VS Bike, kolesarski butik v Ljubljani

VS Bike, kolesarski butik v Ljubljani
23.01.2019 AVTOR: Matej Zalar, Fotografije: Tit Košir

Nov kolesarski butik v Ljubljani ponuja vse, kar potrebuje kolesar: servis s pralnico, nastavitev položaja na kolesu z virtualnim vetrovnikom … in kavo iz najbolj razvpitega kavnega avtomata.

VS Bike ni običajna trgovina z odpiralnim časom od devetih zjutraj do sedmih zvečer. Stranke pričakujejo po dogovoru, postrežejo s kavo in se jim posvetijo tako, kot če bi kupovali ali servisirali avto višjega cenovnega razreda. Torej kot se spodobi, če kupujete kolo za deset tisoč evrov in več. Ali za dva tisoč evrov. »Razlik ne delamo,« pravi kolesarski entuziast Vlado Savič, ki je moči združil s Sašom Rupnik, ki skrbi za servis, nastavljanje položaja na kolesu in fiziološka testiranja


Servis sredi prostora

Vhod ni bleščav, a bistvo je tudi v tem primeru v notranjosti: ko se vrata odpro, vstopimo v sanjski kolesarski svet. Kolesa počivajo na prestižnih stojalih Vadolibero, v enem kotu je udobna domača kavarna s kavnim avtomatom Rocket Espresso, sredi prostora pa pred dvema velikima zaslonoma stoji trenažer, namenjen bike fittingu in testiranju v virtualnem vetrovniku. Servis ni skrit nekje za vogalom, ampak Sašo dela sredi prostora. Za pregradno steno je le pralnica.

Kolesa sestavljajo po naročilu in pri tem znajo ustreči praktično vsem kapricam zahtevnih kolesarjev, v sodelovanju z zunanjim partnerjem pa nudijo tudi barvanje okvirjev. Vidimo kolesa različnih znamk, a najraje sestavljajo Factorje in Opene, torej kolesa dveh tako rekoč butičnih proizvajalcev. Butičnih? Že res, da je Factor še lani opremljal ekipo AG2R – letos sponzorirajo žensko ekipo Parkhotel Valkenburg –, a na cesti jih ne vidimo prav veliko. In to je bistvo butičnih znamk, med katere brez dvoma sodi tudi Open – test makadamkarskega modela U.P.P.E.R. lahko preberete v aktualni reviji Bicikel.



Izboljšave položaja na kolesu in aerodinamike

Zastopajo tudi Black Inc, k slovi predvsem po obročnikih, krmilih ter krmilnih in sedežnih oporah. Med ostalimi znamkami najdemo še Silco (orodje, zračna tlačilke in torbice), maziva in druge tekočine za kolesa Peaty’s, drobnarije Supacaz, radi nameščajo vrtljive dele CeramicSpeed, kupci pa vsakič znova razgrabijo vse, kar pride iz Wahooja. Nazadnje sem kar pri njih preizkusil celoten sestav za domači trening: trenažer Kickr, simulator klancev Climb in ventilator Headwind.

S kolesom se nakup še ne konča. Nastavitev položaja na kolesu izvaja Sašo Rupnik z Bioracerjevim sistemom, ponujajo tudi merjenje pritiska na sedež. Z virtualnim vetrovnikom je mogoče optimizirati frontalno površino kolesarja in s tem bistveno vplivati na izboljšanje aerodinamike. Uporaben je tudi za osnovna merjenja pred obiskom klasičnega vetrovnika, saj lahko virtualno marsikatero nastavitev preverimo precej ceneje kot v vetrovniku.



Kolesariti z občutkom

Tudi fotografije razkrivajo, da ne gre za klasično trgovino, temveč je to bolj prostor za druženje. Na Pokopališko ulico množice ne hodijo kupovat zračnic in spodnjih majic, zato imata Sašo in Vlado čas, da se posvetita vsakemu posamezniku. V VS Bike hodijo kolesarji, ki si za nakup vzamejo čas in si želijo nekaj posebnega. Ne nujno kolesa za 15 tisoč evrov. Nekaj posebnega je lahko vsako kolo, ki ga sestavimo z občutkom. In kam bi raje peljali na servis svoje kolo? Tja, kjer mehanika vsakih pet minut nekdo zmoti ali tja, kjer si lahko vzame čas za vsako podrobnost.

Značke: Trgovina
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ