Vse pomembne informacije za vožnjo na čas na Franji

Vse pomembne informacije za vožnjo na čas na Franji
07.06.2012 AVTOR: BOSTJAN SVETE
Vsi prijavljeni udeleženci na petkovo prireditev, Intersportov kronometer in hkrati državno prvenstvo v vožnji na čas imajo še dober dan časa, da se v miru pripravijo na svoj nastop.
Trenutke pred tem smo izkoristili za pogovor z direktorjem prireditve Maraton Franja Gorazdom Penkom in ga povprašali o poteku petkove prireditve ter ostalih posebnosti, ki so pomembne za udeležence in gledalce na sami prireditvi.

Kako bi opisali samo traso v dolžini dobih 18 kilometrov?
Vožnja na čas se bo začela 10 metrov za startnim lokom Maratona Franja na Ameriški aveniji v BTC-ju, ki bo razdeljena na dvosmeren promet, ločen s stožci. Sto metrov po startu sledi rondo, ki se ga mora po desnem prometnem pasu obiti, sledi prihod na Šmartinsko cesto po desnem prometnem pasu ven iz BTC-ja, proti Šentjakobu. Cesta je razdeljena s sredinsko črto in tisti, ki bo prečkal to črto je lahko diskvalificiran po predlogu sodnikov. Zavoj pred Šentjakobskim mostom bo jasno označen, da ne bi prihajalo do sekanja trase. Vožnja proti Dolu lahko poteka, kolikor noge dajo, vse do krožišča oziroma obrata. Po krožnem krožišču iz obrata ven bo tudi vmesni čas. Trasa za nazaj do Šenjtakoba je nespremenjena. V križišču pri Šentjakobu se ne sme sekati trase, kar bo tudi jasno ločeno in označeno.

Edini nevaren zavoj je po Šentjakobskem križišču, v zavoj po mostu na semaforju, ko se prečka Savo je potrebno zapeljati z rezervo desno proti Snebrju, saj zavoj visi ven in je manj prostora. Trasa se nadaljuje po desnem prometnem pasu proti obvoznici. Po prehod preko obvoznice bo sledil narejen kanal v šikano, ko se preide na levi vozen dvopasoven pas na Šmartinki. Na levem dvopasovnem pasu na Šmartinku se dogaja prireditev na desnem pa poteka promet. Kolesar v času vožnje, se ne sme sekati voznega pasu nasprotnega kolesarja. Saj to lahko sankcionirajo statični in premični sodniki na trasi. Na sami trasi je označeno koliko je do cilja, se pravi, da se dolžina v kilometrih odšteva. 
Za vse udeležence velja, da ko končajo s svojo vožnjo, se umaknejo čim hitreje na desno stran in ne ovirajo tekmovalcev, ki prihajao v cilj za njimi. Vsi udeleženci prejmejo startni čas po sms sporočilu ob prihodu v cilj.
Zaradi nadzora prostora in okolice bo v zraku tudi helikopter, ki bi lahko v prihodnje spremljal tudi prenos v živo, vendar bo ta ideja aktualna kdaj v prihodnosti.

Trasa na profilu ne deluje zahtevno, je bolj ravninska. Kako je na trasi z vetrom?

Nobena trasa v kolesarstvu ni nezahtevna. Z vetrom je tako, da piha jugozahodnik če je vroče in severovzhodnik, vzhodnik če je hladno. Glede na vročo napoved za petek, bo vračanje nazaj ob jugozahodniku kar zahteven del kronometra.


Kako ste zadovoljni z udeležbo in kako bo potekal start, glede na število prijavljenih?

Načrtovano število udeležencev je doseženo in se je ustavilo malo čez število 300. Tako smo določili, da amaterski kolesarji startajo na 30 sekund, na minuto pa ženske članice, mlajši in starejši mladinci in mladinke ter mlajši člani in člani. 
Med amaterskimi kolesarji in mlajšimi člani je tudi triminuten premor. S starno številko 1 bo prireditev odprl Tone Fornezzi Tof, sledijo ženske v kategoriji Elite.  

Glede na startno listo prijavljenih (nekaj čez 300) lahko planiramo, da bo malo pred 20. uro zvečer prišel zadnji tekmovalec v cilj. Ocenjujem, da bo prvi od članov potreboval okoli 42 minut.

Med udeleženci gre za dve različni razdalji. Kje bodo imeli obrat člani in mlajši člani, ki morajo prevoziti dve dolžini amaterskih kolesarjev?
Na razdalji, ki velja za mlajše člane in člane, ki imajo dve dolžini, po prihodu v "cilj" ti nadaljujejo vožnjo do krožišča v BTC-ju pri Kratochwillu, kjer naj opozorim, da naj bodo tekmovalci še posebej pozorni, saj je asfalt na tem delu zelo spolzek. Grejo okoli krožišča pri Kratocwillu in se vrnejo skozi startno ciljni prostor in nadaljujejo v "drugi krog".

Kako je s spremstvom kolesarjev?
Med rekreativnimi kolesarji bo razlike v startu tri minute. Ko bodo mlajši člani in člani startali na 1 minuto, bodo imeli tudi spremljevalno vozilo. Tof in tekmovalke za njim v kategoriji elite bodo imeli ravno tako spremljevalno vozilo ter tudi mljaši in starejši mladinci ter mladinke ter tudi mlajši člani in člani. Amaterski kolesarji nimajo dovoljenega spremstva oziroma svojih vozil

 

Kako so dodeljene kategorije, glede na tip prireditve, ki velja tudi istočasno za državno prvenstvo v vožnji na čas?

Res je v osnovi veljajo kategorije po UCI klasifikaciji in sicer devet moških in devet ženskih kategorij po naslednji delitvi, po letih:

od 16 do 29 let
od 30 do 34 let
od 35 do 39 let
od 40 do 44 let
od 45 do 49 let
od 50 do 54 let
od 55 do 59 let
od 60 do 64 let
nad 65 let

Za državno prvenstvo pa veljajo, kategorije glede na klasifikacijo Kolesarske zveze Slovenije:  moški ELITE, ženske ELITE, moški Pod23, ženske Pod23, starejši mladinci, starejše mladinke, mlajši mladinci, mlajše mladinke, amaterji A, amaterji B, amaterji C, masters A, masters B, masters C, masters D, masters E, masters F, masters G, masters H, masters I, ženske A in ženske B. 

Podelitev bo predvidoma med 20:30 in 21:00 uro.

To pomeni, da bo lahko nekdo zmagal po klasifikaciji UCI in če nima licence pri Kolesarski zvezi Slovenije, ne bo postal državni prvak?
Tako je! Naj povem še ob tej priložnosti, da bodo vsi zmagovalci po UCI kategorijah in mladinci (mlajši, starejši), mladinke (mlajše, starejše), mlajši člani in članice ter člani in članice, prejeli bon v višini 50 evrov od pokrovitelja vožnje na čas podjetja Intersport, kjer bodo bon lahko tudi unovčili.
Tako bo razglasitev dvojna in sicer po kategorijah UCI in KZS. Znotraj kategorije UCI bodo razporejeni tudi tisti, ki bodo potem razporejeni tudi po klasifikaciji KZS, ki šteje za državno prvenstvo. Tukaj gre za prekrivanje amaterskih kolesarjev z licencam pri KZS in brez.

Za dober nastop na vožnji na čas je pomembno ustrezno ogrevanje. Kaj priporočate?

Na prireditvah v tujini zdaj po večini ni več možnosti, da bi se lahko ogrevali kvalitetno na cesti, zato je potrebno uporabiti ergometre, valje. Gre tudi za to, da se izloči čim več nepredvidljivih situacij.
Pod prireditvenim prostorom je prostor namenjen društvom in kolesarjem za ogrevanje ekip ina za ostale rekreativne kolesarje. Potrebno je paziti, da se pri postavitvi trenažerjev ne ovira urgentnih, služnostnih, odvoznih in dovoznih poti. Pred začetkom ogrevanja naj obvezno vsak udeleženec pogleda na startni listi, ki bo objavljena na dveh mestih tudi na sami prireditvi, kdaj ima točen čas starta.
Moje priporočilo za ogrevanje... ne vem koliko je ravno primerno, saj nisem strokovnjak za rekreacijo. Jaz bi zdaj potreboval dve uri in pol, saj je pravilo, da mlajši kot je tekmovalec, prej je ogret. Praksa pa je, da se tekmovalec začne ogrevati uro pred startom, prve pol ure gre za zmerno vožnjo, sledijo stopnjevanja dva, tri ali štiri, po dve ali štiri minute. To je zelo odvisno od vsakega posameznika. Deset minut pred startom se je potrebno umiriti. Na startu je dobro, da je vsak štiri minute prej.

Kaj je v primeru, če kdo zamudi svoj start starta?
Če kdo zamudi start, starta takoj  ko pride na start. Kar pomeni, da takrat prvo starta tekmovalec, ki je na vrsti po časovnici in takoj za njim tekmovalec, ki je zamudil svoj startni čas. Zamudniku startni čas teče od časovnice, po kateri bi moral tudi uradno startati. Zato opozarjam vse nastopajoče, da natančno preverijo svoje startne čase in se jih držijo.


Kako je na sami trasi poskrbljeno za servis, če gre kaj narobe?

Na celotni trasi bodo na volj tri servisne točke, za katere skrbi kolesarska trgovina Maxisport:
- prva servisna točka bo na mestu nasproti servisa Maxisport na Šmartinski cesti nekje 2 kilometra po startu
- druga servisna točka je na avtobusni postaji tik pred križiščem v Šentjakobu
- tretja servisna točka je na obratu pri krožišču v Dolu

 

Pri takšnem tipu prireditve ne gre brez vprašanja, kako je poskrbljeno za doping kontrolo?
Za doping kontrolo je poskrbljeno in se bo opravljala v 13. nadstropju v poslovni zgradbi Piramida v BTC-ju. Kdo in koliko tekmovalcev jo bo moralo opravljati, bo določila antidoping komisija pri OKS na dan prireditve.


Kaj pomeni dodaten prireditveni dan za samo prireditev Maraton Franja?
Prijavilo se nam je 120 motoristov za spremljanje prireditve. Dodaten dan organizacije kolesarskega dogodka je jasno povezan z dodatnimi stroški. Vse skupaj je vodilo, da je želja na dolgi rok organizirati zaključno prireditev za svetovno prvenstvo amaterskih kolesarjev, kar pomeni Franja kot maraton in Franja kot kronometer. Zaključna prireditev svetovnega amaterskega prvenstva bi bila septembra. Vse to bo odvisno od tega, kako bo izpeljan dogodek, ki je pred nami.

Je možno pričakovati v tem sklopu tudi žensko dirko za profesionalne kolesarke? 
Vse je možno, še posebej zdaj, ko ima BTC v ponudbi možnost nastanitve v na novo odprtem hotelu Plaza.

 

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ