Vrhunski začetek Pogačarja in Rogliča, zmagovalec pa presenetljiv

Vrhunski začetek Pogačarja in Rogliča, zmagovalec pa presenetljiv
01.07.2022 AVTOR: N. Gr., foto: UAE Emirates, Jumbo Visma, QuickStep

Uvodni kronometer v Kobenhavnu so zaznamovale težke vremenske razmere, na spolzki progi pa je bil presenetljivo najhitrejši Yves Lampaert. Pogačar devet sekund pred Rogličem.

O uvodnem, 13,2 kilometra dolgem mestnem kronometru v Kobenhavnu z 22 ovinki se je v kolesarskih krogih govorilo že dolgo, v igri je bila prva rumena majica na dirki po Franciji. Kolesarji so veliko pozornosti posvečali vremenu, kasneje v popoldnevu je bil napovedan dež, zato se je večina favoritov odločila za štart med 16. in 17. uro.

A so se napovedi izkazale za napačne, deževati je začelo že ob 16. uri, na začetku sta šla na progo Bauke Mollema in Mathieu van der Poel, slednji pa je bil v cilju za las hitrejši od rojaka, ki je bil eno od presenečenj dneva.

Kmalu, že 20 minut po četrti uri, je šel na mokro progo tudi Primož Roglič, z njo pa je opravil odlično, v zavojih ni preveč tvegal, na ravninah je znal razviti pravo moč in v cilju je za van der Poelom zaostal le za slabe tri sekunde.

Vrhunec kronometra je prišel nekaj minut po 17. uri, ko so zapored štartali svetovni prvak Filippo Ganna, Wout van Aert in Tadej Pogačar. Ganna je imel zaradi višjega težišča, ker je visokorasel, težave na spolzki progi, šele v drugem delu je pridobival zaradi svoje absolutne moči. Van Aert je bil najhitrejši v prvem delu, Pogačar pa je začel nekoliko bolj rezervirano, v drugi polovici pa je letel po progi v Kobenhavnu.

Razpletlo se je tako, da je Ganna prevzel vodstvo, van Aert ga je prehitel za 5 sekund, ob prihodu v cilj pa se je vmes vrinil še Pogačar. Zdelo se je, da je to končni vrstni red, nato pa je presenetil Yves Lampaert, ki je očitno v življenjski formi in za slabih 5 sekund je v cilju premagal osuplega van Aerta, ki je v mislih najbrž že oblačil rumeno majico. Ta roma na ramena Lampaerta, ki je tako dirko za QuickStep že naredil super uspešno, tudi če bi se jutri končala.

Pogačar je končal na vrhunskem 3. mestu, Roglič pa na 8., ločilo ju je devet sekund in oba sta lahko z opravljenim na današnjem kronometru več kot zadovoljna. Enako velja za Jonasa Vingegaarda, ki je bil še nekaj stotink boljši od Rogliča, vsi trije pa so precej odskočili od ostalih favoritov za visoka mesta v skupni razvrstitvi.

Adam Yates je zaostal 23 sekund za Lampaertom, Geraint Thomas pa dve več in tudi dvojec Ineosa je lahko zadovoljen z uvodom v dirko po Franciji. Tudi Aleksandr Vlasov z 31 sekundami zaostanka ne bo razočaran, nasprotno pa velja denimo za Bena O'Connorja, ki je izgubil kar minuto in sekundo ...

Kako so se odrezali preostali Slovenci? Odlično Jan Tratnik, ki je končal na 16. mestu s 25 sekundami zaostanka in pokazal, da je v dobri formi prišel na Tour. Morda je nekoliko več od 31. mesta pričakoval Matej Mohorič (+ 0:43), za Luko Mezgeca (143., +1:34) pa je bil današnji cilj le, da brez težav pride do konca kronometra in to mu je tudi uspelo.

Jutri prihaja težko pričakovana 2. etapa z 20 kilometrov dolgim mostom, kjer pa naj bi veter pihal v prsa, zato bo morda nekoliko manj možnosti za to, da se glavnina na vetru razbije na več delov.

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ