Vrnitev Contadorja v velikem slogu, Kocjan se vrača med najboljše

Vrnitev Contadorja v velikem slogu, Kocjan se vrača med najboljše
12.08.2012 AVTOR: D. Z.
Za profesionalnimi kolesarji je zelo naporen in zanimiv teden. Med drugim se je izkazal Jure Kocjan, odmevala pa je tudi vrnitev Alberta Contadorja.
Contador peti, Boom dobil dirko
Končala se je najprestižnejša dirka v tem času. Etapna dirka Eneco Tour, ki spada med preizkušnje Svetovnega koledarja. Dirko je dobil Lars Boom, ki si je zmago privozil prav v zadnji, najtežji etapi. Ta je bila dolga kar 215 kilometrov, kolesarji pa so morali prevoziti številne kratke, a strme vzpone, kjer poteka tudi znamenita klasika Amstel Gold Race. V zaključku sta napadla Ballan in Boom. Nizozemec je Italijanu prepustil etapno zmago, Boom pa si je privozil zmago v skupnem seštevku.

Najbolj se mu je približal Sylvain Chavanel, ki je za njim zaostal za 26 sekund. Tretji pa je bil njegov klubski kolega pri moštvu Omega Pharma Quick Step Nicki Terpstra. Na tej dirki se je v kolesarsko karavano po prestani kazni vrnil tudi Alberto Contador. Španec je dokazal, da je v času suspenza pridno treniral, saj je zasedel končno peto mesto. Za zmagovalcem je zaostal za 55 sekund. Na dirki je nastopil tudi Simon Špilak.

Mladi Američan ugnal zvezdnike s Toura
Že v soboto se je končala petdnevna dirka prve kategorije Tour de L' Ain. Na tej preizkušnji so nastopali številni vrhunski kolesarji, ki so odmevnejše rezultate dosegali tudi na slovitem Touru. Dokaz za to je tudi Thibaut Pinot. Mladi Francoz je Tour končal na desetem mestu, lani pa je prav dirko Tour de L'Ain tudi dobil. Tokrat v skupnem seštevku ni posegel med najboljše. Vseeno je po samostojni akciji dobil zadnjo etapo. Bardet je bil drugi, Rolland pa tretji. V skupnem seštevku se je zmage veselil mladi Američan Andrew Talansky. Član Garmina Sharpa je za 12 sekund ugnal Španca Sergia Pardillo, za 38 pa Daniela Navarra.

Kocjan stopnjuje formo
V soboto pa je bila na sporedu tudi enodnevna preizkušnja prve kategorije v Italiji. Kolesarji, tudi dva Slovenca, so nastopali na dirki v mestu Camaiore. Na tej dirki je leta 2010 prestižno zmago slavil tudi Kristjan Koren, ki je na tej dirki nastopil tudi tokrat - prvič po končani dirki po Franciji. Zahtevna krožna dirka je bila dolga slabih 200 kilometrov. Po zadnjem vzponu se je v ospredju izoblikovala skupina petih kolesarjev. Chavez Rubio, Cernecki, Pellizotti, Pozzovivo in Sella.

Ti kolesarji so uspeli zadržati tudi prednost pred zasledovalci, tako da so se lahko udarili za zmago. V zaključku pa je največ moči imel mladi, komaj 22-letni Kolumbijec Johan Chavez Rubio. Drugo mesto je pripadlo Sergeju Černeckiju, tretje pa Francu Pellizottiju. Domenico Pozzovivo je bil četrti, Emanuelle Sella pa peti. Prva zasledovalna skupine je zaostala za 24 sekund. Di Luca je dobil boj za šesto mesto, medtem ko se je izkazal Jure Kocjan. Zasedel je sedmo mesto. Kristjan Koren je z dodatnimi petimi sekundami zaostanka dirko končal na 12. mestu.

foto: sirotti
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ