Vozili smo: Tacx Mudguard Race in Mudguard MTB

Vozili smo: Tacx Mudguard Race in Mudguard MTB
30.08.2017 AVTOR: Vladimir Pakrac
Kdo sploh še uporablja blatnike? Vse več kolesarjev! Tokrat smo preizkusili Tacxova blatnika Mudguard Race in Mudguard MTB.

Opremo nam je za potrebe predstavitve posodilo podjetje TACX.

Izdelke TACX zastopa v sloveniji Proloco trade d.o.o. in porodaja SKM mreža.

V času poplave cenovno ugodnih in na pogled nebolečih (gorskokolesarskih) blatnikov, ki jih na okvir ali vilice pritrdimo s pomočjo vezic, se nakup klasičnega blatnika lahko zdi kot nesmisel, vsaj v MTB svetu. A potrošniški vzgib se kaj hitro lahko aktivira, ko v roke dobite Tacx Mudgard. Ta preprost in ličen blatnik vas utegne prepričati s premišljenim sistemom (de)montaže, lahko težo in minimalističnim dizajnom.

Je blatnik sploh lahko zakompliciran? Težko, pa vendar so se pri Tacxu oblikovanja lotili z oksuno mero inženiringa. Pohvale vredna sta namreč oba načina pritrditve. Za montažo prednjega blatnika je v paketu priloženih 5 valjastih distančnikov izmed katerih izberete tistega, ki ustreza premeru odprtine za krmilno cev v kroni vaše vilice. Distančnik z nosilcem nato preprosto vtaknete v odprtino in ga fiksirate s pomočjo vijaka. Varno pritrjen je tako preživel tudi precej razgibano vožnjo po enem izmed lokalnih trailov. Enako velja za zadnji blatnik, ki se ga namesti direktno na vodila sedeža. Pri obeh nosilcih velja pohvaliti tudi zares domiseln sistem hitre pritrditve blatnikov, ki ju lahko s pritikom na varovalo odstranite v roku sekunde. Nosilec zadnjega blatnika je kompatibilen tudi s Tacxovo podsedežno torbico, ki jo tako lahko uporabljate sočasno z blatnikom ali pa tudi brez slednjega. Manjša kritika gre na račun tega, da je torbica v takem primeru pritrjena pod blatnikom, a nič ne de – je namreč vodoodporna.

Oba blatnika sta narejena iz trpežnega in lahkega poliamida, zavoljo katerega pri Tacxu trdijo, da sta nezlomljiva. Temu gre popolnoma verjeti, saj je plastična masa izredno prožna in neobčutljiva na udarce. Prav prožnost pa je tisto, kar me je pri vožnji z gorskim kolesom nekoliko zmotilo, saj je blatnik pri razgibani vožnji začel dokaj glasno vibrirati. Zadevo je moč rešiti z namestitvijo kosa stare zračnice ali druge gume, ki izniči vibracije. Prednji blatnik bo vaše kolo skupaj z nosilcem obtežil za zanemarljivih 70 g, enako pa velja tudi za zadnjega v izvedbi Race (širša izvedenka MTB je 20 g težja).

Blatnika sta svojo nalogo opravila brezhibno, kaj drugega bi bilo najbrž neprijetno presenečenje. Navsezadnje gre zgolj za kos plastike, ki ščiti pred letečo umazanijo. A v tem primeru estetski kos plastike. Velika prednost pred ostalimi blatniki je zagotovo sistem hitre pritrditve, ki ga namestite na kolo in nanj pozabite do prvega dežja. Takrat iz predala preprosto vzemite Tacx Mudguard in v dveh klikih se boste bo mokri cesti zapeljali brez nadležnega špricanja vode v hrbet in obraz, za kar vam bo navsezadnje hvaležen tudi pralni stroj.

Več na tacx.com

Značke: Cestno, Gorsko
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ