Voecklerjev podvig, Saganov padec in nesrečni Slovenci

Voecklerjev podvig, Saganov padec in nesrečni Slovenci
12.04.2012 AVTOR: D. Z.
Sreda je bila še kako kolesarsko obarvana. Med drugim se je začel drugi del enodnevnih belgijskih klasik, slovenska reprezentanca mlajših članov pa je imela ogromno nesreče na dirki za Pokal narodov.

Voeckler napadel več kot 30 kilometrov pred ciljem
Profesionalni kolesarji so začeli z drugim delom enodnevnih klasik. Kot je to že običajno, je bila najprej na vrsti 195 kilometrov dolga Barbantska puščica, ki se je končala v mestu Overijse. Prav v zaključku so morali kolesarji prevoziti štiri zahtevne kroge. Dovolj zgodaj se je končal pobeg dneva, v ospredju je tri kroge pred ciljem vztrajal samo še Schorn.

V ozadju je na vzponu Hertstraat dobrih 30 kilometrov pred ciljem napadel Voeckler, kmalu pa se je v lovu za njim skupaj zbrala skupina favoritov za končno zmago, v kateri so bili Van Avermaet, Devenyns, Vanendert, Howes, Ten Dam, Oscar Freire in Pieter Serry. Pet kilometrov kasneje je Voeckler prehitel utrujenega Schorna in v ospredju ostal popolnoma sam.

Voeckler izkoristil nesodelovanje med zasledovalci
Dva kroga pred ciljem je imel 23 sekund prednosti in takrat ni prav nič kazalo na to, da bi junaku lanskega Toura uspel nov podvig. A v ozadju kolesarji niso sodelovali in tako je Voecklerjeva prednost je bila 15 kilometrov pred ciljem že višja od minute. Sedmerica v ozadju pa med sabo še vedno ni sodelovala in deset kilometrov pred ciljem se jim je pridružil še Fabio Duarte.

Voeckler pa je bil nedosegljiv in član Europcarja se je po štirih urah, 49 minutah in sedmih sekundah v močnem nalivu lahko veselil zaslužene zmage, zanj šele prve v tej sezoni. "Po mokrih cestah se je bilo kar težko voziti. Ker v skupini ni bilo več močnih ekip, sem se odločil, da nekaj naredim. Čim prej sem si želel privoziti minuto ali več prednosti. Moje noge so ustvarjene za take dirke," je dejal Voeckler, medtem ko je zasledovalcem preostal boj za drugo mesto.

Freire priznal premoč
Ta je pripadel Oscarju Freireju, ki je premagal Pietra Serryja. Za zmagovalcem sta zaostala za minuto in 11 sekund. "Tokratni zmagovalec je bil najmočnejši. Dirkal je dobro in napadel v najtežjem trenutku na dirki. Danes je bil najboljši," je priznal trikratni svetovni prvak. Od četrtega mesta naprej so se zvrstili še Greg Van Avermaet, Aley Howes, Jelle Vanendert, Dries Devenyns, Laurens Ten Dam, Michael Matthews ... Lanski zmagovalec Philippe Gilbert se je moral zadovoljiti z 11. mestom.

V primerjavi z lanskim letom, ko se je na ardenskih preizkušnjah poigraval s tekmeci, je zdaj še vedno precej slabše pripravljen. "Iz tedna v teden sem boljši, vendar me čaka še dolga pot. Pri BMC-ju verjamejo vame in ne izvajajo nobenega pritiska," je dejal lani izjemni Gilbert, ki bo na naslednjih treh prestižnih preizkušnjah - Amstel Gold Race, Valonska puščica in Liege-Bastogne-Liege - nosil številko ena. V čast lanskim podvigom: "V tem delu sezone nimam več ciljev. Moj največji je, da dosežem pravo formo."

Schleck in Sagan na tleh
S podobnim lovljenjem prave forme, pa tudi s padci se ukvarja tudi Andy Schleck, ki dirke ni končal, saj je padel. Kasneje je skupino sicer ujel, vendar je vseeno odstopil. "Trije so padli pred mano in padcu se nisem mogel izogniti. Ko sem jih ob vznožju vzpona ujel, sem prestavil na manjši verižnik in ugotovil, da imam polomljeno kolo. Tako sem spet izgubil stik," je pojasnil Schleck, ki naj bi si rahlo poškodoval roko. Več bo znano v naslednjih dneh.

Padel pa je tudi glavni adut Liquigasa Peter Sagan, ki je moral odstopiti. "Dirko smo hoteli odpeljati z namenom, da Sagan izpili formo pred Amstelom," je dejal športni direktor Zanatta, ki je še dodal: "Ta padec je najslabša možna zadeva. Zaenkrat ni nič drugega kot odrgnine. V naslednjih urah bomo videli, če bo potreben pregled v bolnišnici." Ogledate si lahko tudi fotografije s te dirke in krajši prispevek.
Nesrečna slovenska reprezentanca na Cote Picardie

Slovenska reprezentanca do 23 let je nastopila na enodnevni dirki za Pokal narodov Cote Picardie. Gre za zelo priznano preizkušnjo, na kateri so Slovenci v preteklosti že dosegali izjemne rezultate. Leta 2007 se je zmage veselil Simon Špilak, leto kasneje pa je njegov uspeh ponovil še Kristjan Koren.

Ker so slovenski predstavniki na zadnjih dirkah dokazali, da so zelo dobro pripravljeni, smo si obetali nove vrhunske uvrstitve. A tokrat jim tudi sreča ni bila naklonjena. Že v prvi polovici 176 kilometrov dolge dirke je prišlo do padca, v katerega so bili vpleteni številni kolesarji, tudi Štimulak, Tratnik in Gorenc. Štimulak je moral zaradi poškodb v bolnišnico in ga tudi na naslednjih dirkah reprezentance ne bomo spremljali.

Polanc med najboljšimi
Tratnik je kasneje odstopil, tako kot tudi Rajšp in Bitenc. Gorenc je dirko končal v ozadju, z najboljšimi pa se je enakovredno kosal Jan Polanc, ki se je pomeril v sprintu glavnine. Ta se je borila za tretje mesto, kajti prvi dve sta bili oddani. Zmage se je namreč veselil Norvežan Vegard Breen.

Ciljno črto je prečkal dve sekundi pred Luksemburžanom Bobom Jungelsom in 12 pred najhitrejšim kolesarjev iz glavnine Jonasom Ahlstrandom. Jan Polanc je na koncu zasedel 13. mesto. Breen je na najvišji stopnički nasledil lanskega svetovnega prvaka Arnauda Demareja.

vir: velonation.com
foto: sirotti

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ