Vrnitev Wouta Van Aerta: Na srečo nisem hudo zbolel

Vrnitev Wouta Van Aerta: Na srečo nisem hudo zbolel
17.04.2022 AVTOR: DZ

Potem, ko mu je koronavirus preprečil napad na zmago na dirki po Flandriji se zdaj Wout Van Aert vrača v karavano. A, kako dober je?

Jutri, v nedeljo, 17. aprila bo na sporedu dirka Pariz-Roubaix. Zaradi volitev v Franciji so dirko Pariz-Roubaix prestavili za en teden, tako da je po dirki po Flandriji sledila Amstel Gold Race. Na obeh se je za zmago želel boriti Wout Van Aert, ki je bil v letošnji sezoni izvrstno pripravljen. A vse načrte mu je preprečil koronavirus.

"Priprave na dirko po Flandriji so potekale odlično. Na dan, ko bi si morali ogledati traso, pa sem se slabo počutil. Opravili smo test, ki je bil pokazal, da imam koronavirus. To je pomenilo, da nekaj časa ne bom mogel dirkati. Na srečo sem se že kmalu počutil bolje. Opravili smo vse potrebne teste. Srce, kri. In čakali na to, kako bo s počutjem. Ko sem se bolje počutil, sem začel s treningi. Sicer sem se nekoliko lovil, a v zadnjih dneh sem se počutil že precej bolje, tako da sem si zares želel nastopiti," je dejal Wout Van Aert.

Po prebolelem koronavirusu se je namreč pridružil ekipi in tako komaj čaka, da nastopi na dirki Pariz-Roubaix: "Na srečo se dobro počutim. Sem popolnoma zdrav in pripravljen na dirkanje. Zadovoljen sem, da lahko kljub vsemu nastopim na dirki. Bilo je kar neverjetno. Vse do dirke je bilo vse čudno, ob spremljanju dirke po Flandriji je bilo sploh težko. Podobno tudi ob spremljanju Amstel Gold Race. Mislil sem si. Čeprav nisem v najboljši formi, bi še vedno rad nastopil. Za mano je že dobra sezona z nekaj lepimi zmagami, kar nekoliko omili bolečino."

Pa je dirke sploh lahko gledal? "Pravzaprav nisem imel prav veliko izbire. Bil sem v izolaciji, doma sploh nisem smel zapustiti. Pravzaprav sem bil prisiljen v gledanje dirk," je dan pred vrnitvijo na dirko Pariz-Roubaix dejal Van Aert:

"Vajen sem redno trenirati, potem pa pet ali šest dni nisem naredil nič. Zato je trajalo, da sem našel pravi občutek. Vsekakor nisem na isti ravni, kot sem bil pred Flandrijo. Pred mano je lepa dirka in vedno dirkam na zmago, pa čeprav tokrat nisem najbolje pripravljen. Za nastop sem se odločil bolj zato, da ne bi zamudil še te dirke. Seveda upam na tiste prave noge, a to ni mogoče. Ne vem, kakšna je pripravljenost. V zadnjih dneh sem lahko treniral nekoliko bolj intenzivno in telo se je na to dobro odzvalo. A tistih dni neaktivnosti ne moreš kar nadoknaditi. Bom nekoliko slabši, a težko je reči, kako zelo."

Seveda bi to pomenilo, da v sicer močni ekipi Jumbo Visma, ki bi bila ob normalnem poteku sezone povsem podrejena Van Aertu sploh ne bo glavni adut: "Mislim, da bo moja vloga drugačna, kot ponavadi. Ponavadi sem vodja, letos bomo nastopali z mislijo, da bi v zadnje kilometre prišli s čim večjim številom kolesarjev. Ponavadi sem tisti, ki lahko zdrži najdlje. Tokrat upam, da bo drugače, a bolj z vidika, da bom lahko tudi v zaključku pomagal Christophu ali Natnanu ali Mikeu. Upam, da jim bom v zaključku lahko pomagal."

Vsekakor bo to vloga, ki je pri Van Aertu nismo vajeni. Na klasikah je vedno kapetan: "Taka je ideja. Gre pa za dirko, na kateri ne moreš veliko predvideti vnaprej. Mnogi so v preteklosti kot pomočniki prišli zelo daleč. A sam začenjam s to mislijo. Kot sem rekel. Gledati De Ronde in potem Amstel doma ni bilo prav nič zabavno. Zato sem vesel, da sem sploh lahko tukaj, pa čeprav s slabšimi nogami. Bolj bi bolelo, če bi moral izpustiti tudi to dirko."

Van Aert je še poudaril, da so bili z ekipo zelo pozorni pri spremljanju poteka bolezni, in da so vsa testiranja pokazala, da bolezen ni pustila posledic: "Na srečo nisem hudo zbolel. Imel sem povišano temperaturo. Čutil sem bolj simptome prehlada. Boleče grlo, zamašen nos in glavobol. Kar precej časa sem čutil utrujenost. Šele v zadnjih dneh sem se bolje počutil."

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ