Za las zgrešil etapno zmago, a Mathieu van der Poel ostaja v rožnati majici

Za las zgrešil etapno zmago, a Mathieu van der Poel ostaja v rožnati majici
07.05.2022 AVTOR: N. Gr., foto: Sirotti

Kronometer v Budimpešti je prinesel nepričakovanega zmagovalca, to je postal Simon Yates, ki je za tri sekunde ugnal van der Poela. Favoriti za skupno zmago so se dobro odrezali, Tratnik pa čuti posledice padca.

V sončni Budimpešti se je dirka po Italiji nadaljevala s kratkim, 9,2 kilometra dolgim posamičnim kronometrom po ulicah Budimpešte, ki se je končal s kratkim vzponom na tlakovanih cestah.

Odločitev, da štart rožnate pentlje izvedejo na Madžarskem, se je izkazala za pravilno, saj smo ob trasi spremljali res številčno množico gledalcev, bolj podobno spomladanskim klasikam kot drugi etapi tritedenske dirke. Zaradi včerajšnje smole je bil že kmalu po začetku na vrsti Jan Tratnik, ki si je od današnjega kronometra obetal ogromno.Žal je padec pustil preveč posledic, po včerajšnji etapi je povedal, da ima težave s kolenom in predvsem zapestjem, odrgnine po celem telesu pa mu niso dovolile prav dobrega spanca. Vse to se je poznalo na kronometru, kjer Tratnik ni bil blizu najboljšim in priložnost je splavala po vodi. Zdaj ga čaka nekaj dni v vlogi pomočnika v ekipi Bahrain Victorious, ko si bo lahko zacelil rane in se pripravil na drugi in tretji teden dirke, ko bo v pobegih morda dobil priložnost za drugo etapno zmago na Giru v karieri.

Trasa kronometra je bila tehnično zahtevna, veliko šprintov iz ovinkov in vzpon na koncu pa sta favorizirala eksplozivne kolesarje, ki so v vrhunski formi. Zato smo spremljali zanimiv boj specialistov za kronometer s pretendenti za skupno zmago, imena na vrhu pa so bila vseeno nekoliko presenetljiva.

Dumoulin spomnil na najboljše dni, dobre predstave favoritov za skupno zmago

Navdušil je Tom Dumoulin, ki je s svojo predstavo spomnil na najboljša leta in skupno zmago na Giru. O njej letos noče govoriti, a predstave s prvih dveh etap so zelo vzpodbudne. Veliko ni izgubil niti Mikel Landa, za Baska je bil to zelo dober kronometer, enako velja za Joaa Almeido, ki se na ravnini ni znašel najbolje, a je veliko nadoknadil na vzponu v zadnjem kilometru in končal z nekaj sekundami zaostanka za Dumoulinom. Solidno se je odrezal tudi Richard Carapaz, ki v vožnji na čas ne blesti, na koncu je izgubil 27 sekund, a glede na to, da do cilja v Veroni ne bo več kronometrov, je Carapaz lahko kar zadovoljen, saj je dobro omejil izgube. 

Navdušil je Simon Yates, ki je sicer občasno pri vrhu posamičnih kronometrov, a vseeno ne sodi ravno v najožji krog favoritov in ne velja za specialista. Tokrat mu je bila trasa pisana na kožo, Yates je v dobri formi in ko je na ciljni črti prevzel vodstvo pred Dumoulinom in še za pet sekund izboljšal njegov čas, je marsikdo od tekmecev zastrigel z ušesi.

Na trasi so bili le še najboljši z včerajšnje etape, zadnji se je po štartni rampi spustil Mathieu van der Poel v rožnati majici in z rožnatim kolesom. Prav veliko kronometrov van der Poela v njegovi karieri doslej nismo videli, a na ravninskih prvih 8 kilometrih se je odrezal odlično, pod vzponom je zaostajal za sekundo za Yatesom.

Sledil je napet dvoboj najboljši kolesarjev današnje etape, ki ga je na koncu za tri sekunde dobil Yates. Van der Poel je vseeno ostal v rožnati majici, pred Britancem ima sedaj 11 sekund naskoka.

S kronometrom je opravil tudi Domen Novak, ki je na Giro prišel v vlogi pomočnika kapetanom v Bahrainu, predvsem Mikelu Landi v gorah. Njegov edini današnji cilj je bil tako s čim manj izgubljene energije priti do ciljne črte, končal je na 108. mestu z dobro minuto zaostanka.

Jutri kolesarje na dirki po Italiji čaka prva prava ravninska etapa, ki se bo končala s šprintom glavnine. Glede na prednost v skupnem seštevku bo maglia rosa zagotovo ostala na ramenih van der Poela, Caleb Ewan pa bo v šprintu poizkušal popraviti včerajšnjo napako in pozabiti na razočaranje, ki je sledilo padcu.

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ