Z Valjavcem "turistično" na Nanos

Z Valjavcem "turistično" na Nanos
18.05.2012 AVTOR: D. Z.
Tadej Valjavec, o katerem smo v zadnjem času kar precej pisali, saj je spet resneje začel trenirat, se je v petek s skupino turistov iz Švice mudil v Vipavski dolini. Zavili so tudi na Nanos.
Valjavec spremljal turiste
Kaj je lepšega, kot med vožnjo s kolesom srečati takega kolesarja kot je Tadej Valjavec? Da ga v tem času srečaš na primorskih in ne na gorenjskih cestah za to obstaja še manj možnosti. A Valjavec se je od 12. do 18. maja mudil na obali, kjer je kolesaril v družbi turistov iz Švice, ki jih je v naše kraje pripeljal nekdaj Valjavčev klubski kolega pri Fassi Bortolo Sven Montgomery.

"Gre za skupino turistov, ki so se odločili, da dopust preživijo nekoliko bolj aktivno. Meni je zaupal tisto najhitrejšo skupino," je na vrhu Nanosa pojasnjeval Valjavec, medtem ko je užival v razgledu na Vipavsko dolino. Člani te "izletniške" skupine so ravno tako uživali v razgledu, med njimi pa je bil tudi 74-letni kolesar, ki je bil za svoja leta še kako dober in na vzponu na Nanos - ta klanec smo skupaj s Kristjanom Korenom v eni izmed naših preteklih revij Bicikel.com že opisali - ni imel posebnih težav.

170 "rekreativnih" kilometrov s hitrim vzpenjanjem
"Ta klanec sem spoznal lani, ko smo sem gor šli z ekipo Manisaspor, vendar takrat smo šli zgolj gor in dol. Nisem se kaj preveč oziral okrog," je še pojasnil Valjavec in na ob spustu navzdol pojasnil, da je spoznal, da gre za lep vzpon, po strmini in načinu, kako je speljan, zelo podobnega tistim znamenitim prelazom na dirki po Franciji.

Čeprav je v primerjavi s tistimi precej krajši. Ob koncu spusta je Valjavec še poskrbel, da so se spet vsi zbrali skupaj, potem pa je sledila vrnitev na obalo. S kolesi, prek vzpona na Razdrto. Ta vzpon je Valjavec odpeljal v svojem ritmu, še vedno takem, ki mu rekreativni kolesar še zdaleč ne more slediti. Še najdlje ga je spremljal vsem rekreativnim kolesarjem dobro poznani Andrej Helešič Marolt - Heli.

Na vrhu vzpona pa je Valjavec spet ustavil svojega Scotta, počakal najprej "Helija" potem pa še preostale člane te, lahko ji rečemo kar "užitkarske" skupine kolesarjev. Skupaj s Helijem - večji del trase sta pričakovano preživela na čelu skupinice - sta jih pospremila proti začasnemu domu na obali.

"Danes bo kar dolga. Okrog 170 kilometrov. V naših krajih res uživajo, so navdušeni nad naravo. Že na poti proti Nanosu smo se ustavili v Senožečah, kjer so hoteli piti samo kavo. Ni jim bilo jasno, da morajo tudi kaj pojesti." Na srečo so ga ubogali in proskusili tudi domače štruklje. Valjavec pa tako spoznava tudi drugo plat kolesarstva. Ko čas na vzpon ni tako pomemben in ko lahko ob razlgedu po naravi zares uživa.
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ