Vrnitev Juliana Alaphilippa v pravem trenutku

Vrnitev Juliana Alaphilippa v pravem trenutku
05.06.2023 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Vrnitev Juliana Alaphilippa na vrh! Francoz je dobil drugo etapo na dirki po Dofineji. Matevž Govekar je bil stoti v etapi in je 113. v skupnem seštevku.

Druga etapa na dirki po Dofineji je bila precej razgibana, tako da je bilo jasno, da sprinta ogromne glavnine z mnogimi sprinterji ne bomo videli. Obenem pa pot med Brassac les Mines in La Chaise Dieu ni bila ekstremno zahtevna. Jumbo Visma je branila rumeno majico, ki jo je po zmagi v prvi etapi oblekel Christophe Laporte.

A takoj po startu je prišlo do številnih napadov. Po skoraj eni uri dirkanja je prišlo do padca, zaradi katerega so morali odstopiti Steff Cras, Romain Combaud in eden izmed ključnih pomočnikov pri Jumbo Vismi v gorah Steven Kruijswijk. Nizozemska ekipa je tako že izgubila enega kolesarja za Tour de France. Potem je vendarle prišlo do pobega. Izoblikovala se je močna skupina z naslednjimi kolesarji:

Victor Campenaerts (Lotto-Dstny), Andrea Piccolo (EF Education-EasyPost), Nans Peters (AG2R-Citroën), Kenny Elissonde (Trek-Segafredo), Donavan Grondin (Arkéa-Samsic), Jonas Gregaard (Uno-X) in Pierre Latour (TotalEnergies). Zaradi močne zasedbe je v ozadju Jumbo Visma navijala hiter ritem in tako razlika ni bila večja od 90 sekund. V zaključku sta v ospredju ostala samo še Elissonde in Campenaerts.

A pri Jumbo Vismi so poskrbeli, da ju je vse manjša skupina ujela, potem pa je napadel Tobias Bayer, ki pa tudi ni imel večjih možnosti za uspeh. Sledil je zapleten sprint in Laporte je bil spet v odličnem položaju. Z narekovanjem ritma je pomagala tudi Jonas Vingegaard. Tudi pospeševanje Richarda Carapaza v samem sprintu je trajalo le kratek čas, v samem sprintu pa je bil po 167 kilometrih dirkanja najmočnejši Julian Alaphilippe.

"Težko je bilo. Zadnjih nekaj mesecev je bilo zelo napornih, vendar smo trdo delali in zdaj smo tam, kjer smo želeli biti. To je veliko olajšanje. Presenečen sem, da sem se vmešal v boj za zmago, saj smo najprej delali za Ethana Vernona, vendar je bila etapa zanj na koncu pretežka. Potem smo želeli staviti na Floriana Senechala, ki pa mi je kilometer pred ciljem dejal, da je že na limitu. Sam sem imel dobre noge in tako sem poskusil," je priznal Alaphilippe.

To je njegova prva zmaga po 25. februarju. Zadnjo zmago na dirkah svetovne serije pa je dvakratni svetovni prvak dosegel lanskega 5. aprila v drugi etapi dirke po Baskiji. "Zdaj imam to zmago, kar je dobra novica. Zdaj lahko nadaljevanje te dirke jemljem bolj umirjen," je še dejal zmagovalec. Carapaz je bil tokrat drugi, tretji pa Natnael Tesfatsion. Laporte je kljub četrtemu mestu ohranil vodstvo v skupnem seštevku, a je zdaj izenačen z Alaphilippom.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ