Vuelta: Trentinov trojček tokrat v sprintu

Vuelta: Trentinov trojček tokrat v sprintu
01.09.2017 AVTOR: D. Z.
Na dirki po Španiji so v 13 etapi na svoj račun vendarle prišli sprinterji. Matteo Trentin se je veselil že tretje zmage na letošnji dirki.

Tokrat je bilo bolj ali manj jasno, da bomo na dirki po Španiji videli sprint glavnine. Coin je gostil start, Tomares pa cilj 13. etape.

Favoriti za najvišja mesta v skupnem seštevku so si končno lahko vsaj nekoliko oddahnili. Vsaj v večjem delu etape. Na startu so bili tudi še vsi trije Slovenci, ki so dirko letos začeli. Torej Jan Polanc, Matej Mohorič in Domen Novak. Tokrat ubežnki večjih možnosti za uspeh niso imeli, vseeno pa je prišlo že na začetku 198 kilometrov dolge preizkušnje do napadov. Tokrat takega boja kot v zadnjih etapah za sodelovanje pri pobegu ni bilo.

Kmalu se je v ospredju izoblikovala četverica Alexis Gougeard (AG2R-La Mondiale), Davide Villella (Cannondale-Drapac), Thomas De Gendt (Lotto-Soudal) in Arnaud Courteille (FDJ). Kmalu se je tem kolesrjem pridružil Alessandro De Marchi (BMC). Po 20 kilometrih dirkanja je Villella dobil gorski cilj tretje kategorije in je tako povečal vodstvo v boju za najboljšega na gorskih ciljih. Italijan je takoj zatem počakal glavnino. Preostali štirje pa so nadaljevali s pobegom. V glavnini so pobudo pri lovljenju prevzeli člani Quick Stepa, saj so vse stavili na Mattea Trentina.

V glavnini so si lahko nekoliko oddahnili, le Omar Fraile je imel težave, saj je bruhal in kmalu tudi odstopil. Tako v karavani zdaj vztrajajo samo še trije kolesarji moštva Dimension Data. 50 kilometrov pred ciljem je razlika znašala že manj kot dve minuti in tako je postalo jasno, da ubežniki nimajo velikih možnost za uspeh. 20 kilometrov pred ciljem sta v ospredju ostala samo še De Marchi in De Gendt, ki sta vztrajala vse do sedmih kilometrov pred ciljem. Tam je De Gendt imel težave še s krči.

Za trenutek so v ospredje prišli člani Katjuše Alpecina in Bore Hansgrohe, a kmalu so nadzor spet prevzeli člani Quick Stepa. Sledil je razgiban odsek, a tudi tam ni prišlo do sprememb, le huda selekcija se je naredila, tako da so morali biti pozorni tudi kandidati za končno zmago. Vse napade pa so kolesarji belgijskega moštva zatrli in Julian Alaphilippe je v ospredje v zadnjem kilometru pripeljal Trentina. Italijan je bil v sprintu spet premočan. Slavil je lahko že tretjo zmago na letošnji Vuelti. To je že peta za Quick Step Floors. Moštvo je po pet etapnih zmag letos slavilo že na Giru in Touru. Drugi je bil Gianni Moscon, tretji pa Soren Kragh Andersen.

V prvi skupini, ki je štela vsega 15 kolesarji so med drugimi končali tudi Nibali, Froome, Kelderman, Contador, Roche, Kruijswijk, Woods, Chaves … Najboljši Slovenec je bil Matej Mohorič na 30. mestu. V skupnem seštevku ni prišlo do sprememb. Froome ima 59 sekund prednosti pred Nibalijem in 2:13 pred Chavesom. Prav boj za tretje mesto je nadvse ogorčen, saj za manj kot tri minute zaostajajo še Kelderman, De la Cruz, Zakarin, Aru in Woods. Sledijo še Contador, Lopez, Roche, Van Garderen, Oomen, POels in Kruijswijk. Najboljši Slovenec je Jan Polanc na 26. mestu.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ