Voigt po rekordu: "Na idealen način končal kariero"

Voigt po rekordu: "Na idealen način končal kariero"
19.09.2014 AVTOR: Matej Zalar
Jens Voigt je na velodromu v švicarskem Grenchnu prevozil več kot 204 kroge in z 51.115 prevoženimi kilometri postavil nov rekord v vožnji na eno uro.
Tekmovalno kariero v cestnem kolesarstvu je končal avgusta v Koloradu, po majskih spremembah pravil pa je postal prvi, ki je naskakoval rekord v enourni vožnji. Po dosežku je bil 43-letni Nemec razumljivo navdušen:

"Začel sem nekoliko prehitro, saj sem se počutil odlično, zato sem imel po polovici manjšo krizo. Dvignila me je pomoč občinstva in dejstvo, da gre za mojo zadnjo dirko, zato sem želel dati še zadnjič vse od sebe. Nad razdaljo sem navdušen, 51 kilometrov je več, kot sem pričakoval. Gre za zelo intenziven podvig, saj ni ne vožnje navzdol, ne skrivanja v zaveterju, le ti proti uri, podobno kot v samostojnem pobegu."

In prav s samostojnimi pobegu je v kolesarskem svetu Jens Voigt postal znan, njegova trma in nepopustljivost pa sta postala skoraj legendarna. 

"Sem zelo ponosen, da se pridružujem vsem tem slavnim kolesarjem, ki so pred menoj podrli rekord. Leta 2000 sem gledal Chrisa Boardmana in si rekel: Kako lepo bi bilo zaključiti kariero s tem rekordom. To je to, za mano je 33 kolesarskih let, to je bil moj zadnji poizkus. Trenutno me vse izjemno boli... Ampak ne bi si mogel želeti boljšega zaključka!"

Veliko zaslug za spremembo pravil in obuditev rekorda v enourni vožnji ima Brian Cookson, predsednik UCI-ja: "Mislim, da je šlo zgolj za prvega v seriji poizkusov podiranja rekorda. Lahko si zamislim kopico kolesarjev - Bradleya Wigginsa, Taylorja Phinneyja, Tonya Martina in Fabiana Cancellaro, ki bi vsi lahko podrli rekord. Gre za nekaj posebnega, včasih smo ta dosežek klicali magična ura. Mislim, da bo nastopila nova magična doba rekorda."

Za konec pa je Cookson izpostavil še neverjetno vzdržljivost Voigta: "Jens je bil vedno inspiracija za vse nas, to je bila čudovita predstava. Opazovati 43-letnika, ki še vedno zmore takšno vožnjo, je naravnost neverjetno!"

Ne glede na to, ali bo Voigtov rekord zdržal, ali pa ga bo kmalu podrl nekdo od mlajših tekmecev, bo v bogato zbirko lovorik v svoji karieri Voigt lahko dodal tudi laskavi naziv rekorderja v magični uri.
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ