Začenja se Giro, ki prinaša veliko priložnost za Urško Žigart

Začenja se Giro, ki prinaša veliko priložnost za Urško Žigart
30.06.2023 AVTOR: N. Gr., foto: KZS

Danes se s prologom v Chiancianu začenja ženska dirka po Italiji, ki bo v devetih etapah dala odgovor o nosilki rožnate majice. Prva favoritinja je Annemiek van Vleuten, priložnost se ponuja tudi Urški Žigart.

Urška Žigart bo na današnjem prologu lahko pokazala dres državne prvakinje v vožnji na čas. 

O težavah ženskega Gira, ki bo prihodnje leto dobil nove lastnike, si več lahko preberete tukaj. Organizacija je bila nekoliko kaotična, šele nekaj dni pred začetkom je bila znana končna trasa dirke, še včeraj prireditelji sploh niso objavili uradne štartne liste. 

Portalu Cyclingnews je od njih vendarle uspelo pridobiti potrditev, da bomo zadnjo uro vsake etape vendarle lahko gledali v neposrednem televizijskem prenosu – takšne so tudi zahteve UCI za dirke svetovne serije.

In kdo so favoritke za rožnato majico? V prvi vrsti seveda Annemiek van Vleuten, branilka lanske zmage, ki lovi že svojo četrto rožnato majico. Ker na štartu ni Demi Vollering, je težko predvideti, kdo bi se še lahko kosal z van Vleutnovo, zagotovo pa povsem pri vrhu pričakujemo Marto Cavalli, Cecillie Uttrup Ludwig in Mavi Garcio. Pa še kakšna od kolesark bo najbrž presenetila.

V hribih unovčiti dobro formo

V ekipi Jayco AlUle je tudi Urška Žigart, ki v Italijo prihaja s popotnico odličnih predstav v Švici, kjer je odpeljala najbrž najboljšo dirko svoje kariere. Za Žigartovo bo predvsem pomembno, da preživi vse pasti desetdnevne dirke in ne izgublja časa na manj zahtevnih etapah, saj je na vzponih lahko povsem konkurenčna najboljšim. Načeloma naj bi lovila etapne zmage, a tudi naskok na deseterico v skupnem seštevku Gira ni izključen.

Že v drugi etapi bo priložnost za napade na skupno vodstvo, na papirju najtežja pa bo sedma etapa dirke. A letošnja trasa ni prav naklonjena najboljšim hribolazkam, le šesta in sedma etapa se bosta končali na vzponih, pa še to gre obakrat za manj kot tri kilometre dolg vzpon tretje kategorije. Razplet dirke je tako precej nepredvidljiv. 

Dirko boste v neposrednem prenosu lahko spremljali na Eurosportu in prek portala/aplikacije GCN +. 

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ