Začenja se 800 kilometrov dolg boj za zeleno

Začenja se 800 kilometrov dolg boj za zeleno
14.06.2022 AVTOR: Uredništvo, Foto: Sportida

Začela se bo 28. mednarodna kolesarska dirka Po Sloveniji.

Na slovenskih cestah bomo znova pozdravili nekatere najboljše kolesarje na svetu, med njimi tudi svetovno številko ena Tadeja Pogačarja, ter šestega z lestvice UCI, Mateja Mohoriča. Skupaj bo štartalo 21 ekip in 144 kolesarjev, boj za zeleno in tudi druge majice pa bo zagotovo izredno zanimiv.

»To je ena najlepših dirk na svetu,« je izjava, ki je prisotne na novinarski konferenci seveda izredno navdušila, še posebej, ker je prišla iz ust Tadeja Pogačarja.

Sama dirka pa bo navdušila vse slovenske športne navdušence, še posebej seveda kolesarje, kajti pred nami je prava petdnevna poslastica, dirka z zvezdniki kolesarskega športa in štirimi ekipami najvišjega nivoja. Kolesarji bodo do nedelje prevozili skoraj 800 kilometrov, čakajo jih zelo raznolike etape in vsak specialist bo našel nekaj zase. Prvi etapi, od Nove Gorice do Postojne in od Ptuja do Rogaške Slatine, bosta bržkone odločeni v šprintu velike skupine. Tretja etapa od Žalca do Celja bo z zaključkom na Stari grad Celje že bolj po okusu hribolazcev, prav tu pa je lani Tadej Pogačar pokazal kdo je prvi na svetu. Sobotna etapa bo kraljevska, s štartom v Laškem in ciljem na Veliki planini, samo najmočnejši pa bodo v boju za etapno zmago. Zadnja, peta etapa se bo začela na Vrhniki, pred ciljem v Novem mestu pa je v programu še vzpon na Trško goro, in prav s to etapo se odkrito spogleduje tudi Matej Mohorič.

Majice na Dirki po Sloveniji


Kdo bo na koncu zelen bodo pokazali kilometri, predvsem pa bodo dirko naredili kolesarji – in dobrih kolesarjev na dirki ne manjka. Dirkajo Pascal Ackermann, Rafal Majka, Dylan Groenewegen, Matteo Sobrero, Tim Merlier in seveda slovenski matadorji Luka Mezgec, Domen Novak, Jan Tratnik, Jan Polanc in drugi. Svoje priložnosti bodo iskali tudi kolesarji pro-kontinentalnih in kontinentalnih ekip, lani je na primer belo majico osvojil Kristijan Hočevar.


Največ pozornosti je seveda deležen Tadej Pogačar, ki bo imel ob sebi izredno močno ekipo UAE Team Emirates, ki si želi obraniti zeleno majico, kasneje pa jih čaka v Franciji še veliko bolj pomembna naloga. Kdor ne bo ob trasi bo lahko navijal ob neposrednem prenosu na Eurosportuin Televiziji Slovenija, preko zaslonov boste zagotovo začutili tudi navijaški utrip. Ob tem še enkrat poziv organizatorja in policije, da vsi upoštevate navodila ter ne ogrožate varnosti udeležencev dirke. Verjamemo, da bo trasa ozelenela in da bo navijanje glasno in športno – to pa je tudi vse, kar si lahko želimo za še eno odlično izvedbo dirke.

Izjave govorcev na tiskovni konferenci v Novi Gorici:

Tadej Pogačar, UAE Team Emirates:»Od zadnje dirke sta minila že dva meseca, vesel sem, da sem zdaj na štartu dirke Po Sloveniji, to je ena najlepših dirk na svetu. Resnično se veselim tega tedna. Na dirko smo prišli z močno ekipo, večina ekipe gre tudi na Dirko po Franciji, tako da je to za nas mini generalka, cilj je da se dobro povežemo. Na vsako dirko pridemo z željo po zmagi in tudi ta teden si želimo dati vse od sebe. Hkrati pa želimo tudi uživati. Dirka gre čez domače kraje, ko bomo šli čez Komendo mi bodo šle zagotovo kocine pokonci, če ne bomo šli prehitro se bom tudi ustavil za trenutek. To je zame domača dirka, je čudovita dirka. Traja pet dni, kar mi ustreza, saj mislim da ne rabim sedem ali devet tekmovalnih dni pred Francijo. Po tej dirki se bom dobro odpočil in sledil svojemu načrtu treningov. Kdaj v prihodnje pa morda izberem tudi dirko po Švici ali Dofineji.«

Matej Mohorič, Bahrain-Victorious:
»Tudi sam sem nazadnje dirkal na Liège–Bastogne–Liège. Nato sem najprej tri tedne počival, ker sem bil izredno utrujen od vseh dirk v prvem delu sezone. Zatem sem sledil svojemu načrtu in garal, tako da zdaj upam, da bomo videli sadove dela. Če ne ta teden, pa kasneje na Dirki po Franciji. Moj primarni cilj je etapna zmaga, že prva etapa mi zelo ustreza, tudi zadnja z vzponom na Trško goro pred prihodom v Novo mesto. Če se bom počutil v redu bom seveda skušal voziti tudi na skupni seštevek, vendar mislim, da nisem na takem nivoju kot tale možakar zraven (Tadej Pogačar, op. a.). Na dirko Po Sloveniji smo prišli z močno ekipo, v njej smo tudi štirje Slovenci. Matevž Govekar bo dirko izkoristil za spoznavanje ekipe, ker je hiter, pa bo morda tudi šprintal. Domen Novak je tudi zelo močan in ima po Giru dobre noge, tako da bo šel morda tudi na skupno. Vedno smo na dirkah najboljša ekipa, ker imamo najboljšo podporo in vsi delajo kot mravlje za nas. Seveda se v Sloveniji tudi pripravljam za Dirko po Franciji in bomo videli kaj lahko naredim tam.«

Mojca Novak, predsednica organizacijskega odbora dirke Po Sloveniji: »Letošnja izvedba kolesarske dirke Po Sloveniji je ponovno velik organizacijski izziv, saj je v projekt vključenih preko 40 destinacij, ki bodo letos skupaj spisale zgodbo in podobo letošnje zelene kolesarske pentlje, poleg tega pa bo več kot tisoč sodelujočih v organizaciji skrbelo za nemoten potek dirke. Verjamem, da je pred nami ponovno izreden športni dogodek, na katerem bomo imeli priložnost spremljati najboljše kolesarje in ekipe sveta v boju za zeleno majico zmagovalca. V ponos in čast mi je, da kolesarsko dirko Po Sloveniji že ves čas organizira novomeški kolesarski klub, ki v letošnjem letu obeležuje že 50-letnico svojega obstoja in delovanja. Tudi letošnja, že 28. kolesarska dirka Po Sloveniji, je odraz strokovnosti in srčnosti organizacijskega ustroja in prepričana sem, da bo to mogoče čutiti tudi na vseh etapah letošnje dirke. Iskreno se želim zahvaliti vsem, ki podpirate kolesarki klub in dirko Po Sloveniji, S strokovnim in srčnim delom se bomo še naprej trudili upravičiti zaupanje naših sponzorjev, partnerjev, navijačev in vseh, ki ste tako ali drugače povezani s to enkratno kolesarsko zgodbo.«



Mag. Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije:
»Na Slovenski turistični organizaciji po odličnih rezultatih v preteklih štirih letih sodelovanje pri kolesarski dirki Po Sloveniji tudi v letošnjem letu nadgrajujemo. Ponosni smo, da se bo dirke ponovno udeležil tudi ambasador slovenskega turizma, Tadej Pogačar, kar bo dodatno okrepilo pozornost na samo dirko in Slovenijo. Slovenska turistična organizacija že petič zapovrstjo s partnerskim sodelovanjem pri dirki omogoča prenos dirke na televizijske kanale Eurosport ter na eurosport.com. Z 218 oglasi in 3 milijonov prikaznih spletnih pasic ter vsebinskimi objavami na kanalih Eurosporta bomo Slovenijo približalo milijonom ljubiteljev aktivnih počitnic, z intenzivnim znamčenjem ob progi pa bomo krepili pojavnost znamke I feel Slovenia. Med prenosom dirke v skupnem trajanju 10 ur bo na Eurosportu izpostavljenih več kot 66 turističnih posebnosti 39 destinacij, ki sodelujejo pri letošnji dirki. Poseben poudarek bo v okviru dirke dan trajnostnemu in odgovornemu ravnanju, kar krepi že prepoznavni slogan dirke 'Fight for green' in našo osrednjo, to je trajnostno zavezo.« Dr. Klemen Miklavič, župan Mestne občine Nova Gorica:
»Nova Gorica in Gorica sta prizorišče velikih mednarodnih športnih, kulturnih, pa tudi drugih dogodkov, kar kaže, da v našem čezmejnem prostoru pridobivamo na vidnosti in prepoznavnosti, kar si tudi zaslužimo kot regija izjemnih priložnosti v vseh smislih, tako v turističnem, gospodarskem, športnem in kulturnem. Veseli me, da letos poteka dirka Po Sloveniji v naši čezmejni regiji tudi po občinah, kjer živijo pretežno slovensko govoreči prebivalci, v zamejstvu. S tem povezujemo našo regijo v celoto tudi na področju športa in spektakla ter pridobivamo na enovitosti regije. Tako smo naredili še en uspešen korak v brisanju te meje, ki je našo regijo delila toliko let.«
Značke: Dirka po Sloveniji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ