Vuelta: Hornerja umaknili zaradi nizkih vrednosti kortizola

Vuelta: Hornerja umaknili zaradi nizkih vrednosti kortizola
22.08.2014 AVTOR: D. Z.
Chris Horner na dirki po Španiji ne bo branil lanske zmage. Na zadnjem zdravniškem pregledu so ugotovili, da ima prenizko raven kortizola.

Vsak kolesar mora v dneh pred tritedensko dirko prestati zdravniški pregled. In pri analizi krvi Chrisa Hornerja so ugotovili, da ima Američan zelo nizko raven kortizola v telesu. 42-letni zmagovalec lanske Vuelte zato ne bo mogel braniti te zmage. Čeprav je vse v skladu s pravili Ucija, pa je Lampre Merida tudi članica MPCC (Mouvement Pour un Cyclisme Credible, oziroma Gibanje za kredibilno kolesarstvo).

Predstavniki tega gibanja strogo zahtevajo, da količina kortizola ne sme pasti pod določeno mejo. V nasprotnem primeru mora klub ukrepati. In pri Lampreju Maridi se teh pravil držijo, tako da so morali kapetana tik pred začetkom odstraniti z dirke. »Analiza krvi je pokazala, da je raven kortizola nižja od minimalne, ki jo zahteva MPCC. Tako smo se pri ekipi odločili, da kolesar ne bo startal, pa čeprav ima s strani Ucija zeleno luč, « so med drugim pri Lampreju Meridi zapisali v izjavi za javnost.

S tem so pri italijanski ekipi pokazali, da spoštujejo pravila, pa čeprav bi mu Uci dovolil nastopanje. »Seveda sem razočaran. Hotel sem braniti zmago in Vuelta je bila moj glavni cilj sezone. V ekipo so me vzeli, da bi bil tukaj konkurenčen, a odločitev spoštujem, « je dejal Horner. Težave pa očitno izvirajo iz obdobja po dirki po Franciji, ki jo je zaključil.

Kasneje je nastopil na dirki po Utahu, kjer pa je zbolel in je tako z dovoljenjem Ucija jemal zdravila. »Zaradi bronhitisa sem imel ogromno težav. Trpel sem več tednov in zdravljenje mi je omogočilo, da sem težavo odpravil. Uci je zdravilo odobrilo in po njihovih pravilih bi lahko dirkal. A ekipa je članica MPCC in to povsem razumem. S tem se moram sprijazniti, « je še pojasnil Horner.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ