Za piko na i še etapna zmaga – Annemiek van Vleuten je kraljica Toura

Za piko na i še etapna zmaga – Annemiek van Vleuten je kraljica Toura
31.07.2022 AVTOR: N. Gr., foto: A. S. O.

Prva izvedba ženske dirke po Franciji se je končala na vzponu Super Planche des Belles Filles, kjer je dominantne predstave z etapno in skupno zmago kronala Annemiek van Vleuten. Nova dobra vožnja Žigartove.

Po sobotnem dolgem solo pobegu Annemiek van Vleuten in visoki prednosti je bilo bolj kot ne jasno, da bo zadnja etapa kljub težkemu vzponu na La Super Planche des Belles Filles bolj kot ne formalnost, saj izvrstni Nizozemki v gorah ni bilo para.

A zadnja etapa do zaključnega vzpona za nosilko rumene majico ni potekala povsem mirno, večkrat je morala zamenjati kolo in porabila je več energije od tekmic, a si tega ni gnala k srcu. Na slabi polovici vzpona, ko so bile ubežnice skorajda že ujete, je van Vleutnova nekoliko bolj pritisnila na pedala in se brez težav odpeljala vsem tekmicam.

V svojem slogu ji je sledila le Demi Vollering, ki je z vožnjo na tempo nekajkrat še prišla blizu van Vleutnovi, približno tri kilometre pred ciljem pa je prednost narasla na 40 sekund in jasno je bilo, da bo 39-letna van Vleutnova slavila že svojo 94. zmago v karieri na vrhu Plancha.

Premagala je še hudo strm makadamski kilometer in končala inavguralno dirko po Franciji za ženske, na kateri je bila brez prave konkurence. Volleringova je v cilj prišla pol minute za van Vleutnovo in potrdila drugo mesto v skupnem seštevku, tretja pa je bila Kasia Niewiadoma.

Temelj, na katerem mora žensko kolesarstvo graditi dalje

»To je res sanjski dan zame, brez pretiravanja – dobiti zadnjo etapo dirke po Franciji v rumeni majici, ne more biti bolje. Ni bila lahka etapa, cel teden zame ni bil lahek, bilo je veliko vzponov in padcev, a se je končalo na najboljši način. Ponosna sem, da sem prva zmagovalka ženskega Toura v takšni obliki, to je dober temelj za naprej in upam, da bo ta dirka v prihodnje postala še večja,« so bile besede van Vleutnove na cilju dirke, ki za žensko kolesarstvo brez dvoma predstavlja pomembno prelomnico. Glede na odziv publike so tudi gledalci še kako lačni močne ženske dirke po Franciji.

Tudi za današnjo predstavo si Urška Žigart zasluži vse pohvale. Z včerajšnjo vožnjo v skupini s favoritinjami je opozorila nase tudi svetovno kolesarsko javnost, danes pa je potrdila, da tako dobra predstava nikakor ni bila slučaj.


V skupini z rumeno majico je ostala vse do napada van Vleutnove, nato pa je nadaljevala v svojem tempu in v cilj prišla slabe štiri minute za zmagovalko na 18. mestu. V skupnem seštevku je Žigartova dirko končala na 29. mestu ter bila tudi najbolje uvrščena kolesarska iz ekipe Team BikeExchange - Jayco. Urška Žigart bi lahko bila še precej višje, če ne bi že pred gorskimi etapami izgubila kar pol ure proti končni zmagovalki. Na vožnji v skupini bo morala še veliko delati, dejstvo pa je, da je na najtežjem terenu Žigartova lahko konkurenčna tudi najboljšim.

Do cilja dirke po Franciji je prišla tudi Eugenia Bujak, ki je Tour končala na 103. mestu. Od 144 tekmovalk na startu prve etape, jih je 109, dirko uspešno zaključilo.

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ