Z Vipavsko dolino obogatena "slovenska" sezona

Z Vipavsko dolino obogatena "slovenska" sezona
23.02.2022 AVTOR: DZ

V tujini in na najvišji ravni je kolesarska sezona že v polnem teku. Kmalu pa bodo na delu tudi kolesarji, ki zastopajo slovenske ekipe.

UAE Tour kot prva World Tour dirka v novi sezoni že poteka. Številne ostale dirke prve kategorije ali Pro Series kategorije ravno so tudi že za kolesarji. Bližajo se prve klasike. In bliža se tudi sezona na slovenskih cestah. Torej sezona nižjekategoriziranih dirk, na katerih bodo lahko nastopale slovenske ekipe.

Letos bodo tri ekipe s kontinentalno licenco. Poleg Adrie Mobila in Ljubljane Gusto Santica se v to konkurenco vrača KK Kranj. Tu lahko omenimo še vsaj dve regionalni ekipi, ki se redno udeležujeta teh dirk. To sta MebloJOGI Pro-concrete in KK Bled. Za večino izmed teh se bo sezona začela na Hrvaškem. Že po tradiciji z dirko v Umagu, ki bo na sporedu 2. marca.

Sledila bo dirka za VN Poreča 6. marca, potem pa že prva etapna preizkušnja - Istrska Pomlad. Na sporedu bo od 10. do 13. marca. Karavana - konkurenca je ponavadi zelo podobna - se bo po etapni dirki preselila v Slovenijo. Pri nas bo koledar vsekakor nekoliko bogatejši od tistega, kot smo ga vajeni. Ena dirka se vrača, nastaja pa tudi nova.

Vse skupaj se bo začelo 20. marca z zdaj že tradicionalno dirko za VN Slovenske Istre, ki poteka po Izoli in njeni okolici. Pred nami je že deveta izvedba. Zadnji zmagovalec je Mirco Maestri. Do zdaj sta se zmag tu veselila tudi Jure Golčer in Marko Kump. Samo štiri dni kasneje bo sledila novost, in sicer dirka za VN Vipavske doline. Podrobnosti? Start in cilj dirke druge kategorije bo gostila Nova Gorica.

Kolesarji bodo obiskali okoliške kraje, kot so Kromberk, Šampes in Selo, kjer bodo vstopili v krog, ki ga bodo morali odpeljati štirikrat. Gre za krog Selo-Potoče-Preserje-Branik-Dornberk- Zalošče-Selo. Potem se bo karavana prek Rožne Doline vrnila v Novo Gorico, kjer bo vstopila v zaključne, krajše kroge. Teh bo pet. Vsakič bodo kolesarji prečkali krajši vzpon na Rafut.

Cilj bo pred TIC Nova Gorica. Skupno skoraj dva tisoč metrov nadmorske višine. Tri dni zatem, torej 27. marca bo na sporedu še VN Adrie Mobila. Če bodo v Vipavski dolini izpeljali prvo izvedbo dirke, pa je VN Adrie Mobila že tradicionalna. Osmič jo bodo organizirali. Lani je tu zmagal Marijn Van den Berg. Sledil bo daljši premor, spet pa bo na sporedu tudi dirka za VN Gorenjske.

Ta bo na sporedu 22. maja. Sledil bo vrhunec slovenske sezone - dirka po Sloveniji. Letos od 15. do 19. junija. Očitno se na dirko vrača tudi Tadej Pogačar, ki bo branil lansko zmago. Sledila bodo državna prvenstva po Evropi in seveda Tour de France. 24. julija pa bo na sporedu tradicionalna dirka za VN Kranja. Spomnimo. Leta 2020 je to bila ena izmed prvih mednarodnih dirk, potem ko je bila sezona zaradi koronavirusa prekinjena.

Lani je tu zmagal Riccardo Verza. Zadnja izmed kategoriziranih članskih dirk v sezoni bo dirka Hrvaška - Slovenija. Ta se vrača v koledar. Lani je bila sicer ob koncu sezone, a ni bila kategorizirana. Skupaj pa so se pomerili tako mladinci kot člani. Letos dirka po letu 2019 vrača, in sicer kot dirka druge kategorije. Sezona bo torej nekoliko bogatejša, vsekakor pa se začenja po tradiciji - na Hrvaškem.

Koledar dirk
2.3.2022: VN Umaga
6.3.2022: VN Poreča
10.3.2022 - 13.3.2022: Istrska Pomlad
20.3.2022: VN Slovenske Istre
24.3.2022: VN Vipavske doline
27.3.2022: VN Adrie Mobila
22.5.2022: VN Gorenjske
15.6.2022 - 19.6.2022: Dirka po Sloveniji
24.7.2022: VN Kranja
28.8.2022: Hrvaška - Slovenija

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ