Wellensu kratka etapa, Sosi zahtevna gorska

Wellensu kratka etapa, Sosi zahtevna gorska
15.08.2019 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Kratka, a pestra etapa na dirki BinckBank Tour. Dobil jo je Tim Wellens. Na dirki po Burgosu Ivan Sosa prepričljivo najboljši v gorski etapi.

Na dirki BinckBank Tour je za kolesarji prva izmed pomembnejših preizkušenj v boju za končno zmago. Houffalize je gostil start in cilj vsega 96 km dolge, a razgibane preizkušnje. Cote de Saint Roch je bil odločilen vzpon. Ob prvem izmed treh prečkanj sta napadla Iljo Keisse in Stan Dewulf. Privozila sta si dobri dve minuti prednosti, 50 kilometrov pred ciljem pa je napadel Lauerns De Plus. Ubežnika sta bila ujeta, De Plusu pa so lahko sledili zgolj redki:

Wellens, Dewulf, Keisse, Stybar, Gren Van Avermaet, Soren Kragh Andersen, Jay McCarthy, in Simon Clarke. De Plus je znova napadel ob zadnjem prečkanju Saint Rocha. Tokrat sta mu lahko sledila samo Wellens in Hirschi. Kmalu jih je ujel še Cortina, ki pa je popustil ob naslednjem De Plusovem napadu. Trojica si je privozila že 45 sekund prednosti in postalo je jasno, da se bo udarila za zmago. Sprint pa je prezgodaj začel najmlajši – Marc Hirschi.

Kolesar Sunweba, lanski svetovni prvak med mlajšimi člani je bil sicer zelo močan, a Tim Wellens je izkoristil napako. Postavil se je v Švicarjevo zavetrje in potem napadel. Tako je prišel do prestižne zmage. De Plus je na tretjem mestu izgubil pet sekund. Sledili so Cortina, Naesen, Valgren, Teunissen in Kragh Andersen, ki je bil prvi izmed kolesarjev v večjih skupini zasledovalcev. Ta je zaostala za 33 sekund. Tim Wellens ima zdaj štiri sekunde prednosti pred Hirschijem in 14 pred De Plusom. Grega Bole je 143.

Na dirki po Burgosu je za kolesarji tretja etapa, prva prava gorska preizkušnja. Sargentes de la Lora je gostila start, Picon pa po 150 kilometrih dirkanja cilj preizkušnje. Kolesarji so morali najprej premagati štiri vzpone tretje kategorije. Sledil je še zaključni vzpon do Picon Blanca. Vzpon je bil dolg 8,2 km. Povprečni naklon pa kar 91-odstoten. Cilj je bil na 1501 metru nadmorske višine.

Tu sta v preteklosti zmagala tudi Miguel Angel Lopez in Mikel Landa. Zmagovalec prve etape Giacomo Nizzolo je etapo začel v majico vodilnega, a je vedel, da se bo tokrat moral od nje posloviti. Takoj po startu je prišlo do številnih napadov in šesterica kolesarjev se je uspela podati v beg. Zaključni vzpon sta izmed ubežnikov v ospredju začela samo še Madrazo in Pellaud.

V ozadju so največ dela pri lovu opravili kolesarji Movistarja in Ineosa. Sedem kilometrov pred ciljem sta bila še zadnja ubežnika ujeta, glavnina pa se je že krepko zmanjšala. V zaključku je pobudo prevzel De la Cruz, ki je Ivanu Sosi pripravil odlično izhodišče za napad. Dober kilometer pred ciljem je Sosa napadel. Nekaj časa mu je lahko sledil tudi zmagovalec dirke po Italiji Richard Carapaz, vendar pa v Sosinem ritmu ni mogel nadaljevati.

Komaj 21-letni Ivan Ramiro Sosa se je veselil etapne zmage. Oscar Rodriguez je bil drugi. Zaostal je za 17 sekund. Antonio Pedrero tretji s 24 sekundami zaostanka. Sledili so De la Cruz, Serrano, Carapaz, Rolland, Martin … Jan Polanc je bil 59. Sosa je prevzel vodstvo in ima 17 sekund prednosti pred Rodriguezom in 24 pred Pedrerom. Polanc je 59.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ