Wahoo KICKR - prvi preko iPhona vodeni trenažer

Wahoo KICKR - prvi preko iPhona vodeni trenažer
06.03.2014 AVTOR: Matej Zalar
Vrhunski Wahoojev trenažer Indoor Kickr Fitness, voden preko iPhona ali iPada, nas lahko prisili, da treniramo težje in bolje.
Podjetje Wahoo je svojo prvo različico modela Kickr predstavilo že na sejmu Eurobike leta 2012, z izboljšavami v zadnjem letu pa je postal eden izmed najboljših kolesarskih pripomočkov za trening na tržišču.

Naprava je prva preizkusila koncept vodenja treninga preko iPhona ali iPada, z vgrajenim power metrom in dovršenim nadzorom nad obremenitvijo pa ponuja zelo dober približek treningom na cesti. Tudi ostali trenažerji, podobni Kickrju, ponujajo obremenitve, ki se prilagajajo izbranim prestavam in frekvenci obračanja pedal, vendar za to potrebujejo vnaprej nameščen power meter na kolesu. Wahoo je na tem področju storil še korak naprej in vse omenjene funkcije združil v aplikacijo, s katero preko iPhona upravljamo in nadzorujemo potek treninga.

Najpomembnejša in najbolj uporabna novost je Ergometer način. V tem načinu nastavimo želeno obremenitev, npr. da želimo voziti z 240 vati, aplikacija pa glede na spreminjajoče se prestave in hitrost vrtenja pedal prilagaja obremenitev tako, da ves čas poganjamo pedala z 240 vati.

To v praksi pomeni, da ko povečamo frekvenco, obremenitev pade, ko pa zmanjšamo frekvenco vrtenja in prestavno razmerje nam Kickr avtomatično simulira vožnjo v klanec. Na ta način enostavno ne moremo goljufati in trenirati zgolj s pol moči, saj nas naprava z obremenitvijo prisili, da poganjamo pedala z izbrano močjo. Tako trening postane mnogo bolj učinkovit in precej manj monoton kot na ostalih trenažerjih.

Wahoojev Kickr ponuja še tri druge načine. Osnovni je način, v katerem le izbiramo stopnjo zahtevnosti treninga od 1 do 10, pri katerem zadnja stopnja pomeni približek vzponu s 5 – odstotnim naklonom. V drugem načinu izbiramo stopnjo obremenitve v odstotkih, v tretjem načinu, imenovanem Sim, pa simuliramo realne razmere na cesti. V tem načinu izberemo naklon in moč vetra, npr. 5-odstotni naklon in veter 3 km/h, ki nam piha v prsa, naprava pa prilagodi obremenitev našim zahtevam.

Na koncu treninga nam naprava izdela poročilo, podobno ostalim pametnim aplikacijam, ki spremljajo naše treninge, ki ga lahko naložimo na spletno stran Strava ali katero od podobnih strani, ki beležijo naše treninge.

Slaba stran trenažerja Kickr je predvsem cena, saj stane kar 1100 dolarjev, s čimer je eden izmed najdražjih tovrstnih izdelkov na tržišču. Nepraktično je tudi to, da mora biti trenažer priklopljen na elektriko, zato ga ne moremo uporabljati kot ogrevalni pripomoček pred dirko ali maratonom. Ker je na voljo le za uporabnike Applovih izdelkov, je Kickrjev ciljni trg precej manjši, vseeno pa celoten paket predstavlja enega izmed najbolj dovršenih pripomočkov za trening, s katerim lahko počnemo veliko več, kot pa zgolj ohranjamo pripravljenost v zimskih dneh.

Predstavitev trenažerja Wahoo KICKR:
 
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ