Vuelta: Horner pri 41 letih spet ugnal favorite

Vuelta: Horner pri 41 letih spet ugnal favorite
02.09.2013 AVTOR: D. Z.
10. etapo na dirki po Španiji je dobil Christopher Horner, ki je prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku.

10. etapa na dirki po Španiji je bila tudi zadnja gorska preizkušnja pred zasluženim prvim dnevom počitka. A ta je bila še kako zahtevna in spet smo videli oster boj med favoriti za končno zmago, spet pa je prišlo tudi do menjave pri nošenju rdeče majice.

Etapa se je začela v Torre del Campu, končala pa na vrhu vzpon do Alto Hazallanas. Dolga je bila dobrih 180 kilometrov. V zaključku pa so morali kolesarji premagati dva kategorizirana vzpona.

Najprej na 159 kilometru vzpon prve kategorije na 1495 metrov visoki Alto de Monachit. Sledil je spust in ciljni vzpon. Govorilmo o vzponu ekstra kategorije, katerega vrh je ležal na 1650 metrih nadmorske višine.

Že takoj na začetku je bil v padec vpleten tudi nosilec rdeče majice Daniel Moreno, a je lahko nadaljeval z dirko. Kmalu zatem pa je prišlo do pobega 21 kolesarjev. A ritem je bil vseskozi visok in kmalu je v ospredju ostalo samo še deset ubežnikov.

45 kilometrov pred ciljem, tik pred začetkom vzpona prve kategorije, so imeli ubežniki še pet minut prednosti. Na vzponu sta ubežnike napadla Diego Ulissi in Thomas Marczynski, v glavnini pa je ritem narekoval Fabian Cancellara, ki je poskrbel za hudo selekcijo.

Njegovo vlogo so proti vrhu vzpona prevzeli člani Movistarja. Kmalu se je skupina z rdečo majico razredčila na vsega okrog 20 kolesarjev. Movistar je ritem narekoval tudi v spustu in ubežniki so imeli vsega minuto prednosti.

Prvi pravi napad na zadnjem vzponu je uprizoril Igor Anton. To je bilo sedem kilometrov pred ciljem. A neuspešno. Preostali so ga ujeli s pomočjo Jakoba Fuglsanga, ki je pomagal Vincenzu Nibaliju.

Nibali je nadaljeval v hudem ritmu in kmalu se je v krizi znašel prav vodilni Moreno. Še zadnji preživeli ubežniki so bili ujeti, vse pa je kazalo, da bo Nibali ugnal konkurenco. A dobre štiri kilometre do cilja je neverjeten napad uprizoril Christopher Horner.

41-letni Američan je na najstrmejših odsekih vzpona nadaljeval v samostojni vožnji. Preostali mu niso mogli slediti in kolesar moštva RadioShack Leopard se je lahko veselil že druge etapne zmage na letošnji dirki, kar je izjemen obliž po zaradi težav s kolenom popolnoma ponesrečenem prvem delu sezone.

V ozadju se je Nibali otresel preostalih, a zaostanka za Hornerjem drastično ni mogel zmanjšati.  Zadovoljiti se je moral z drugim mestom v etapi in tudi drugim v skupnem seštevku, saj je Horner prevzel tudi vodstvo in rdečo majico. Tretje mesto v etapi je zasedel Alejandro Valverde. Jani Brajkovič je tudi tokrat pomagal Nibaliju, zasedel pa je 30. Mesto. Grega Bole je bil 173. Brajkovič je skupno 28., Bole pa stoti.

Dirka po Španiji, 10. etapa
1. Christopher Horner (ZDA) RadioShack Leopard 4:30:22
2. Vincenzo Nibali (Ita) Astana Pro Team 0:48
3. Alejandro Valverde Belmonte (Špa) Movistar Team 1:02
4. Ivan Basso (Ita) Cannondale Pro Cycling
5. Joaquim Rodriguez Oliver (Špa) Katjuša
6. Thibaut Pinot (Fra) FDJ
7. Nicolas Roche (Irs) Team Saxo-Tinkoff 1:10
8. Igor Anton Hernandez (Špa) Euskaltel-Euskadi 1:25
9. Domenico Pozzovivo (Ita) AG2R La Mondiale
10. Rafal Majka (Pol) Team Saxo-Tinkoff 1:52
30. Jani Brajkovič (Slo) Astana Pro Team 5:00
173. Grega Bole (Slo) Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team 29:49

Dirka po Španiji, skupni vrstni red
1. Christopher Horner (ZDA) RadioShack Leopard 40:29:14
2. Vincenzo Nibali (Ita) Astana Pro Team 0:43
3. Nicolas Roche (Irs) Team Saxo-Tinkoff 0:53
4. Alejandro Valverde Belmonte (Špa) Movistar Team 1:02
5. Joaquim Rodriguez Oliver (Špa) Katusha 1:40
6. Daniel Moreno Fernandez (Špa) Katusha 2:04
7. Ivan Basso (Ita) Cannondale Pro Cycling 2:20
8. Thibaut Pinot (Fra) FDJ 3:11
9. Rafal Majka (Pol) Team Saxo-Tinkoff 3:16
10. Domenico Pozzovivo (Ita) AG2R La Mondiale 3:28
28. Jani Brajkovič (Slo) Astana Pro Team 9:29
100. Grega Bole (Slo) Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team 1:11:16

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ