Vuelta le z 18 etapami, štart bo v Baskiji

Vuelta le z 18 etapami, štart bo v Baskiji
29.04.2020 AVTOR: Nejc Grilc, foto: Sirotti

Prireditelji španske Vuelte, podjetje Unipublic, so razkrili nekaj načrtov za izvedbo letošnje dirke, če bo jeseni do nje sploh lahko prišlo. Dolga bo 18 etap, načrtovanega štarta na Nizozemskem pa ne bo.

Slovenska junaka Vuelte 2019. Bomo koga od njiju spremljali na španskih cestah tudi letos?

Pri Unipublicu so v sporočilu za javnost razkrili nekaj podatkov o tem, kako naj bi izgledala letošnja Vuelta, so se pa izognili govoru o morebitnem datumu dirke, dokler s strani Mednarodne kolesarske zveze (UCI) ne bo potrjen načrt spremenjenega koledarja dirk za drugo polovico sezone 2020. V različicah, ki krožijo po mednarodnih kolesarskih medijih, se Vuelta najpogosteje omenja v novembrskem terminu, bila bi zadnja dirka sezone.

Štart letošnje dirke bi moral biti v Utrechtu, a so se prireditelji odločili, da bi bilo to logistično prezahtevno, zato so dirko skrajšali za tri dni, tako bomo v Španiji po trenutnih načrtih spremljali 18 etap. Začetek Vuelte bo gostila Baskija, ki je ostala brez klasike v San Sebastianu in dirke po Baskiji, obe preizkušnji sta tudi uradno za letos že odpovedani in ju ne bodo poizkušali nadomestiti.

»V tako zahtevnih razmerah in tako blizu datumu, ko bi se dirka morala začeti, je vsaka večja sprememba velik logistični zalogaj. Trudimo se po najboljših močeh in sprejeli smo odločitev, da bo najbolj smotrno za letos dirko skrajšati, štela bo 18 etap. Vseeno pa načrtujemo, da se bo Vuelta že prihodnje leto vrnila v ustaljeni format 21 etap in dveh prostih dni,« je pojasnil direktor Vuelte Javier Guillen.

Guillen je še prepričan, da dirka kljub sprememba ne bo prav zelo trpela: »Strast, s katero navijači v Baskiji spremljajo kolesarstvo, bo nekaj posebnega že od prve etape dalje in verjamem, da bo zato posebna tudi letošnja Vuelta.« Vuelta sicer danes praznuje 85. obletnico izvedbe prve dirke po Španiji. 

V kakšni meri bodo, če sploh, pri Unipublicu uspeli izvesti Vuelto, ostaja veliko vprašanje. V prihodnjih tednih, ko se bo življenje v Evropi počasi odprlo, bo že mnogo bolj jasno, če bodo športni dogodki v letošnjem letu sploh izvedljivi.

Značke: Cestno, Dirka po Španiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ