Wout Van Aert za popoln dan Jumba Visme, v igri tudi Mohorič in Pogačar

Wout Van Aert za popoln dan Jumba Visme, v igri tudi Mohorič in Pogačar
08.08.2020 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Wout Van Aert je po napetem dvoboju dobil klasiko Milano-Sanremo. Matej Mohorič 10., Tadej Pogačar 12.

Dirka, ki bi morala biti marca, dirka, ki predstavlja nekakšen uvod v “klasični” del sezone. Najdaljša enodnevna klasika. Še kaj bi se našlo pri opisu dirke Milano-Sanremo. Čeprav so jo zaradi koronavirusa prestavili na avgust, je še vedno prva izmed velikih, monumentalnih klasik.

Ponavadi velik del trase poteka ob morju, letos pa organizatorji zaradi termina niso dobili dovoljenj s strani županov nekaterih mest, saj je sezona dopustov. Zato so organizatorji pripravili drugačno traso, nekoliko bolj razgibano, predvsem pa še daljšo. Zdaj so kolesarji prevozili 305 kilometrov. Karavana je morala izpustiti vzpona Turchino in Capi, so bili pa zato dodani nekateri manjši vzponi. Zaključek dirke pa je bil tradicionalen z vzponoma Cipresso in Poggiom.Na startu v Milanu so bili številni zvezdniki. Tudi lanski zmagovalec Julian Alaphilippe. Nastopila sta tudi Matej Mohorič in Tadej Pogačar. Po pričakovanjih je prišlo kmalu do pobega. Skupino so sestavljali Alessandro Tonelli, Fabio Mazzucco (CSF Bardiani), Manuele Boaro (Astana), Hector Carretero (Movistar), Mattia Bais (Androni Giocattoli-Sidermec), Damiano Cima (Gazprom-RusVelo) in Marco Frapporti (Vini Zabù-KTM).

Privozili so si skoraj sedem minut prednosti in takrat so se prebudili tudi v glavnini. Aktivni so bili kolesarji moštev Jumbo Visma, Groupama FDJ, Lotto Soudal in Deceuninck Quick Step. 70 kilometrov do cilja je razlika znašala že manj kot dve minuti. Napetost se je stopnjevala pred začetkom Cipresse. 25 kilometrov pred ciljem je imel težave s kolesom Julian Alaphilippe.Sicer je prišlo do napadov, a do pravega pobega na Cipressi ni prišlo, zato pa sta se v težavah znašla Fernando Gaviria in Caleb Ewan. Sledila je ravnina, potem pa Poggio. Sedem kilometrov pred ciljem najboljši sprožili napade. Julian Alaphilippe je po pričakovanjih napadel, odgovoril pa mu je lahko samo Wout Van Aert, ki leti na krilih zmage na dirki Strade Bianche. Alaphilippe je bil vseeno močnejši in je vrh Poggia prečkal nekaj metrov pred Van Aertom.

Ta pa je se je na spustu izkazal in je Francoza uspel ujeti. Za njima je lov manjše skupine kolesarjev na spustu vodil tudi Matej Mohorič, v tej skupini pa je bil tudi Tadej Pogačar. Kljub vsemu zasledovalci niso uspeli ujeti ubežnikov. Van Aert in Alaphilippe sta celo lahko nekoliko taktizirala. Nizozemec je moral sprint začeti na prvem mestu. Na ulici Via Roma pa je bil Van Aert močnejši, tako da je sebi in Jumbu Vismi priboril prestižno zmago."Zdrži, zdrži. Samo o tem sem razmišljal," je o vzpenjanju za Alaphilippom dejal Van Aert: "Pravzaprav je napadel zelo zgodaj, tako da sem moral pokriti luknjo. Sicer sem nekoliko zaostal, a za mano ni bilo nobenega, tako da sem moral sam loviti. Vendar pa sem bil nagrajen, saj sem ga uspel ujeti na spustu." O taktičnem sprintu po sedmih urah in 16 minutah dirkanja pa:

"Julian je taktično to dobro izpeljal. Pustil me je voziti v ospredju, sam pa nisem mogel povsem upočasniti, saj je bila glavnina zelo blizu. Težko je bilo ujeti pravi ritem in obenem prihraniti nekaj moči za sprint. Na koncu je bilo dovolj, pa čeprav zgolj za pol obroča." Sprint zasledovalne skupine za tretje mesto je dobil Michael Matthews. Peter Sagan je bil četrti. Sledili so Giacomo Nizzolo, Dion Smith, Alex Aranburu, Greg Van Avermaet, Philippe Gilbert in na desetem mestu Matej Mohorič. Tadej Pogačar je bil 12. V tej skupini je prišlo dobrih 20 kolesarjev.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ