Vsestransko poskočen

Vsestransko poskočen
03.05.2012 AVTOR: Miha Švigelj
Allez Expert v usklajeni rdeče -beli barvni kombinaciji zagotovo pritegne poglede.

Allez Expert Ultegra Compact | 1.699 €, Factory store d.o.o. | www.specialized.com | info@factorystore.si | 03 710 36 86

Okvir: E5 aluminij
Vilice: Karbon/aluminij
Krmilna opora: Specialized Elite Set, aluminij
Krmilo: Specialized Tarmac Comp, aluminij
Trak krmila: Specialized S-Warp
Zavore: Shimano Ultegra 6700
Menjalnika in ročici: Shimano Ultegra 6700
Gonilka: FSA SL-K Light (karbonska)
Obroči: DT Axis2.0
Sedež: Body Geometry Riva Road

Expert predstavlja vrh ponudbe v družini Allezov, namenjeni široki množici rekreativnih uporabnikov, ki iščejo lahko in togo kolo. Oprema Shimano Ultegra 6700 bo ob rednem čiščenju in minimalnem vzdrževanju z lahkoto prevozila vsaj toliko kilometrov kot okvir, na katerega je privita. Karbonska gonilka FSA SL-K Light poskrbi za odziven pospešek in nižjo težo celotnega kolesa. Širok razpon zobnikov 50-34 spredaj in 11-28 zadaj bo ustrezal veliki večini uporabnikov. 
Ultegrin zavorni sistem deluje samozavestno in zanesljivo v vseh vremenskih pogojih. Sedežna in krmilna opora ter krmilo so predstavniki hišne znamke. Združeni več kot solidno opravljajo svojo nalogo togosti in vodljivosti. Za dražjimi karbonskimi komponentami le malenkost zaostajajo po teži in udobju. Omeniti velja, da lahko oporo krmila skupaj s podložkami nastavimo v štiri različne položaje in najdemo idealnega zase. Sedež Body Geometry Riva Road je primeren tudi za tiste, ki so se ravno začeli spoznavati s kolesarskim »udobjem«, in dovolj dobro podložen za občutljivejše jezdece.

Aluminij še vedno vztraja
Z novimi postopki hidroformiranja in varjenja je postal aluminij boljši kot kadar koli. Še vedno ostaja v igri kot eden glavnih materialov, ki se uporabljajo v kolesarski industriji. Evolucija je opazna tudi z estetskega vidika, saj so spoji zvarjeni skoraj neopazno. Togost se kosa s karbonskimi okvirji drugih znamk srednjega razreda z manjšim kompromisom dušenja vibracij. Če boste vozili dovolj hitro, boste videti kot lastnik karbonskega

Tarmaca. Šele mirujoč napis Allez na okvirju sporoča, da ne gre za isto kolo. Podobnost ni zgolj naključje, saj so pri snovanju Aleza enostavno povzeli preverjeno geometrijo Tramaca in zamenjali karbon za aluminij. Vilice so izdelane iz karbonskega podnožja ter aluminijaste krone in krmilne cevi. Na kolesu se vrtijo obročniki DT Swiss Axis 2.0 obuti v vzdržljive Specializdove plašče Espoir Sport z dvojno zaščito proti predrtju. Ta kombinacija je kot nalašč za prihajajoče hladnejše jesenske in zimske dni, čeprav tečejo dovolj gladko za rekreativno rabo skozi vse leto.

Vredno svojega imena
Vodljivost je za ta razred koles presenetljivo natančna, kaj drugega od znanega S niti ne bi pričakovali. Hitro se odziva spremembe smeri in pospeševanja, zato boste z njim brez težav v tekmovalnem tempu prevozili najljubši maraton. To zagotavljata predvsem masivno oblikovana predela krmilne in gonilne osi. Ob večji stabilnosti je tudi vzdrževanje dosežene hitrosti lahkotno in enostavno, kar je idealno za premagovanje dolgih kilometrov in vzponov. Dobro premerjena geometrija prihrani neprijetnosti, povezane z dolgotrajnim sedenjem, zato lahko brez težav premagate trimestno število kilometrov. Ob namestitvi lahkih blatnikov si lahko podaljšamo kolesarsko sezono skozi vse leto ali vsaj do pozne
jeseni. Seveda se ne moremo izogniti primerjavi cene z vstopnimi modeli karbonskih koles drugih znamk, ki postajajo čedalje bolj dostopna tudi rekreativcem. Izbira dobrega aluminijastega kolesa še vedno ostaja smiselna, saj je razlika v teži na cesti manj občutna kot na papirju. Zaradi nižjih proizvodnih stroškov aluminija je pri takšni ceni prihranjen tudi marsikateri kompromis pri nameščenih komponentah na kolesu, togost okvirja pa je zaradi novih postopkov obdelave občutno izboljšana.

Za vsakogar nekaj
Specialized ponuja hvaležno cestno kolo, namenjeno tistim, ki si v prvi vrsti želijo za svoj  denar dobiti čim več in se pri tem realno zavedajo svojih potreb in sposobnosti. Okvir je odlična osnova za nadgradnje, s katerimi z razmeroma majhnim vložkom dobite pravi rekreativni dirkalnik. Cenili ga bodo začetniki in vsi, ki so ponovno začeli kolesariti. Narejen je za pogosto uporabo in veliko število prevoženih kilometrov ob nizkih stroških vzdrževanja. Več od tega si običajen rekreativni kolesar preprosto ne more želeti. 

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ