Začeli pri 38 stopinjah, dirkali pri več kot 50!

Začeli pri 38 stopinjah, dirkali pri več kot 50!
09.10.2015 AVTOR: D. Z.
Že prvo etapo v Abu Dabiju je zaznamovala huda vročina. Organizatorji so etapo skrajšali za 14,5 km in se kolesarjem zahvalili.

Na startu prve etape prve dirke po Abu Dabiju je bilo 38 stopinj celzija. Na spletnem portalu cyclingnews.com so zapisali, da naj bi se temperature v nadaljevanju povzpele na več kot 50 stopinj celzija. Poleg tega so se kolesarji borili še z nasprotnim vetrom. Stvari so se v zadnjih dveh urah dirkanja umirile, vseeno pa so se organizatorji dirke – gre za italijansko podjetje RCS Sport, ki organizira tudi dirko po Italiji – odločili, da etapo skrajšajo za 14,5 km.

Tako kolesarjem ni bilo treba prevoziti sicer zaključnega kroga. Ker je bila etapa počasnejša, so tudi poskrbeli, da se je končala v že naprej predvidenem času. Ekipe in kolesarje so med etapo tudi oskrbovali z dodatno mrzlo vodo in ledom. Vseeno so bili kolesarji kar jezni, da so morali dirkati v taki vročini. »Bilo je nemogoče. To je šlo predaleč. V določenih trenutkih je bilo tudi 54 stopinj celzija. Dirkati je bilo praktično nemogoče. Na prvem krajšem vzponu sem imel 170 do 180 pulza. Podobno je bilo z drugimi, ne da bi res šli na polno. V takih razmerah se lahko voziš, ne moreš pa dirkati. Ubežniki so eden za drugim odpadali, « je po etapi dejal drugi Tom Boonen.

Oglasil se je tudi Daniele Bennati. Italijan je stopil na stran organizatorjev: »Razumemo, da ne moremo preprosto bojkotirati dirke. V tem športu je vedno manj dirk in vedno manj denarja. Zato moramo narediti, kar je v naši moči, da organizatorjem izkažemo spoštovanje. « Bennati je vseeno priznal, da je bilo vse skupaj na meji sprejemljivega. Obenem je ravno tako kot Boonen omenil visoki srčni utrip pri normalnem ritmu: »Ob vožnji čez most sem imel 180 pulza. To je zastrašujoče. Na srečo smo vsi uporabljali tudi zdravo kmečko pamet in se je vse dobro izteklo. Vsi vemo, da je trenutno precej bolj vroče kot običajno. Vemo, da ne smemo reči ne, in da moramo spoštovati organizatorje. «

In prav organizatorji so se kolesarjem zahvalili. Nenazadnje RCS Sport prejme ogromno denarja za organizacijo dirke in si zares ne bi mogli privoščiti odpovedi že prve etape na krstni dirki po Abu Dabiju. »Kolesarjem smo dovolili, da so dirkali tako, kot so hoteli in tako, kot je bilo najboljše za njihovo zdravje. Vedeli smo, da bo težko, saj je vročina večja kot ponavadi v tem času. Potem, ko smo preučili različne možnosti, od televizijskega prenosa etape do vročine, smo se odločili, da etapo skrajšamo, « je pojasnil direktor drke Mauro Vegni. Obenem se je kolesarjem zahvalil:

»Vesel sem, da so kolesarji razumeli tudi naše težave in so nadaljevali z dirko, saj ta dirka predstavlja priložnost za celotno kolesarstvo. Pomembno je, da imamo tudi v tem delu sveta dirke. Naslednje leto bo v bližini tudi svetovno prvenstvo. Za ekipe je to pomembno, saj lahko tu najdejo tudi morebitne sponzorje. Kolesarji vedo, da smo vsi naredili korak naprej. Pomembno je, da kolesarstvo stopa naprej in izkoristi vsako ponujeno priložnost. « Prav ta dirka je ena izmed zadnjih, preden bo v sezoni 2016 v veljavo stopil poseben protokol, ki bo določal, v kakšnih razmerah kolesarji še lahko dirkajo in kdaj lahko dirke odpovejo.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ