Wilier predstavlja hitrejšo aerodinamično specialko in 650b MTB-je

Wilier predstavlja hitrejšo aerodinamično specialko in 650b MTB-je
03.07.2013 AVTOR: Švigelj Uroš
Hitrost je ključ do uspeha in nova aerodinamična specialka Cento1Air ter bolje kotaleče 101XB (27,5 palčno gorsko kolo) sta prvi novosti Wilierjeve 2014 ponudbe za najzahtevnejše kolesarje.

Cento1Air je prvo aerodinamično kolo italijanskega proizvajalca, ki povzema kar nekaj lastnosti njihovega kolesa za vožnjo na čas Twin Blade, najopazneje nizek zadnji trikotnik in aerodinamično sedežno oporo. Veliki sprememb so bile deležne tudi vilice in oblika prednjega trikotnika.

Na vseh delih prevladuje Kamm-Tailova oblika, ki jim omogoča izdelavo aerodinamičnih profilov z visoko bočno togostjo, pri minilani uporabi materiala.

 


Vilice so enomostovna verzija TwinBlada in krona se natančno prilegajo v stičišče glavne ter spodnje cevi. Na slednji je nova ploščica z vodili za kable, ki praktično odpravlja težave z namestitvijo elektronskih Shimanovih Di2, Campagnolovih EPS ali mehanskih skupin in skritje napeljave v notranjost okvirja.

sedežna opora

Zadnji trikotnik je spuščen resnično nizko, kar poveča aerodinamičnost zgornjega dela, zavora pa je skrita pred vetrom, zato ni potrebe po namestitvi pod gonilno os. Cento1Air uporablja novo BB386 EVO gonilno os, ki omogoča izdelavo togega in lahkega spodnjega stičišča cevi.

Na voljo je kopica modelov z različnimi barvnimi poslikavami in opremo. Uvoznik A2u pa vam lahko opremo kolesa tudi prilagodi.
wilier 101xb

Novost v ponudbi gorskih koles je novi 101XB, ki je narejen na obročnikih 650b (27,5-palca) in nadaljuje trend prehoda na večja kolesa. Nastal je kot nadaljevanje tventinajnerja 101XN, ki z večjimi kolesi ponuja večje hitrosti na ravnini in vzponih. Vmesna velikost pa ponuja živahnost 26-palčnikov in del hitrosti večjih koles.

Tekmovalna geometrija, z daljšim prednjim trikotnikom in nizko glavno cevjo se bo najbolje obnesla z uporabo 80- do 100-milimetrskih vilic. Okvir uporablja asimetrične prijeme s katerimi uravnotežijo specifične obremenitve okvirja ob zaviranju in na drugi strani obremenitvah ob napenjanju verige. Spodnje stičišče cevi je prilagojeno za standard osi BB92 in možnostjo namestitve lovilca verige. Izpostaviti velja tudi zasnovo nosilcev zadnje osi, ki je združljiva s starejšimi 135x9 in novejšimi 142x12 standardi ter novimi „direct mount “ nosilci menjalnikov.

elektronske MTB grupe
Še najbolj zanimivo pa je, da imata nova 101XN in 101XB nameščene enake ploščice z vodili za kable kot Cento1Air. Ali je to prvi namig, da prihajajo v bližnji prihodnosti elektronske prestave na gorska kolesa?

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ