Vzhajajoči zvezdi Bernalu Švica, napadalni Špilak šesti

Vzhajajoči zvezdi Bernalu Švica, napadalni Špilak šesti
24.06.2019 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Na dirki po Švici so organizatorji za konec pripravili še kraljevsko deveto etapo. Goms je gostil start in cilj 101 km dolge preizkušnje s tremi kategoriziranimi vzponi. Govorimo o treh klancih ekstra kategorije. Takoj po startu so se kolesarji pričeli vzpenjati na 2480 metrov visoki Nufenenpass. Vzpon je dolg 13,3 km, povprečni naklno pa znaša 8,5 %. Sledil je spust v Airolo in takoj klanec na San Gottardo.

Na tem klancu je bil pred dvema dnevoma tudi cilj etape, ki jo je dobil Egan Bernal. Tokrat so se po 12,1 km vzpenjanja s 7,4-odstotnim povprečnim naklonom kolesarji pričeli spuščati do Realpa. Sledil je 11,5 km dolg Furkapass s 7,7-odstotnim povprečnim naklonom. Potem pa samo še spust in sedem kilometrov dolg ravninski del do cilja. Obetala se je zahtevna etapa.

Egan Bernal je, potem ko je včeraj odlično odpeljal vožnjo na čas branil 22 sekund prednosti pred Rohanom Dennisom in že 1:46 pred Patrickom Konradom. Simon Špilak je etapo začel na sedmem mestu. Takoj po startu je prišlo do napadov. Med najbolj aktivnimi je bil Hugh Carthy (EF Education First), ki je tudi prvi prečkal prvi gorski cilj, medtem ko je skupinica zasledovalcev Mark Soler (Movistar), Fabio Aru (UAE Team Emirates), Lennard Kämna (Sunweb) in Mathias Frank (AG2R La Mondiale) za njim na vrhu zaostajala za 40 sekund.

Carthy pa zasledovalcev ni počakal. Nadaljeval je z ostrim ritmom tudi po granitnih kocka San Gottarda, medtem ko se je zasledovalcem po ostrem napadu iz glavnine pridružil Simon Špilak. Popustil pa je Aru. Na vrhu je imel Carthy že kar 1:20 prednosti pred skupino Špilak, Kamna, Soler in Frank. Astana je narekovala ritem v glavnini, ki je zaostajala za 3:20.

Carthy pa je nadaljeval v izjemnem ritmu tudi na zadnjem vzponu, ki ga je začel z več kot dvema minutama prednosti pred ostalimi. Če je bila končna zmaga praktično že oddana, pa se je ob vznožju Furkapassa začel odvijati boj za preostala mesta na stopničkah. Jan Hirt je prvi napadel in sleidilo je pospeševanje Enrica Masa.

Domenico Pozzovivo pa je z narekovanjem enakomernega ritma skrbel, da si Mas in Hirt nista privozila večje prednosti. Dennis pa seveda ni mogel napasti izjemnega Bernala. Z izjemo Carthyja so bili preostali ubežniki ujeti. Dennis pa je celo napadel in Bernal mu je lahko sledil. Na spustu do sprememb ni prišlo. Carthy se je po dobrih treh urah napadanja veselil prve zmage na dirkah svetovne serije. Dobro minuto za njim sta na cilj prišla Dennis in Bernal.

Frank in peti Špilak sta zaostala za 1:52. Sledili so Betancur, Benoot, Pozzovivo, Konrad in Hirt. Skupni vrstni red? Bernal je dobil dirko po Švici. Drugi Dennis je za njim zaostal za 19 sekund, tretji Patrick Konrad pa je zaostal že za kar 3:04. Sledijo Benoot, Hirt in na šestem mestu Simon Špilak. Za njim pa Pozzovico, Betancur, Mas, Roche, Schelling, Soler, Henao … Matej Mohorič je dirko končal na 62. mestu.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ