Wilier Cento10Air

Wilier Cento10Air
12.05.2017 AVTOR: Matej Zalar, Foto: Tit Košir

Topovi korporacijskega kapitalizma in množične produkcije z vso močjo napadajo tradicionalna družinska podjetja tudi v kolesarski industriji.

Wilier, tedaj še v družinski lasti, se že v petdesetih letih ni mogel ubraniti prodaji, a je vendarle preživel, dobil v sedemdesetih letih novega lastnika, ki je razumel kolesarstvo, in lani je tako znamka koles s helebardo v logotipu praznovala že 110-letnico obstoja. Ob tej priložnosti so novemu aerodinamičnemu bolidu nadeli ime Cento10Air, njegovo kot helebarda ostro integrirano krmilo pa je dobilo ime Alabarda.

Ob jubilejnem kolesu se spodobi še malo pomuditi pri zgodovini. Kolesa Wilier so pravzaprav še starejša. Trgovec in obrtnik Pietro dal Molin iz mesteca Bassano del Grappa je namreč svojo manufakturo koles zagnal z nakupom malo znane angleške znamke Wilier, novo podjetje pa se je po ustanovitelju imenovalo Ciclomeccanica Del Molin. Šele po drugi svetovni vojni so se spretni Italijani spomnili, da bi lahko ime Wilier služilo kot akronim za W (o

Vas zanima več?
Celoten članek si lahko preberete v zadnji izdaji revije Bicikel.com!
Še niste naročeni?
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ