Vuelta: Matej Mohorič po dolgem pobegu 4.

Vuelta: Matej Mohorič po dolgem pobegu 4.
23.08.2017 AVTOR: D. Z.
Matej Mohorič je sodeloval v pobegu dneva. Na koncu dovolj za četrto mesto. Zmagal je Aleksej Lucenko. Med najboljšimi vse bolj prepričljiv Christopher Froome.

Na dirki po Španiji je za kolesarji že peta etapa. Ta je bil kar precej razgibana. Kolesarji so morali na poti od Benicassima do Alcossebra premagati 158 kilometrov.

Na poti so morali premagati tudi tri vzpone druge in tri vzpone tretje kategorije. Po pričakovanjih je tokrat prišlo do pobega večje skupine kolesarjev. Kar 16 se jih je zbralo v ospredju. Med njimi je bil tudi Matej Mohorič, pa tudi Aleksej Lucenko, Merhawi Kudus, Julian Alaphilippe, Marco Haler, Jerse Bol, Matvej Mamikin, Marc Soler, Alexis Gougeard …

V glavnini so ritem narekovali predvsem člani moštva Sky, ki so branili vodstvo v skupnem seštevku. Chris Froome je namreč nosilec rdeče majice. Ubežniki pa so si privozili nekaj manj kot pet minut prednosti. Potem je postalo jasno, da se bodo med sabo za zmago udarili ubežniki. Odločilno akcijo je na spustu s predzadnjega vzpona Alto de la Serratella začel Marco Haller. V lov za Avstrijcem se je podal tudi Matej Mohorič, vendar je popustil, medtem ko je Hallerja ujel Lucenko.

Do cilja je bilo še več kot 40 kilometrov in ciljni, tri kilometre dolg vzpon. Govorimo o strmem vzponu tretje kategorije. Lucenko in Haller sta složno sodelovala in iz ozadja ju do začetka vzpona nihče več ni uspel ujeti, čeprav sta se v lov podala še Gougeard in Kudus sta se jima uspela približati na pol minute, a to ni bilo dovolj za Lucenka. Kazahstanec je na vzponu za sabo pustil Hallerja in nadaljeval v samostojnem pobegu. Lucenko se je lahko veselil prestižne zmage, medtem ko se je do drugega mesta prebil Merhawi Kudus.

Tretji je bil Marc Soler, na četrto mesto pa se je zavihtel Matej Mohorič, ki je zaostal za minuto in 11 sekund. Glavni favoriti so se na zadnjem vzponu lahko udarili za 13. mesto. Kolesarji Skyja so narekovali oster ritem, predvsem Gianni Moscon je v zaključku opravil izjemno delo, potem pa se je za napad odločil kar Christopher Froome. Sledili so mu lahko le redki. Le Michael Woods, Johan Esteban Chaves in Alberto Contador, ki je nadaljeval z napadom in je tako poskrbel za selekcijo. Ostali so popustili. Contador je boj na cilju dobil.

Ta skupina je zaostal za 4:31, a si je priborila osem sekund prednosti pred Van Gardernom in 11 pred naslednjo skupino, v kateri so bili Adam Yates, Roche, Aru, Kelderman in Zakarin. Naslednja skupina je izgubila še dodatnih deset sekund. V njej so bili De la Cruz, Barguil, Haig, Simon Yates, Berancur in Oomen. Kar 26 sekund zaostanka za Contadorjem si je privozil Vincenzo Nibali. Froome ostaja v vodstvu v skupnem seštevku. Zdaj ima deset sekund prednosti pred Van Gardernom in 11 pred Chavesom. Sledijo Roche, De la Cruz, Nibali, Aru, brata Adam in Simon Yates, Woods, Kelderman, Bardet, Zakarin, Barguil in Oomen. Najboljši izmed treh Slovencev je Jan Polanc na 31. mestu. Zaostaja za 4:18.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ