World Tour: Astana in Europcar še brez licence. Upanje ostaja.

World Tour: Astana in Europcar še brez licence. Upanje ostaja.
04.12.2014 AVTOR: D. Z.
Komisija UCI je licence World Tour podelila večini ekip. Le dve sta zaenkrat še brez. Pričakovano sta to Astana in Europcar.

Seznam ekip, ki so že pridobile World Tour licenco: Ag2r La Mondiale, BMC Racing Team, Cannondale-Garmin (Kristjan Koren in Matej Mohorič), Etixx-QuickStep, FDJ, Giant-Alpecin (Luka Mezgec), IAM Cycling, Katjuša (Simon Špilak), Lampre-Merida (Jan Polanc in Luka Pibernik), Lotto Soudal, Movistar, Orica GreenEdge, Team Sky, Team Lotto NL-Jumbo, Tinkoff Saxo in Trek Factory Racing.

Potrjene Prokontinentalne ekipe: Androni Giocattoli (Ita), Bardiani CSF (Ita), Bora-Argon 18 (Nem), Bretagne-Seche Environnement (Fra), Caja Rural-Seguros Rga (Špa), CCC Sprandi Polkowice (Pol), Cofidis Solutions Credits (Fra), Colombia (Kol), Drapac Professional Cycling (Avs), MTN-Qhubeka (Jar), Nippo-Vini Fantini (Ita), Team Roompot (Niz), Rusvelo (Rus), Team Novo Nordisk (ZDA), Topsport Vlaanderen-Baloise (Bel), UnitedHealthcare (ZDA) in Wanty-Groupe Gobert (Bel).

Denarne težave Europcarja ...
Iz Mednarodne kolesarske zveze so sporočili imena ekip, ki so jim že odobrili prošnje za pridobitev licence World Tour. Za 18 prostih mest se je potegovalo prav toliko ekip in pričakovali bi, da bodo vse tudi sprejeli. Vendar pa Astana in Europcar (še) nista sprejeta v elitno druščino. Pri francoskem Europcarju so sami razkrili, da imajo nekaj denarnih težav. Menedžer Jean Rene Bernaudeau je priznal, da mu manjka še okrog pet odstotkov do proračuna, ki ga potrebuje za izpolnitev pogojev in za to, da spelje celotno sezono 2015.

Če bi Europcar izgubil World Tour licenco, potem se bo potegoval za Prokontinentalno, kar pomeni, da bi se morali pri francoski ekipi spet zanašati predvsem na Posebna povabila s strani organizatorjev največjih dirk, tudi Toura, ki za Europcar največ šteje. Sicer pa se Bernaudeau ukvarja še z večjo težavo. Glavni sponzor je namreč že naznanil, da se po sezoni 2015 umika iz kolesarstva, kar pomeni, da bodo Francozi iskali nove vlagatelje.

... in neizpolnjeni etični pogoji Astane
S povsem drugačnimi težavami se ukvarjajo pri Astani. Kazahstanci nimajo denarnih težav, zato pa niso izpolnili etičnih pogojev. Seveda govorimo o dveh kolesarjih, ki sta padla na dopinških kontrolah. To sta brata Maksim in Valentin Iglinski. Dodatno slabo luč na Astano mečejo še dodatni trije pozitivni kolesarji v kontinentalni različici te ekipe. Pa čeprav tako glavni mož Aleksander Vinokurovu, kot prvi zvezdnik Astane Vincenzo Nibali in UCI poudarjajo, gre za dve povsem različni ekipi.

Ucijeva komisija za podeljevanje licenc je od Astaninih predstavnikov zahtevala dodatna pojasnila in dokumente, 6. novembra pa so opravili tudi dodatna zaslišanja. Končne odločitve bo prej omenjena Komisija sporočila 10. decembra. Če Astani ne podelijo najprestižnejše licence, potem se bodo pri kazahstanski ekipi lahko obrnili tudi na Mednarodno športno razsodišče. Pred sezono 2013 so bili tam uspešni predstavniki Katjuše. Če licence ne dobijo, bodo tudi kolesarji, ki že imajo skelnjeno pogodbo, ekipo lahko zapustili, pa čeprav je na primer Vincenzo Nibali to možnost že zavrnil.

Prazno mesto zapolnil IAM Cycling, zaenkrat dva Slovenca s Prokontinentalno licenco
Potem, ko je postalo jasno, da za licenco ne bodo zaprosili pri Cannondalu se je izpraznilo mesto. To so izkoristili pri švicarski ekipi IAM Cycling. Ta ekipa je že izpolnila vse pogoje, tako da bo v naslednji sezoni nastopala na vseh največjih etapnih in enodnevnih dirkah. Zaenkrat je jasno, da bo v World Tour ekipah nastopalo šest Slovencev. Usoda Boruta Božiča (Astana) tako še ni znana.

Komisija za podeljevanje licenc je sporočila tudi imena ekip, ki že izpolnjujejo pogoje za pridobitev Prokontinentalnih licenc. Med temi ni dveh ekip. To sta Yellow Fluo in Cult Energy. Med ekipami, ki so prejele to licenco, sta tudi CCC Sprandi Polkowice (Grega Bole) in UnitedHealthcare (Jani Brajkovič).

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ