Vuelta: Tradicionalno zahtevna z devetimi (novimi) ciljnimi vzponi

Vuelta: Tradicionalno zahtevna z devetimi (novimi) ciljnimi vzponi
19.08.2015 AVTOR: D. Z.
Številni vzponi, devet etap s ciljnimi vzponi, huda konkurenca, napovedana vročina in 38,7 km v 'uri resnice'. To je na kratko dirka po Španiji 2015.

Dirko po Španiji bodo letos organizirali že 70. Obenem bo praznovala 80-obletnico. In tudi tokrat bomo lahko uživali v številnih vzponih. Direktor dirke Javier Guillen se je odločil, da letos v traso uvrsti dolg ravninski kronometer. Ta bo dolg kar 38,7 km in v boju za končno zmago bo ta vožnja na čas zagotovo še kako prijala Christopherju Froomu, Van Gardernu ... A dirka se bo po vsej verjetnosti odločala na vzponih.

Kar devet novih ciljnih vzponov bo na letošnji izvedbi, ki se bo sicer začela 22. avgusta v Malagi. S kratkim ekipnim kronometrom. Predvsem prva dva tedna bosta zares peklenska. V tem času se bo zvrstila večinanajtežjih etap. V tistem nekoliko lažjem zadnjem tednu – očitno želijo organizatorji ustreči tudi kolesarjem, ki se s pomočjo Vuelte pripravljajo na svetovno prvenstvo – pa bo na sporedu še prej omenjen, skoraj 40 kilometrov dolg kronometer

Dirka se bo končala 13. septembra v Madridu. Dolga bo 3374 kilometrov. Šest etap bo ravninskih, 13 bo razgibanih oziroma gorskih. Kolesarji bodo morali premagati kar 44 kategoriziranih vzponov. V poplavi zahtevnih etap ena še prav posebej izstopa. To je 11., ki bo na sporedu takoj po prvem izmed dveh dni premora. Takrat bodo kolesarji v Pirenejih, ki se tako vračajo v traso španske preizkušnje.

Etapa se bo začela v Andorri, kolesarji pa bodo morali premagati kar šest kategoriziranih vzponov, skupno kar 5230 metrov nadmorske višine. Glavni menedžer Movistarja Eusebio Unzue je to etapo že na predstavitvi označil za eno izmed najtežjih etap v zgodovini tritedenskih preizkušenj. Od šestih vzponov je samo vzpon Cornella druge kategorije. Vsi ostali so označeni s prvo ali ekstra kategorijo. Cilj bo po vsega 138 prevoženih kilometrih na vrhu 14 km dolgega vzpona do Cortals d'Encampa.

Etapa bo sploh prvič v 80-letni zgodovini v celoti potekala v Andori. In, prav zanimivo. Ciljnih vzponov na letošnji dirki je kar devet, prav vsi pa so sploh prvič uvrščeni v traso dirke. Ti vzponi so Caminito del Rey (2. etapa), Vejer de la Frontera (4. etapa), Cazorla (6. etapa), Capileira (7. etapa), Cumbre del Sol (9. etapa), Cortals d’Encamp (11. etapa), Fuente del Chivo (14. etapa), Sotres (15. etapa) in Ermita del Alba (16. etapa).

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ