Z izjemno predstavo na Miradorju se je Roglič spet zavihtel na vrh

Z izjemno predstavo na Miradorju se je Roglič spet zavihtel na vrh
03.11.2020 AVTOR: Nejc Grilc, foto: Sirotti

Primož Roglič je kronometer v 13. etapi začel zadržano, nato pa stopil na pedala in na zadnjem vzponu prišel do etapne zmage in rdeče majice. Pred Carapazom ima 40 sekund naskoka.

V torek zjutraj so prireditelji objavili rezultate testov na koronavirus v mehurčku na Vuelti in še enkrat več so bili vsi testi negativni. Mehurček deluje izjemno, dirka pa se je lahko nadaljevala brez pretresov.

Primož Roglič si je dopoldne skupaj z ekipo še enkrat ogledal traso kronometra in tudi strm zaključni vzpon na Mirador del Ezaro, kjer se je naklon spet povzpel čez 20 odstotkov. Mnenje med favoriti glede menjave kolesa pod vzponom je bilo deljeno, Roglič si je vzpon ogledal s cestnim kolesom in nato so se vsi kolesarji Jumba Visme pred štartom odločili, da bodo zamenjali kolesa, je potrdil športni direktor Grischa Niermann.

Razplet na cesti je krojil tudi močan veter v prsa, v prvem delu pa je med kolesarji, ki so se želeli vmešati v boj za etapno zmago, najboljši čas presenetljivo postavil Američan Will Barta. A prava bitka se je odvijala na koncu, med kolesarji, ki so se potegovali za skupno zmago na Vuelti in visoka mesta v skupnem seštevku.

Po prvem merjenju vmesnega časa za Rogliča ni nič kaj dobro kazalo, Richard Carapaz mu je dihal za ovratnik, Hugh Carthy pa je bil celo hitrejši od nekdanjega svetovnega podprvaka v vožnji na čas. Na ravninskem delu sta njegova tekmeca nato nekoliko popustila, Roglič pa je nadaljeval v istem ritmu in do drugega vmesnega časa 9 kilometrov pred ciljem že nabral 10 sekund naskoka pred Carthyjem, ki pa je še vedno dirkal nad vsemi pričakovanji.

Odločal je strm ciljni vzpon, menjava kolesa je Jumbu Vismi pri Rogliču tokrat uspela zgledno in brez težav, Zasavec pa je v prvem delu etape očitno prihranil dovolj moči, da je do ciljne črte lahko stopnjeval ritem. Nadoknadil je zaostanek za vodilnim Barto in na koncu za dobro sekundo prevzel vodstvo ob prihodu v cilj.Carapaz se je boril dobro, na vzponu pa mu je zmanjkalo moči in proti Rogliču je izgubil 50 sekund, v skupnem seštevku ima zdaj Rogla 40 sekund naskoka za zadnji teden. Carthy je bil še hitrejši od Ekvadorca, osvojil je 4. mesto v etapi s 25 sekundami zaostanka in prav tako še ostaja v igri za skupno zmago.

»Bila je dobra in zanimiva etapa, dolgo časa že nisem zmagal na kronometrih, tako da je za mano res lep dan. Na cesti sem se počutil presenetljivo močno, pričakoval sem, da bom bolj trpel, a sem imel danes dobre noge in lahko sem odpeljal lep kronometer. Bolje je biti 39 sekund v prednosti kot v zaostanku, a moramo ostati zbrani vse do konca dirke. Zagotovo se bomo borili do Madrida,« je v prvi izjavi po dirki za Eurosport povedal Roglič, ki je bil zelo dobre volje.

Roglič je na kronometru pričakovano spet prevzel vodstvo, tekmeci pa so nudili precej boljši odpor, kot smo pred etapo pričakovali, v prvi vrsti to velja za Carthyja, ki ostaja prijetno presenečenje letošnje Vuelte. V zadnjih pet etap se Roglič vseeno podaja s kar lepo časovno zalogo, bržkone pa bo odločala sobotna gorska etapa na Alto de la Covatilla.

Značke: Dirka po Španiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ