Za Rogliča ni bila usodna niti druga črna nedelja

Za Rogliča ni bila usodna niti druga črna nedelja
03.11.2020 AVTOR: Nejc Grilc, foto: Sirotti

V minulem tednu dni je bila v kolesarskem svetu v ospredju Vuelta, kjer kljub slabšemu dnevu na Angliruju Primož Roglič ostaja v vlogi glavnega favorita za končno zmago. Odmeva tudi nova pogodba Mezgeca.

Kolesarska sezona 2020 se je za večino tekmovalcev že iztekla, v pogonu ostajajo le še kolesarji na Vuelti. Ta je spet v središču zanimanja slovenske javnosti, ker se kljub zelo napornemu ritmu v drugem delu sezone Primož Roglič še vedno bori za skupno zmago.

O tem, pogodbi Luke Mezgeca in koncu sezone za spustaše bodo govorile štiri stvari, ki smo jih izbrali v tokratni rubriki Hudičev jezik.

Angliru ni razblinil Rogličevih sanj

Še drugo nedeljo na letošnji Vuelti je Primož Roglič končal s slabšo dnevno formo in manjšim porazom, ki pa še enkrat več ni bil usoden. Če je razplet etape ob koncu prvega tedna krojil dež in nizke temperature, v katerih je Rogla »zmrznil«, je bila tokrat kriva peklenska strmina Angliruja.

Najbolj sloviti vzpon Asturije je Primož Roglič zaradi tehničnih težav, kot je razkril Primož Čerin v Delu, odpeljal s prenosom 34x30 in ne 34x32 kot večina njegovih tekmecev. Na zelo strmih vzponih Roglič tudi doslej ni bil povsem pri vrhu, lani na Giru je imel na Mortirolo enega najslabših dni v celi sezoni, tudi tokrat pa se je vidno mučil proti vrhu Angliruja.

A je nekako uspel iz telesa iztisniti še dovolj energije, da je skoraj povsem omilil škodo, ki so mu jo prizadejali tekmeci in do ciljne črte Richardu Carapazu prepustil le pičlih deset sekund naskoka. Čeprav je v cilj prišel z odsotnim pogledom mrtveca na kolesu, se je že nekaj minut kasneje spet šalil z zbranimi mediji v Španiji.

Rogliča je ob prostem dnevu čakal še test na koronavirus.

Če je bil na Touru povsem osredotočen in na trenutke preveč obremenjen z rezultatom, je v Španijo prišel predvsem uživat, kar se kaže tudi v šprintih za etapne zmage. Že res, da bi bila v boju za skupno zmago strategija hranjenja moči bolj smotrna, a Roglič nobene priložnosti za zmago ne želi več izpustiti iz rok, ne glede na ceno.

In če bo danes s kronometrom opravil po pričakovanjih, se kaj lahko zgodi, da se mu bo računica na letošnji Vuelti izšla, v Madridu pa bo še drugič zapored stopil na najvišjo stopničko.



Sepp Kuss postaja nepogrešljiv

Kar v letošnji sezoni v vlogi glavnega pomočnika Rogliču na Touru in Vuelti kaže Sepp Kuss, bi se moralo uvrstiti v kolesarske učbenike kot šolski primer, zakaj je kolesarstvo ekipni šport. Na pedala je Roglič moral pritiskati sam, vse ostalo pa je zanj na Angliruju opravil mladi Američan - ko je bilo potrebno, ga je čakal, mu cel čas narekoval dovolj močan tempo, da nista povsem izgubila stika z Richardom Carapazom, ga priganjal na nekoliko bolj položnih delih in spodbujal, ko je bila strmina najbolj peklenska. Za piko na i ga je še v zavetrju popeljal v spust v zadnjem kilometru in ob prečkanju ciljne črte bi si zaslužil nagrado MVP, če bi jo v kolesarstvu podeljevali.

Moč celotne ekipe Jumbo Visme je v letošnji sezoni zastrašujoča, a tako močnega in povsem predanega pomočnika v gorah v karavani že nekaj časa nismo videli. Morda od najboljših predstav Wouta Poelsa in Michala Kwiatkowskega v vlogi pomočnikov Chrisu Froomu pri Skyu.

Sepp Kuss bo slej ko prej moral dobiti svojo priložnost, da na štart tritedenske dirke pride kot kapetan, do takrat pa je Roglič lahko izjemno vesel, da ima v gorskih etapah ob sebi takšen »stroj«.

Mezgec še dve leti ostaja pri Avstralcih

V letošnji sezoni je dirkal odlično, po dveh drugih mestih na Touru je dobil potrditev, da je konkurenčen tudi najhitrejšim šprinterjem sveta, zato Luki Mezgecu ponudb za naslednjo pogodbo ni manjkalo.

Nekaj časa je okleval, nato pa vendarle podaljšal pogodbo z Mitcheltonom še za dve sezoni, skupno bo tako del avstralske ekipe (najmanj) sedem sezon. »Luka je ključni del kemije našega moštva, je naš vezni člen in presrečen sem, da ostaja v naši ekipi,« je po podpisu pogodbe komentiral glavni športni direktor Matt White.

V Mitcheltonu ga čaka dovolj priložnosti za lasten rezultat, pomemben del pri podpisu pogodbe pa je bil tudi povratek Michaela Matthewsa. Z Blingom se odlično razumeta, Mezgec bo tako na največjih dirkah ostal v vlogi glavnega pomočnika v šprintih, v kateri je eden najboljših na svetu, ni pa izključeno, da bo na kateri od tritedenskih dirk tudi v vlogi prvega šprinterja ekipe.

»Vem, da bom imel priložnosti zase dovolj, predvsem pa komaj čakam, da se bom skupaj z ekipo še dve leti zabaval,« je po novi pogodbi povedal Mezgec. In če kdo, potem se Luka zna zabavati v pelotonu!



Hrastnikova na stopničkah za konec kratke sezone

Tekmovalci in tekmovalke v spustu so se na najvišjem nivoju v tej sezoni pomerili le na treh postajah, na vseh treh je Monika Hrastnik stopila na zmagovalni oder, na katerega v spustu stopi pet kolesarjev in kolesark.

Dve peti mesti v Mariboru in portugalski Lousi sta bili dovolj, da se je Hrastnikova utrdila med najboljšimi kolesarkami sveta, z bronastim odličjem na SP v Leogangu pa je dosegla za slovensko gorsko kolesarstvo in še posebej spust še nekaj let nazaj težko predstavljiv uspeh.

Prestop k ekipi Dorval AM očitno Hrastnikovi zelo dobro dene, saj se krivulja njenih rezultatov konstantno vzpenja in le želimo si lahko, da bo v sezoni 2021 dobila več priložnosti, da pokaže svoje veščine na kolesu. Morda bo takrat v igri tudi krstna zmaga v svetovnem pokalu …

Rubrika Hudičev jezik se na spletno stran bicikel.com spet vrača prihodnji torek.





Značke: Hudičev jezik
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ