Vosova brez konkurence, Batageljeva 22.

Vosova brez konkurence, Batageljeva 22.
30.07.2012 AVTOR: D. Z.
Marianne Vos je na izjemen način osvojila naslov olimpijske prvakinje v cestni preizkušnji. Debitantka Polona Batagelj je osvojila 22. mesto.
Zgolj 66 kolesark je moralo premagati 140 kilometrov dolgo preizkušnjo z dvema krogoma čez vzpon na Box Hill. Za razliko od moških je kolesarke oviral tudi dež. Predvsem Nizozemke, ki so po zaslugi Marianne Vos spadale med najresnejše kandidatke za zmago.Do odločilne poteze je prišlo dobrih 40 kilometrov pred ciljem.

V ospredju so se znašle štiri kolesarke. Olga Zabelinska, Elizabeth Armistead, Marianne Vos in Shelley Olds. V glavnini so kolesarke sicer hitro reagirale na ta pobeg - v tem lovu so bile najbolj aktivne predvsem Nemke - vendar so ubežnice vseskozi lahko držale 20 sekund prednosti. Manj kot 30 kilometrov do cilja je od ubežnic odpadla Američanka Oldsova, ki je dobila defekt in tako so se razblinile sanje o morebitni medalji na olimpijskih igrah.

Preostale tri ubežnice pa so nadaljevale v izjemnem ritmu in zasledovalke se jim nikakor niso mogle približati. Prednost je celo narasla na več kot 40 sekund, čeprav so se v ozadju Nemkam pridružile še Američanke in Italijanke. Tako je kmalu postalo jasno, da se bodo tri kolesarke v ospredju udarile tudi za prestižne medalje. Rusinja Zabelinska je očitno bila zadovoljna že z osvojeno katerokoli medaljo, tako da se je v zadnjem kilometru postavila na čelo ubežnic.

Takoj za njo se je vozila Vosova, največji pregled nad dogajanjem pa je tako imela Armisteadova na tretjem mestu. Prva je s sprintom začela Marianne Vos, ki je pokazala izjemno moč. Armisteadova je sicer poskušala izkoristiti zavetrje, vendar ni imela dovolj moči. Vosova se je tako lahko veselila zasluženega naslova olimpijske prvakinje.

Prvega na cesti in drugega v karieri, saj je pred štirimi leti v Pekingu zlato medaljo osvojila na velodromu. Drugo mesto je zasedla domačnika Elizabeth Armistead. Olga Zabelinska je bila z dvema sekundama zaostanka tretja. Sprint skupine zasledovalk za četrto mesto je dobila Nemka Ina Teutenberg. Peta je bila aktualna svetovna prvakinja Giorgia Bronzini.

V tej skupini se je vseskozi odlično vozila tudi naša edina predstavnica Polona Batagelj. Primorka je v krstnem nastopu zasedla izjemno 22. mesto. Vosova je na prestolu nasledila Nicole Cooke, ki se pred domačimi gledalci ni izkazala.

Rezultati
1. Marianne Vos (Nizozemska) 3:35:29
2. Elizabeth Armitstead (Velika Britanija) isti čas
3. Olga Zabelinska (Rusija) + 0:02
4. Ina Teutenberg (Nemka) 0:25
5. Giorgia Bronzini (Italija)
6. Emma Johansson (Švedska)
7. Shelley Olds (ZDA)
8. Pauline Ferrand Prevot (Francija)
9. Liesbet De Vocht (Belgija)
10. Aude Biannic (Francija)
22. Polona Batagelj (Slovenija) vse isti čas

foto: sirotti
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ