Z avtomobilom podrl kolesarje

Z avtomobilom podrl kolesarje
14.04.2022 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Med dirko Barbantska puščica je prišlo do neljubega dogodka, saj je športni direktor moštva Quick Step Alpha Vinyl Geert Van Bondt ob prehitevanju zadel ob kolesarje.

Geert Van Bondt je bil za potezo, ki se je zgodila ob vstopu v zadnji krog Barbantske puščice, kaznovan z dva tisoč švicarskimi franki kazni. Športni direktor moštva Quick Step Alpha Vinyl naj bi prejel dovoljenje s strani komisarjev, da lahko prehiti skupino, ki je sicer že zaostajala za najboljšimi.

Ob tem je na tla zbil prav svojega kolesarja Juliana Alaphilippa. Do tega je prišlo 22 kilometrov pred ciljem. Van Bondt pa je želel skupino prehiteti in se odpeljati do ubežnikov, kjer je imel v ospredju Remca Evenepoela. Skupino je poskušal prehiteti tik za avtomobilom Ineosa, a ob ograjah tudi ni bilo več prostora.

"Potrobil sem nekajkrat. Kolesarji so nas tudi že slišali, saj se je skupina že umikala desno. Potem pa je Bryan Couqard pogledal nazaj in se zaletel v avtomobil. Ob padcu je s sabo na tla potegnil še nekaj kolesarjev, tudi Juliana Alaphilippa in Pauelsa Sauzena," je dejal Van Bondt: "Mislim, da lahko rečem, da sem eden izmed bolj previdnih voznikov v karavani. Kaj takega se mi je zgodilo prvič v zadnjih desetih letih. Lahko samo upam, da vpletenim nisem povzročil preveč škode."

V obrambo mu je naslednje besede namenil tudi Klaas Lodewyck, ki je takrat sedel na sovoznikovem sedežu: "Vsi vemo, da ni nevaren voznik. Najprej želimo nekoliko počakati, da se vse umiri, potem pa bomo brez dvoma poklicali športne direktorje kolesarjev, ki so bili ob tem prizadeti in se jim opravičili za vse to. Na vsaki dirki imaš številne podobne situacije. Tukaj pa je bilo vpletenih veliko kolesarjev. Zaradi dežja in spolzkih cest so nekateri kolesarji padli tudi zaradi nenadnega zaviranja."

In kako so komisarji upravičili kazen, čeprav naj bi športnemu direktorju to dovolili? Pojasnil je Peter Stuppacher: "Voznik je odgovoren za svoja dejanja in se mora sam odločiti, ali lahko v določenem trenutku prehiti skupino ali ne."

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ