Wigginsov program dokončan: Po dvojno zmago ... Najprej Giro, potem Tour

Wigginsov program dokončan: Po dvojno zmago ... Najprej Giro, potem Tour
26.12.2012 AVTOR: D. Z.
V moštvu Sky so očitno vendarle prišli do dogovora, kdo izmed kapetanov bo vozil na katerih dirkah. Bradley Wiggins bo tako nastopil na Giru in Touru ... Tu so še podrobnosti.

Bradley Wiggins se je odločil, da se bo na Tour de France 2013 pripravljal na nekoliko drugačen način kot letos, ko ga je dobil. Odpovedal se bo namreč dirki Pariz-Nica, kjer je lani slavil prepričljivo zmago. Zdaj se želi povsem posvetiti pripravam na dve tritedenski dirki zapored. Tako mora prvo – dirko po Italiji – začeti precej bolj spočit, kot bi jo sicer.

Po pripravah na Majorki naj bi, sodeč po pisanju spletne strani Biciciclismo, sezono začel na dirki po Algarveju, ki bo na sporedu od 13. do 17. februarja. Na tej preizkušnji je začel tudi sezono 2012, ko je zasedel tretje mesto. Namesto na prej omenjeno dirko Pariz-Nica, pa bo odpotoval v Italijo, na etapno dirko Tirreno-Adriatico. Ta bo na sporedu od 6. do 12. marca.

Sledil bo še nastop na dirki po Kataloniji, kjer je letos odstopil. Če je res pravi kolesar za tiste najtežje, najstrmejše vzpone, ki jih morajo premagati kolesarji na dirki po Italiji, pa bo spoznal aprila, ko naj bi nastopil na dirki po Trentinu (16.-19. april). Ta nastop še ni potrjen, saj naj bi Wiggins razmišljal o tem, da bi namesto na Trentinu nastopil na dirki po Romandiji (23.-28. april), kjer je letos slavil zmago v skupnem seštevku.

Dirka po Italiji se bo začela 4. Maja, tam pa naj bi bil Wiggins v pravi formi. Mogoče celo dovolj dober, da se bo za zmago udaril z domačini, kot so Vincenzo Nibali, Michele Scarponi, Ivan Basso, Domenico Pozzovivo … in z branilcem rožnate majice Ryderjem Hesjedalom. Wigginsov program po Giru bo odvisen od tega, kako mu bo uspelo končati italijansko preizkušnjo.

Tako še ni jasno, če bo pred startom dirke po Franciji sploh nastopil še na kakšni dirki. Vsekakor pa naj bi bil na startu Toura, kjer bo kot aktualni zmagovalec nosil številko ena. Tour se bo začel 29. junija. Wiggins bo tako poskušal dobiti obe dirki v enem letu – Giro in Tour. Zadnji, ki mu je to uspelo, je bil Marco Pantani. Italijan je prevladoval leta 1998.

Kasneje je podoben podvig poskušal ponoviti Alberto Contador. Španec je Giro dobil, Tour pa je končal na petem mestu (oba rezultata so mu kasneje odvzeli). Wigginsu naj bi do rožnate majice na Giru pomagal tudi mladi, komaj 21-letni Joe Dombrowski. Američan je leto dobil Giro za mlade kolesarje, potem ko je povsem prevladoval na italijanski prelazih. Pred sezono 2013 je prestopil v Sky.

In vodilni so ga zdaj očitno uvrstili na širši seznam kandidatov za nastop na Giru. »Tega vsekakor nisem pričakoval. Mislim, da mi je ljubša Vuelta, tudi zato, ker sta Tour in Giro zelo zahtevna. Vendar je tudi to odlično. Pomembno je, da si zaslužim majico in da bom lahko nastopil na tako prestižni dirki, « je za velonation.com dejal Dombrowski.

Značke: Dirka po Franciji, Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ