Vse bo v redu: Do Sanrema po klasični poti

Vse bo v redu: Do Sanrema po klasični poti
15.02.2020 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Prva "velika" klasika v sezoni je vsekakor Milano-Sanremo. Po številnih ugibanjih je zdaj vendarle potrjeno. Kolesarji bodo šli tudi tokrat čez že večkrat odločilen vzpon Poggio.

Milano-Sanremo je prva izmed petih “monumentalnih” enodnevnih klasik. Je tudi najdaljša enodnevna dirka za profesionalne kolesarje, saj je dolga skorajda tristo kilometrov. Je pa bolj ali manj ravninska in vsako leto poteka po podobnem scenariju. Najprej gledamo dolg pobeg, v zaključku pa potem boj med mojstri za klasike in sprinterji.

Za ključni napad imajo kolesarji priložnost predvsem na Cipressi in potem še na zadnjem vzponu dneva - Poggio. Predvsem Poggio je v zadnjih letih prizorišče ključnih napadov, saj potem sledi samo še tehnično zahteven spust in krajši ravninski del do cilja. Decembra pa so bili v tistem predelu plazovi, tako da so se tamkajšnje oblasi odločile, da bodo zaprle ceste v okolici.

Obnova tega dela naj bi stala kar deset milijonov evrov. Zdaj so cesto čez Poggio spet odprli in je tudi že prevozna. Nekateri kolesarji naj bi jo že preizkusili, tudi Philippe Gilbert in Peter Sagan - obema zmaga na tej dirki še manjka. To očitno pomeni, da Poggio - vzpon je dolg 3,7 km - ostaja del trase. Že 111. izvedba dirke bo na sporedu 21. marca. Zmago bo branil Julian Alaphilippe, ki je lani odločilen napad izpeljal prav na Poggiu. Matej Mohorič je bil odličen 5.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ