Vožnja na eno uro: Campenaerts postavil novo svetovno znamko

Vožnja na eno uro: Campenaerts postavil novo svetovno znamko
16.04.2019 AVTOR: DZ, foto: Ridley

55,089 kilometrov v eni uri. To je nov svetovni rekord v vožnji na eno uro na velodromu. Victor Campenaerts je popravil znamko Bradleyja Wigginsa.

Leta 2015 je Bradley Wiggins na velodromu v Londonu postavil rekord v vožnji na eno uro. Ta je znašal 54,526 km/h. Rekord je postavil, da je priznal, da to ni tako zelo nedosegljiva znamka. In zdaj je Victor Campenaerts dokazal, da se lahko v eni uri prevozi še nekoliko večjo razdaljo. Za postavljanje rekorda si je izbral Mehiko in velodrom v Aguascalientesu. V prvih štirih kilometrih je kolesar Lotto Soudala drvel s povprečno hitrostjo 53,6 km/h.

Potem pa je ritem še stopnjeval. Dolge priprave na visoki nadmorski višini in tudi skrbno pripravljeno kolo s strani Ridleyja so se obrestovale. Po osmih kilometrih je njegova povprečna hitrost narasla na 54,5 km/h. Po 16 kilometrih je uspel voziti v povprečju nekaj hitreje kot 55 km/h. Po polovici dirke je bil še vendo na dobri poti. Pričel pa je še stopnjevati ritem in po 45 minutah vožnje je prevozil 41,25 km. Povprečna hitrost je takrat znašala kar 55,11 km/h.

Sledila je rahla kriza, a imel je dovolj zaloge prednosti. Na koncu je v eni uri prevozil 55,089 km. Postavil je nov mejnik. "Zelo sem vesel. Če pogledam seznam, na katerem sem, zapisan sem ob legendah tega športa. Resnično sem dolgo razmišljal o tem rekordu. Vesel sem, da mi je uspelo, in da sem premagal magično mejo 55km/h," je po podvigu dejal 27-letni Belgijec:

"Težko je bilo, še posebej, ker sem bil v prvih 30 minutah preveč optimističen. Po prvem delu je prav, da si postaviš nekoliko počasnejši ritem. Mislim, da mi je to uspelo. Nekoliko sem upočasnil, vseno pa menim, da sem bil vseskozi rahlo hitrejši od Wigginsa." Campenaerts je 18 kolesar, ki je, odkar je Mednarodna kolesarka zveza spremenila pravila, poskusil popraviti rekordno znamko.

Rekorderji od spremembe UCI pravil naprej
Jens Voigt (Nemčija) – 51,11 km/h
Matthias Brändle (Avstrija) – 51,852 km/h
Rohan Dennis (Avstralija) – 52,491 km/h
Alex Dowsett (Velika Britanija) – 52,937 km/h
Bradley Wiggins (Velika Britanija) – 54,526 km/h
Victor Campenaerts (Belgija) – 55,089 km/h

Značke: Cestno
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ