Za konec izjemna klasika z Rogličem, Špilakom in Mohoričem

Za konec izjemna klasika z Rogličem, Špilakom in Mohoričem
13.10.2018 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Sezone sicer ni konec, a dirka po Lombardiji je brez dvoma zadnja izmed pomembnih enodnevnih klasik. Na startu tudi Primož Roglič, Matej Mohorič in Simon Špilak.

V soboto bo na sporedu še ena izmed prestižnih klasik. Govorimo o že 112. dirki po Lombardiji. Je ena izmed najstarejših, spada med peščico zares pomembnih enodnevnih dirk in predstavlja nekakšen zaključek sezone, vsaj kar se enodnevnih dirk tiče. Bergamo bo gostil start, Como pa cilj. Na 241 kilometrov dolgi poti bodo morali kolesarji premagati predvsem lepo število vzponov. Prvi resnejši vzpon je Colle Gallo (8,3 km, povprečn naklon 5,2 %), a ta je na sporedu že v prvih 50 kilometrih. Bo pa predstavljal prvo priložnost za ubežnike. Najtežjih bo zadnjih 70 kilometrov.

Najprej bo vzpon Madonna Del Ghisallo. Dolg je 9,1 km, povprečni naklon pa znaša 5,2 %. Sledil bo spust in najtežji klanec na dirki. Govorimo o 6,7 km dolgem vzponu Colma Di Sormano. Vrh v povprečju 8,7-odstotnega vzpona leži na 1109 metrih nadmorske višine. Na tem vzponu se najstrmejši odsek imenuje Muro di Sormano (Sormanov zid). Gre za dva kilometra dolg odsek s povprečnih naklonom 15 %. Na določenih mestih je naklon celo 27-odstoten. Po spustu v Nesso sledi skoraj 20 kilometrov dolg razgiban del proge. Potem pa še 3,9 km dolg vzpon na Civiglio s povprečnim naklonom 10,4 %.

Na vrh bodo kolesarji prišli po prevoženih 227 kilometrih. Po spustu se bodo povzpeli že na San Fermo della Battaglia (1,7 km, 5,2 %). Sledil bo krajši spust in vsega kilometer dolga ravnina do cilja. Zmago bo branil Vincenzo Nibali, ki je lani premagal Juliana Alaphilippa in Giannija Moscona. Nibali je to dirko dobil dvakrat, rekorder s petimi zmagami je Fausto Coppi. Zadnji, ki je dirko dobil v majici svetovnega prvaka je bil Paolo Bettini leta 2006. Letos bomo na startu spet videli svetovnega prvaka. To bo Alejandro Valverde, ki je bil že dvakat drugi na tej dirki.

Leta 2013 je zaostal za Joaquimom Rodriguezom, naslednje leto pa za Danom Martinom. Nibali sicer trdi, da ni tako dober kot lani, vendar pa spada med kandidate za vrh. Tu so še Thibaut Pinot, Romain Bardet, Michael Woods, Egan Bernal, Gianni Moscon, Adam in Simon Yates, Rigoberto Uran, Jakob Fuglsang, Rafal Majka, Dylan Teuns, Tim Wellens, Warren Barguil, Steven Kruijswijk, Wilco Kelderman, Bauke Mollema, Dan Martin … Še bi lahko naštevali. Zagotovo bodo pomembne vloge odigrali tudi trije Slovenci.

Matej Mohorič bo eden izmed Nibalijevih pomočnikov v nadvse močni ekipi Bahrain Merida. Primož Roglič pa je v zadnjem obdboju odlično pripravljen. Na svetovnem prvenstvu mu je zaradi padca spodletelo, na dirki Tre Valli Varesine pa je s sedmim mestom dokazal, kako dober je. Zdaj je pred njim še zadnja dirka v tej sezoni. Na dirki bo nastopil tudi Simon Špilak. Spomnimo. Jani Brajkovič je leta 2008 na tej dirki zasedel izjemno drugo mesto, potem ko je v sprintu premagal Rigoberta Urana. Takrat je zmagal Damiano Cunego.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ