Z zastrašujočim solo pobegom Evenepoel do druge zmage v San Sebastianu

Z zastrašujočim solo pobegom Evenepoel do druge zmage v San Sebastianu
31.07.2022 AVTOR: N. Gr., foto: Sirotti

Clasica San Sebastian je očitno Remcu Evenepoelu pisana na kožo, že drugič v karieri jo je dobil z dolgo samostojno akcijo, tokrat je odločilni napad uprizoril že 44 kilometrov do cilja. Slovenci niso bili v ospredju.

Na klasiki v Baskiji, ki se konča v San Sebastianu, se tradicionalno združijo kolesarji, ki so ravnokar končali s Tourom in tisti, ki so se poleti pripravljali na drugi del sezone. Med slednje sodi tudi Remco Evenepoel, ki je pilil formo pred naskokom na skupno zmago na Vuelti.

In očitno je Remco zelo razpoložen, kar je pokazal s predstavo na težkih baskovskih vzponih. QuickStep je navijal oster ritem, da bi polovili ubežnike in na Jaizkibelu 60 kilometrov pred ciljem, kjer se dirka tradicionalno začne odločati, so zlomili Tadeja Pogačarja. Napori Toura so bili vendarle preveč tudi za slovenskega šampiona.

Slabih 10 kilometrov kasneje je odpadel tudi Matej Mohorič in takrat je bilo slovenskih upov na viden rezultat konec. Mohorič je sicer na enem od spustov spet prikazal svojo brezhibno tehniko in se odpeljal glavnini, a je jasno, da potrebuje nekaj počitka pred drugim delom sezone.

Ponovil vajo iz sezone 2019

Remco je svoj napad uprizoril 44 kilometrov pred ciljem in slediti mu ni mogel nihče. Hitro si je privozil več kot minuto naskoka pred dvojcem Ineosa Carlosom Rodriguezom in Pavlom Sivakovom. Sivakov je zdržal do cilja za drugo mesto, strm zadnji vzpon na Murgil pa je bil za Rodrigueza preveč in ko je odpadel, ga je dohitel in prehitel Tiesj Benoot, ki je tako dosegel tretje mesto na baskovski klasiki.

»Počutim se res vrhunsko, sveže in v dobri formi, tako da sem komaj čakal na to dirko. Na Jaizkibelu sem se odločil, da bomo navili ritem in da na ta način za vse kolesarje naredimo dirko težko. To nam je tudi uspelo, je pa bilo težko do cilja v San Sebastianu voziti solo, ker je pihal močan veter v prsa. Poizkušal sem biti čim bolj aerodinamičen, obračal sem dobre vate in zadoščalo je za zmago,« je v cilju dirko opisal Evenepoel, ki je imel skoraj dve minuti naskoka pred Sivakovom. S podobno akcijo je slavil tudi v svoji prvi profesionalni sezoni leta 2019, takrat je prav tako z veliko prednostjo sam prišel do ciljne črte v San Sebastianu.

Jan Polanc, Pogačar in Mohorič so vsi odstopili, tako da na seznamu uvrščenih ni bilo nobenega Slovenca.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ