Za uvod vzponi, uspešen pobeg in 13. Grega Bole

Za uvod vzponi, uspešen pobeg in 13. Grega Bole
05.06.2017 AVTOR: D. Z.
Začela se je dirka Criterium du Dauphine. Na startu skorajda vsi favoriti za Tour de France. 1. etapo je dobil Thomas De Gendt. Grega Bole v skupini z najboljšimi in na 13. mestu.

Letos brez prologa, ampak kar z nadvse razgibano etapo. Tako se je začela prestižna, že 69. dirka Criterium du Dauphine.

Govorimo o etapni preizkušnji World Toura, na kateri nastopajo skorajda vsi kolesarji, ki se bodo julija udarili za zmago na dirki po Franciji. Criterium du Dauphine vsako leto predstavlja nekakšno ogrevanje, nekakšen zadnji preizkus forme pred slovitim Tourom. Tudi letos so na startu kolesarji, kot na primer Chris Froome (brani zmago), Alberto Contador, Alejandro Valverde, Romain Bardet, Richie Porte, Esteban Chaves, Fabio Aru, Simon Yates, Louis Meintjes, Daniel Martin, Andrew Talansky, Jakob Fuglsang …

Na startu so bili tudi Grega Bole, Jani Brajkovič in Borut Božič. Prav vsi člani moštva Bahrain Merida. Organizatorji so poskrbeli, da je bila že prva etapa nadvse razgibana in posledično krepko selektivna. Start in cilj je gostil Saint Etienne, vmes pa so morali kolesarji premagati en vzpon druge kategorije, štiri tretje in tri četrte kategorije. Etapa je bila dolga 170 kilometrov. Po 126 kilometrih dirkanja pa so kolesarji prvič prečkali ciljno črto in se podali na tri zaključne kroge.

V vsakem so morali premagati vzpon tretje kategorije Cote de Rochetailee. Čeprav je to bila šele prva etapa, so razgiban teren znali izkoristiti ubežniki. Sedmerica kolesarjev si je hitro privozila dobrih šest minut prednosti. Skupino so sestavljali Thomas de Gendt (Lotto Soudal), Axel Domont (AG2R La Mondiale), Antonio Nibali (Bahrain-Merida), Romain Sicard (Direct Energie), Silvio Herklotz (Bora-Hansgrohe), Delio Fernandez in Angel Madrazo (oba Delko Marseille).

Dolgo so v ospredju složno narekovali ritem, glavnina pa je odlašala z lovom. Potem pa so prišli ubežniki na prej omenjene zadnje kroge. V glavnini so se v lov podali člani Dimension Date in Orice Scotta, a je bilo prepozno, poleg tega jim druge ekipe s favoriti za končno zmago niso priskočile na pomoč. V ospredju sta imela največ moči Domont in De Gendt, ki sta se ostalih otresla okrog 30 kilometrov pred ciljem. Sledil je zadnji krog, oziroma zadnji vzpon.

Tam je imel De Gendt največ moči, Domont pa mu ni mogel več slediti. Belgijski mojster za pobege, ki je bil najboljši tudi na vseh prej omenjenih gorskih ciljih, je sam nadaljeval proti cilju v Saint Etiennu. Veselil se je lahko prestižne zmage. Oblekel je tudi rumeno majico najboljšega v skupnem seštevku, majico najboljšega po točkah in majico najboljšega na gorskih ciljih. “Vozil sem z mislijo na gorsko majico, zdaj pa je ne morem nositi, ker imam rumeno, ” se je pošalil De Gendt:

“Lepo je končno dobiti etapo na Dauphineju. V vseh the letih sem večkrat poskušal, zdaj pa mi je končno uspelo. Bilo nas je sedem in v določenem trenutku smo imeli že šest minut prednosti. Na teh zaključnih krogih pa je težko loviti ubežnike, saj smo lahko tako hitri kot glavnina. ” De Gendt verjame, da lahko majico obdrži vsaj do posamične vožnje na čas. Domont je uspel na cilj priti pred skupino z najboljšimi. Zaostal je za 44 sekund.

Tretji pa je bil s 57 sekundami zaostanka Diego Ulissi, ki je ugnal Pierra Latourja – ta je prevzel majico najboljšega mladega kolesarja – in Emanuela Buchmanna. Trojica je pobegnila na zadnjem vzponu. Sprint skupine z najboljšimi, ki je zaostala za 59 sekund je dobil Sonny Colbrelli. V tej skupini je bil tudi Grega Bole, ki je zasedel 13. mesto. Jani Brajkovič je izgubil dobrih dve minuti. Božič pa 16.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ