Yates v boju za zmagovalni oder pridobil veliko, Bernal pokazal prve znake slabosti

Yates v boju za zmagovalni oder pridobil veliko, Bernal pokazal prve znake slabosti
26.05.2021 AVTOR: N. Gr., foto: Giro

Težka gorska etapa s ciljem na malo znanem vzponu Sega di Ala ni razočarala - Dan Martin si je iz pobega privozil etapno zmago, v prvi deseterici je prišlo do velikih sprememb, prvič je popustil tudi Egan Bernal, ki naenkrat ne izgleda več nepremagljiv.

Etape po dnevu premora vedno ujamejo v past koga od favoritov, tokrat je čas izgubila cela vrsta kolesarjev iz prve deseterice, tudi tisti, ki se borijo za zmagovalni oder v Milanu. Spet je bil v ospredju ene redkih sončnih etap na tem Giru pobeg, Dan Martin je 10 kilometrov dolg zaključni vzpon začel z minuto in pol prednosti, po še eni borbeni predstavi pa je Irec zdržal in si privozil prvo etapno zmago na Giru v karieri, po kateri ima zdaj etapne zmage na vseh treh tritedenskih dirkah.

Prava drama pa se je dogajala v ozadju, začela se je že na spustu s predzadnjega vzpona dneva na Passo san Valentino, kjer se je Giulio Ciccone zapletel v padec in porabil veliko energije, da je do vznožja vzpona na Sego di Ala spet ujel skupino z rožnato majico. Padel je tudi Remco Evenepoel, ki je dolgo časa stal ob cesti, nato pa vendarle nadaljeval z etapo ob pomoči ekipnih kolegov.

Na začetku zadnejga vzpona so tempo narekovali kolesarji Ineosa, že takoj pa je stik z njimi izgubil Aleksandr Vlasov, ki je imel slab dan in je izgledal v težavah. Dober kilometer kasneje tempa Ineosovih pomočnikov ni zdržal niti Hugh Carthy, ki je pred etapo zasedal tretje mesto.

To je še podžgalo tekmece okrog Bernala, da so začeli napadati, prve napade je Kolumbijec brez večjih težav odbil, ko pa sta tri kilometre pred ciljem pospešila Simon Yates in Joao Almeida, je Bernala »odrezalo« in komajda je še obračal pedala.Spremljali smo tako prvo pravo dramo v boju za rožnato majico na tem Giru, a je imel Bernal srečo, da je imel ob sebi najprej Danija Martineza, nato pa še Damiana Carusa in Pella Bilbaa, ki sta pomagala pri narekovanju ritma.

Spredaj je Yates dirkal na vse ali nič, še nekoliko močnejši je bil Almeida, ki se mu je odpeljal v zadnjih 300 metrih, Yates pa je na koncu zasedel tretje mesto v etapi. Prižgale so se štoparice, Bernal je na koncu do ciljne črte izgubil 55 sekund, a je končal ob Carusu, njegovem najbližjem zasledovalcu.

Izguba časa za nosilca rožnate majice nikakor ni usodna, je pa prvič pokazal, da je na tem Giru lahko premagljiv. Če je šlo le za slab dan, potem bo na današnjo etapo Bernal hitro pozabil, vseeno pa ostaja nekaj dvoma glede njegove forme in stanja njegovega hrbta pred zadnjimi etapami Gira.

Ta dvom bodo poizkusili izkoristiti tekmeci, ki so zagotovo dobili krila za napade na Bernala, predvsem Simon Yates, ki je danes deloval zelo dobro. V skupnem seštevku ima Bernal še vedno 2:21 prednosti pred drugim Carusom, Yates na tretjem mestu pa zaostaja 3:20 in ga čaka še precej dela, če se želi vmešati v boj za rožnato.

Vlasov je uspel zadržati četrto mesto, a zdaj zaostaja že 6:03, le šest sekund več pa Hugh Carthy na petem mestu. Glede na danes prikazano je slika v boju za zmagovalni oder nekoliko bolj jasna, a se vse lahko spremeni že na naslednji gorski etapi, ko bo imel morda kdo drug od favoritov slab dan.

Jutri kolesarje čaka zadnja ravninska etapa dirke od Rovereta do Stradelle, ki bo z 231 kilometri najdaljša na letošnji dirki.

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ