"Vse več ekip vse več pozornosti namenja Touru"

"Vse več ekip vse več pozornosti namenja Touru"
14.02.2020 AVTOR: DZ, foto: sirotti
Jumbo Visma je že napovedala, da bo na dirki po Franciji nastopila s tremi kapetani. Ineos bo stavil na tri zmagovalce Tour. Je to nov trend?
"Dogaja se to, da se zaradi pritiska sponzorjev, ki želijo najboljše spremljati na Touru, ekipe odločajo, da vse najboljše pošljejo na Touru."
Jonathan Vaughters, vodja ekipe EF

Pred leti smo bili na tritedenskih dirkah vajeni spremljati ekipe, ki so bile sestavljene okrog enega kapetana. Preostali kolesarji so ga poskušali podpreti pri napadu na majico najboljšega v skupnem seštevku. Zdaj, ugotavlja vodja ekipa Education First Jonathan Vaughters, je nekoliko drugače.

"Staviti na več liderjev morda ni ravno obvezujoča stvar, vendar pa menim, da vse več ekipe vse več pozornosti namenja Touru," je med drugim dejal Jonathan Vaughters: "Torej, v preteklosti bi se recimo Thomas odločil za Giro, Bernal pa za Tour. Morda bi Dumoulin šel na Giro. Dogaja se to, da se zaradi pritiska sponzorjev, ki želijo najboljše spremljati na Touru, ekipe odločajo, da vse najboljše pošljejo na Touru. To pa je trend."

Pri Ineosu, prej Skyju smo dobili dokaz, da se taka taktika obrestuje. Leta 2018 je bil Chris Froome po zmagi na italijanskem Giru preveč utrujen, da bi dobil še Tour. Takrat Sky je Tour začel z dvema kapetanoma, zmagal pa je Geraint Thomas. Letos sta bila kapetana Thomas in Bernal, zmagal pa je Egan Bernal pred Thomasom. So se pa s tako taktiko večkrat ušteli pri Movistarju. Torej, če se nekdo odloči za večje število kapetanov, mora poskrbeti, da bodo ti med sabo znali sodelovati.

"Če imaš enega samega kapetana, potem ga lahko boljše podpreš. Enega kolesarja lažje varuješ pred padci, saj vsi delajo samo zanj in zato, da ga obvarujejo. Če imaš tri liderje, potem jih težko vse tri držiš v ospredju, saj imaš za to manj pomočnikov. Je pa res, da če en pade, imaš še vedno dva. Torej, so prednosti in slabosti," je še dejal Vaughters. In, kaj meni trenutno dveh izstopajočih ekipah, vsaj kar se tiče dirke po Franciji? Za obe se že kar jasno ve, katere kolesarje bodo odpeljale na Tour.

Jumbo Visma je imena osmerice že objavila. "Pri Jumbu Vismi verjamem, da je to pravi podatek, pri Ineosu pa menim, da se bo na poti do Toura kot lider vse bolj uveljavljal Bernal." Sam pa se ne namerava poslužiti taktike Nizozemcev. Imen kolesarjev, na katere bo računal na Touru ne namerava izdati: "Še kar nekaj časa ne. Stvari se lahko hitro spremenijo. Interno smo 11 ali 12 kolesarjev povedali, da so v igri za nastop na Touru. A o tem ne bomo govorili."
Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ