Yates razveselil šefa in vlagatelje, McNulty do zmage v Španiji

Yates razveselil šefa in vlagatelje, McNulty do zmage v Španiji
03.02.2024 AVTOR: DZ

Simon Yates razveselil lastnika ekipe v Savdski Arabiji, Brandon McNulty pred končno zmago v Španiji. Tri etapne dirke v pestri kolesarski soboti.

Dirka po Valenciji
Tri etapne dirke se bližajo koncu. Sobota pa je bila dan za tiste najtežje etape, morda odločilne. Najprej v Španijo, kjer je bila na sporedu kraljevska preizkušnja. Govorimo o dirki po Valenciji, kjer je pred etapo na drugem mestu v skupnem seštevku vztrajal Matej Mohorič.

Že zmagovalec druge etape pa je vedel, da se ne bo mogel boriti za najvišja mesta. Zato pa je imel v ekipi dva velika aduta. Santiaga Buitraga in Pella Bilbaa. Kolesarji so morali premagati pet kategoriziranih vzponov, potem ko so bili organizatorji primorani etapo nekoliko skrajšati. Razlog? V okolici cilja je eden izmed gledalcev tragično umrl. Organizatorji pa so se odločili, da cilj prestavijo. Dirka se je tako končala na vzponu pred sicer načrtovanim zadnjim klancem.

Cilj je bil na zahtevnem Alto del Miseratu. Po skoraj štirih urah in pol je imel največ moči Brandon McNulty. Američan v dresu UAE Team Emirates je za 11 sekund ugnal Santiaga Buitraga in Aleksandra Vlasova. Sledili so Pello Bilbao, Jai Hindley, Felix Groschartner, Rainer Kepplinger … McNulty je dan pred koncem prevzel vodstvo v skupnem seštevku, Buitrago za njim zaostaja za 13 sekund. Vlasov zaostaja za tri sekunde več. Do danes vodilni Tonelli je padel na četrto mesto.

AlUla Tour
V primerjavi s špansko etapo je bila peta etapa na dirki AlUla Tour sicer precej lažja, a vseeno najtežja na tej dirki. Obenem pa tudi zadnja. Cilj je gostil Skyviews of Harrat Uwayrid. Tik pred ciljem je bil kratek, a strm vzpon, za katerega so vsi vedeli, da bo odločilen. Dolg je 2,8 km, povprečni naklon pa je 12,5-odstoten.

Tu je napad začel Simon Yates, ki je sicer poskrbel za selekcijo, ni pa se otresel vseh in na najstrmejšem delu je na presenečenje mnogih pospešil mladi Junior William Lecerf. Belgijec je nadaljeval sam, tik pred vrhom pa ga je ujel Finn Fisher Black. Ta je dobil odibtne sekunde, potem pa sta se jima pridružila še Rafal Majka in Simon Yates. Skupaj so složno sodelovali vse do zadnjih metrov. Tam je Majka skrbel za ritem, saj ni želel, da bi jih iz ozadja še kdo ujel.

Simon Yates pa je v pravem trenutku začel sprint. Veselil se je za moštvo Jayco AlUla zelo pomembne zmage, saj dirko financira njihov sponzor. Zato je na dirki tudi lastnik ekip Gerry Ryan. Na dirki je nastopal tudi Luka Mezgec, ki je Yatesu pomagal do vznožja klanca. Yates se je po zaslugi etapn zmage veseli tudi končne. Na koncu je imel tri sekunde prednosti pred Lecerfom in Fisher Blackom. Sledijo Sobrero, Brambilla, Formolo, Coquard, Pluimers, Romeo Kudus …

Etoile de Besseges
Na dirki Etoile de Besseges je vodstvo v skupnem seštevku branil Mads Pedersen. Četrta etapa se je začela in končala v kraju Mejannes le Clap. Dolga je bila 158 kilometrov. Etapa je bila nadvse razgibana, a vendar ne pretirano zahtevna, tako da je Pedersen obdržal vodstvo.

Etapne zmage se je veselil Samuel Leroux, ki je premagal Stefana Bisseggerja in Driesa De Bondta. Zadnji dan dirke bodo kolesarji morali premagati še posamično vožnjo na čas v Alesu. Ta bo dolga 10,6 km. Prvi del je ravninska, potem pa sledi 2,8 km dolg zaključni klanec s 5,6-odstotnim naklonom. Pedersen ima šest sekund prednosti pred Laurancom in 12 pred Vauquelinom.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ