Za začetek zadnjega tedna Vuelte zmaga slavljenca Jakobsena

Za začetek zadnjega tedna Vuelte zmaga slavljenca Jakobsena
31.08.2021 AVTOR: N. Gr., foto: La Vuelta

V 16. etapi dirke po Španiji se je zaspano dogajanje iz drugega tedna nadaljevalo, v zaključku pa je bila šprinterska etapa vendarle nekoliko bolj zanimiva. Sprememb v skupnem seštevku ni bilo, znova je zmagal Fabio Jakobsen.

Na drugi dan premora je Primož Roglič v pogovoru za TV SLO priznal  da je pričakoval nekoliko več napadov tekmecev, a so očitno tako on kot vsi njegovi konkurenti hranili moči za štiri težke etape v zadnjem tednu dirke po Španiji.

Takoj po prostem dnevu pa drame še nismo dočakali, čeprav je bila pred kolesarji razgibana etapa s kratkimi vzponi in skupno 2300 višinskimi metri. Predvsem klančki v zaključku so bili pravšen izziv za šprinterje, tempo v glavnini so narekovali kolesarji UAE Emirates, ki so želeli otežiti življenje najhitrejšim kolesarjem in pripraviti teren za Mattea Trentina.

Načrt Emiratov bi skorajda uspel, na zadnjem vzponu je Fabio Jakobsen res zaostal, a so ga njegovi sotekmovalci iz »volčjega krdela« počakali in pripeljali nazaj v ospredje. Jakobsen je bil tako prvi favorit za zmago in ta status je upravičil, čeprav je bil šprint kaotičen.

V zadnjih dveh kilometrih so bili kolesarji Deceunincka v ospredju, Jakobsena pa ni bilo v njihovem vlaku, saj se je Nizozemec izgubil. Vseeno je ostal dovolj priseben in spreten, da je pred šprintom izkoristil zavetrje drugih in našel pot proti ciljni črti, v zadnjih metrih je imel v nogah dovolj goriva, da je zdržal do ciljne črte.

Zeleno majico mu lahko vzame le še metla

V samem zaključku ga je izzval Trentin, a Italijan ni bil dovolj hiter, tik pred ciljno črto se je na drugo mesto prebil še šprinter Bore Hansgrohe Jordi Meeus. Jakobsen si je tako pridirkal darilo za 25. rojstni dan, ki ga slavi danes.

»Rojstni dan je v vsakem primeru lep, s takšnim razpletom pa sploh ne bi mogel biti boljši. Danes smo videli, zakaj nam pravijo volčje krdelo - ko sem na vzponu zaostal, so me pripeljali nazaj v ospredje, pred šprintom so fantje naredili vse in jaz v kratkih in hitrih zaključkih lahko pridem do zmage. Tudi danes se mi je super izšlo,« pravi nosilec zelene majice po tretji etapni zmagi na letošnji Vuelti.

Jakobsen bo zeleno majico pripeljal do Santiago de Compostele, če bo le ujel časovne limite. To bo v naslednjih dneh kar težko, saj se zdaj Vuelta začenja zares, jutri je pred kolesarji poslastica z dvema vzponoma na La Collado Llomeno in za konec še ciljem na Lagos de Covadongi, enem od mitskih španskih vzponov.

Značke: Dirka po Španiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ