Voeckler pokazal delček lanske forme, Brajkovič z najboljšimi

Voeckler pokazal delček lanske forme, Brajkovič z najboljšimi
12.07.2012 AVTOR: D. Z.
Thomas Voeckler je zmagovalec 10. etape na dirki po Franciji. V skupnem seštevku je rumeno majico suvereno zadržal Bradley Wiggins, Jani Brajkovič je napredoval na 13. mesto.
Na 99. dirki po Franciji je bila na sporedu 10., 195 kilometrov dolga etapa v francoskih Alpah. Ta je bila že zelo zahtevna, saj  so morali kolesarji premagati tri kategorizirane vzpone. Najprej vzpon druge kategorije na Cote de Corlier. Ta je bil dolg 6,4 kilometra. Na 151 kilometru je bil natežji klanec.

Govorimo o vzponu, ki so ga na Touru vozili prvič, imenuje pa se Col du Colombier. Vrh leži na 1501 metru nadmorske višine, dolg je 17,4 kilometra, povprečni naklon pa znaša kar 7,1 odstotka. Prav zato spada med vzpone ekstra kategorije. Zadnji vzpon je bil na 174 kilometru. To je Col de Richemond, ki je dolg 7,2 kilometra, povprečen naklon pa znaša pet odstotkov.

Spada v tretjo kategorijo. Kmalu se je v ospredju znašla skupina 25 kolesarjev, med katerimi so bili tudi Sagan, Scarponi, Goss, Voeckler, Sanchez ... Prav na prej omenjeni Colombier je prišlo do selekcije tudi med ubežniki. Predvsem Voeckler je bil zelo aktiven in kmalu se je v ospredju izoblikovala skupinica štirih kolesarjev. To so bili Devenyns, Voeckler, Sanchez in Scarponi.

Ti so si privozili tudi dovolj prednosti, da so se čez zadnji vzpon lahko še vedno pripeljali v ospredju in se v zadnjih 15 kilometrih udarili za etapno zmago. V zaključku se jim je iz ozadja pridružil še Jens Voigt. Devenyns je bil tisti, ki je tri kilometre odločno napadel in vse je kazalo, da bo Belgijcu uspelo, vendar je bil zaključek nekoliko zahtevnejši od pričakovanj. In to je znal najbolje izkoristiti lanski junak Toura Thomas Voeckler.

Napadel je preostale ubežnike in prišel do prestižne etapne zmage. V jubilejnem desetem nastopu na Touru je slavil že tretjo etapno zmago. Obenem pa je oblekel še pikčasto majico najboljšega kolesarja na gorskih ciljih. Drugi v etapi je bil s tremi sekundami zaostanka Scarponi, tretji pa Voigt. Sledila sta še Sanchez in Devenyns. V ozadju pa se je ravno tako na Colombier naredila določena selekcija.

Favoritom vseeno ni uspelo uresničiti napovedi, da bodo poskušali Wigginsa z napadi osamiti, da bi Britanec ostal brez očitno zelo močnih pomočnikov. Praktično vsi najboljši so na vrh Colombiera prišli skupaj, Wiggins pa je imel ob sebi še vedno Froomea, Porteja in Rogersa. Tudi Hagen ni bil daleč. Odlično se je vozil tudi Jani Brajkovič. V spustu pa je, pričakovano, napadel Vincenzo Nibali.

Izjemen spustaš si je hitro privozil več kot minuto prednosti, kmalu ga je počakal tudi Sagan in skupaj sta pred skupino z rumeno majico začela zadnji vzpon. Vendar Sagan Nibaliju ni mogel več nuditi velike pomoči, obenem pa je imel Wiggins v ozadju dovolj pomočnikov, ki so 20 kilometrov pred ciljem ujeli tudi Nibalija. Tik pred vrhom zadnjega vzpona sta napadla Jurgen Van den Broeck in Pierre Rolland.

Njiju so preostali favoriti pustili in hitro sta si nabrala minuto prednosti. Na koncu sta ohranila pol minute prednosti, medtem ko je imel Wiggins vse do zaključku vse pod nadzorom. Na koncu mu je na pomoč priskočil tudi Froome, ki je izničil tudi Evansov poskus napada. Jani Brajkovič se je v cilj pripeljal s skupino v kateri je bila rumena majica. Osvojil je 22. mesto, za Voecklerjem pa je zaostal za tri minute in 16 sekund. Wiggins je obdržal rumeno majico, drugi je še vedno Evans, tretji pa Froome. Brajkovič je pridobil eno mesto in je zdaj 13.

Rezultati 10. etape
1. Thomas Voeckler (Fra, Europcar) 4:46:26
2. Michele Scarponi (Ita, Lampre-ISD) + 0:03
3. Jens Voigt (Nem, RadioShack-Nissan) 0:07
4. Luis Leon Sanchez (Špa, Rabobank) 0:23
5. Dries Devenyns (Bel, Omega Pharma-Quick Step) 0:30
6. Sandy Casar (Fra, FDJ-BigMat) 2:44
7. Egoi Martinez (Špa, Euskaltel-Euskadi)
8. Pierre Rolland (Fra, Europcar)
9. Jurgen Van Den Broeck (Bel, Lotto-Belisol) vsi isti čas
10. Dimitrij Fofonov (Kaz, Astana) 2:52
22. Jani Brajkovič (Slo, Astana) 3:16
98. Kristjan Koren (Slo, Liquigas Cannondale) 27:27
131. Borut Božič (Slo, Astana) isti čas
166. Grega Bole (Slo, Lampre-ISD) 31:55

Skupni vrstni red
1. Bradley Wiggins (VB, Sky) 43:59:02
2. Cadel Evans (Avs, BMC) + 1:53
3. Christopher Froome (VB, Sky) 2:07
4. Vincenzo Nibali (Ita, Liquigas-Cannondale) 2:23
5. Denis Menčov (Rus, Katjuša) 3:02
6. Haimar Zubeldia (Špa, RadioShack-Nissan) 3:19
7. Maxime Monfort (Bel, RadioShack-Nissan) 4:23
8. Jurgen Van Den Broeck (Bel, Lotto-Belisol) 4:48
9. Nicolas Roche (Irl, Ag2r-La Mondiale) 5:29
10. Tejay Van Garderen (ZDA, BMC) 9 5:31
13. Jani Brajkovič (Slo, Astana) 6:29
112. Kristjan Koren (Slo, Liquigas Cannondale) 1:05:43
156. Borut Božič (Slo, Astana) 1:28:07
163. Grega Bole (Slo, Lampre-ISD) 1:32:58

foto: sirotti
Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ