Začenja se Tirreno: Tratnik ob 16.40, Pogačar ob 16:56

Začenja se Tirreno: Tratnik ob 16.40, Pogačar ob 16:56
06.03.2022 AVTOR: DZ, foto: RCS Sport / LaPresse

Tirreno-Adriatico. Jutri se bo začela dirka, na kateri bo Tadej Pogačar branil lansko zmago, na startu pa bo tudi Jan Tratnik.

Dirka Pariz-Nica se je že začela in to s trojno zmago nizozemske ekipe Jumbo Visma. V ponedeljek pa se bo začela še italijanska etapna dirka svetovne serije Tirreno-Adriatico. Za razliko od preteklih let se bo tokrat dirka začela z vožnjo na čas in ne končala.

Jutri se bodo kolesarji v kratki uri resnice - dolga bo 13,9 km - pomerili po ulicah obmorskega mesteca Lido di Camaiore. Če so v Franciji kar štirje Slovenci - Roglič, Polanc, Mezgec in Novak - bosta v Italiji na startu samo dva. Matej Mohorič je ob padcu na dirki Strade Bianche očitno utrpel prehud udarec - prek družabnih omrežij je sporočil, da ga je koleno preveč bolelo, da bi dirko dokončal.

Zato pa bosta na startu Jan Tratnik in Tadej Pogačar, ki bo branil lansko zmago in bo poskušal nadaljevali niz nepremagljivosti v tej sezoni. Z vožnjo na čas se bo najprej spopadel Tratnik. Na progo se bo podal ob 16:40. Pogačar bo kot lanski zmagovalec startal s številko ena in posledično kot zadnji. Torej bo 16:56. Kronometer je povsem ravninski, tako da bo do izraza prišla surova moč.

Svetovni prvak Filippo Ganna je tudi na startu. Sicer pa bo konkurenca zelo močna. Tu so sprinterji, kot so Mark Cavendish, Caleb Ewan, Tim Merlier, Pascal Ackermann, Phil Bauhaus, Arnaud Demare, Alexander Kristoff, Elia Viviani, Olav Kooij, Michael Matthews, Peter Sagan … Zelo zanimiv pa bo boj tudi za končno zmago in modro majico. Pogačar bo zmago branil.

Prvič se bo na etapnih dirkah soočil z Remcom Evenepoelom. Tu pa so še Jonas Vingegaard, Julian Alaphilippe, Miguel Angel Lopez, Damiano Caruso, Enric Mas, Pello Bilbao, Mikel Landa, Wilco Kelderman, Emanuel Buchmann, Jai Hindley, Rigoberto Uran, Mark Padun, Warren Barguil, Romain Bardet, Thibaut Pinot, Richard Carapaz, Richie Porte, Tim Wellens … In etape? V nadaljevanju …



1. etapa, 7.3.2022: Lido di Camaiore - Lido di Camaiore, 13,9 km (posamična vožnja na čas) **
Ponavadi se je dirka končala s posamično vožnjo na čas, tokrat se bo začela. Gre za ravninsko preizkušnjo, dolgo 13,9 km. Lido di Camaiore je že tradicionalno gosti začetek dirke. Tokrat bo to vožnja na čas z vsega desetimi metri nadmorske višine. Ravnina. Brez tehnično zahtevnejših stvari. Le obrat in potem en ovinek v cilj. vse skupaj pa bo potekalo ob morju.

2. etapa, 8.3.2022: Camaiore - Sovicille, 219 km **
219 kilometrov in 2150 metrov nadmorske višine. Nadvse dolga etapa, ki je predvsem v prvem delu ravninska. Sledi nekoliko bolj razgiban del in vstop v razgibane kroge. Omembe vredni vzponi so La Pineta, Chiusdino in Colonna di Montarrenti. A do cilja je več kot 15 kilometrov ravnine, tako da do večjih razlik ne bi smelo priti. Zadnji ovinek je tri kilometre pred ciljem. Sledi dolg sprint.

3. etapa, 9.3.2022: Murlo - Terni, 170 km
Dva tisoč metrov nadmorske višine v 170 kilometrih. Tudi ta etapa prav pretirano zahtevna ne bo. Sicer gre za razgiban teren, a brez pravih vzponov. Zadnjih 15 kilometrov je ravninskih. Tudi zadnji trije kilometri potekajo po široki cesti. Krožišča so dovolj velika, da ne bi smelo priti do kaosa. Zadnjih 350 metrov je povsem ravninskih.

4. etapa, 10.3.2022: Cascata delle Marmore - Bellante, 202 km ***
Organizatorji so se odločili, da bodo iz dneva v dan poskušali narediti težje etape. Četrta je že zahtevnejša, kar priča 3050 metrov nadmorske višine. Etapa označena s tremi zvezdicami. Dobrih 150 kilometrov je že razgibanih, a potem bodo kolesarji vstopili na zaključna kroga. Dvakrat bodo vzpon na Bellante prečkali, ob tretjem “obisku” pa bo cilj na vrhu tega klanca, ki leži na 345 metrih nadmorske višine. Klanec je dolg 3,8 km, povprečni naklon je 7-odstoten, najstrmejši del pa je 11-odstoten.

5. etapa, 11.3.2022: Sefro - Fermo, 155 km ****
Iz dneva v dan težja preizkušnja. Tokrat sicer kratka peta etapa z 2310 metri nadmorske višine. A organizatorji so ji pripisali tri zvezdice. V tem primeru je nadmorska višina nekoliko varljiva, saj je večina “metrov” zbranih v zadnjem delu dirke. Prvi izmed štirih gorskih ciljev je po 106 kilometroih. To bo Monte Urano. Po 130 bo na vrsti Capodarco, potem pa še naprej razgibana trasa in gorski cilj Fermo Madonna D’Ete po 146 kilometrih. Sledi spust, krajši vzpon, spet spust in ciljni klanec na Fermo. Cilj bo na 318 metrih nadmorske višine.

6. etapa, 12.3.2022: Apecchio - Carpegna, 213 km *****
Etapa z najtežjimi klanci. 3700 metrov nadmorske višine bodo morali kolesarji premagati, na voljo pa bodo imeli kar 213 kilometrov. Carpegna je vzpon, ki ga je imel med trening najraje Marco Pantani. Po “njegovih” cestah bo potekala 6. etapa. Etapa je sicer dolga, a je prvi del nekoliko lažji. Le dva krajša klanca v prvih 170 kilometrih. Potem pa bodo vstopili v predel, ki ga je imel nadvse rad pokojni Marco Pantani. Kolesarji bodo morali dvakrat premagati vzpon na goro Carpegna. Vzpon je dolg šest kilometrov, povprečni naklon pa je okrog 10-odstoten. Zadnja dva kilometra sta najstrmejša. Vrh leži na 1367 metrih nadmorske višine. Prvič ga bodo premagali po 182 kilometrih dirkanja. Sledil bo spust v Carpegno in ponovno vzpenjanje na goro Carpegno. Potem pa samo še spust in krajši vzpon v cilj. To je najtežja etapa dirke in dan pred koncem bo tudi končni zmagovalec že znan.

7. etapa, 13.3.2022: San Benedetto del Tronto - San Benedetto del Tronto, 159 km *
Najlažja etapa za konec. San Benedetto del Tronto je obmorsko mestece, v katerem je ponavadi na sporedu bila vožnja na čas. Tokrat bomo gledali ravninsko etapo. Skoraj zagotovo bo prišli do sprinta glavnine, mož v modri majici - ta je namenjena najboljšemu v skupnem seštevku - pa bo lahko v miru proslavljal zmago. Pred vstopom v zadnji kilometer je še dvojni ovinek, potem pa široka cesta do cilja. Sicer pa bodo kolesarji zaključek lahko spoznali med dirko, saj bodo na koncu prevozili pet krogov.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ