Začenja se zares: Trije Slovenci v Španiji, Mezgec na Saudi Touru

Začenja se zares: Trije Slovenci v Španiji, Mezgec na Saudi Touru
01.02.2022 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Dirka po Valenciji. Prva etapna preizkušnja v Evropi. Na startu bodo kar trije Slovenci. Matej Mohorič, Jan Tratnik in Jan Polanc. V Savdski Arabiji začenja Luka Mezgec.

Evropski kolesarski del sezone se je začel z enodnevnimi dirkami - prvi izmed slovenskih kolesarjev v World Touru jo je začel Jan Polanc - zdaj pa je čas za etapne preizkušnje, na katerih bodo mnogi kolesarji že pilili formo pred pomembnejšimi spomladanskimi dirkami.

Dve dirki se bosta začeli 2. februarja. V Franciji bo na sporedu dirka prve kategorije Etoile de Besseges, v Španiji pa dirka po Valenciji. Ta bo štela pet etap, kot smo že vajeni nadvse razgibanih etap. Na startu bodo kar trije Slovenci. Poleg že omenjenega Jana Polanca, ki zastopa ekipo UAE Team Emirates in bo po vsej verjetnosti moral pomagati mlademu Juanu Ayusu, bosta startala še člana ekipe Bahrain Victorious.

To sta Matej Mohorič in Jan Tratnik. Obeta se kar precej močna konkurenca. Vsekakor lahko izpostavimo kolesarjev, kot so Remco Evenepoel, Alejandro Valverde, Enric Mas, Juan Ayuso, Vincenzo Nibali, Tao Geoghegan Hart, Dylan teuns, Aleksander Vlasov, Wilco Kelderman, Jakob Fuglsang, Valter Attila .. In etape na že 73. izvedbi te dirke?

Že prva bo razgibana. Kolesarji bodo morali premagati tri vzpone druge kategorije in enega tretje. Prva dva druge kategorije sta v prvih stotih kilometrih, zadnja dva klanca pa v zadnjih 20ih. Vrh zadnjega vzpona je po 163 kilometrih dirkanja. Gre za Torralbo del Pinar. Dolg je 4,6 km, povprečni naklon pa je 6,9-odstoten. Sledi še spust, krajši vzpon in spet krajši spust do cilja.

Naslednji dan bo na sporedu pet kategoriziranih klancev. Trije so tretje, dva pa druge kategorije, a so vsi nekje na polovici etape. Zadnji vzpon je na 157 kilometru. Potem pa samo še spust in ravnina do cilja. Tretja etapa bo kraljevska. Po startu v Alicanteju bo najprej dobrih 50 kilometro ravnine. Potem se bodo zvrstili trije ne tako zelo zahtevni vzponi. Po vožnji na planoti in po 115 kilometrih bodo kolesarji premagali še vzpon druge kategorije.

Sledil bo dolg spust in klanec tretje kategorije, potem pa samo še spust v Tibi in zaključni vzpon na Alto de las Antenas del Maigmo Tibi. Cilj bo na 1184 metrih nadmorske višine. Klanec je dolg 9,8 km, povprečni naklon pa je 7,5-odstoten. Sledili bosta dve lažji etapi. Najprej 193 kilometrov dolga etapa do Torrevieje, potem pa še vsega 92 kilometrska zaključna etapa. Lani je dirko dobil Stefan Kung, predlani pa Tadej Pogačar.

Etape dirke po Valenciji:
1. etapa: Les Alqueries - Torralba del Pinar, 166,7 km
2. etapa: Betera - Torrent, 171,5 km
3. etapa: Alicante - Antenas del Maigmo, 155,1 km
4. etapa: Orihyela - Torrevieja, 193,1 km
5. etapa: Paterna - Valencia, 92 km

V Savdski Arabiji pa se danes začenja etapna dirka, na kateri bo nastopil tudi Luka Mezgec. Dirko so prvič na nekoliko resnejši ravni izpeljali leta 2020. Dobil jo je Phil Bauhaus. Govorimo o petdnevni dirki, na kateri bodo moči merili nekateri vrhunski sprinterji. Luka Mezgec se bo tako prvič preizkusi v vlogi pomočnika Dylanu Groenewegnu.

Na startu bodo tudi Caleb Ewan, Fernando Gaviria, Alberto Dainese, Simone Consonni, pa Rui Costa, Niki Terpstra, Davide Ballerini, Andrea Bagioli, Lennard Kamna … Etape? Tri so povsem ravninske. Govorimo o prvi, tretji in peti etapi. Druga je najzahtevnejša. Pa še to govorimo o zaključnem vzponu na 1117 metrov visok Abu Rakah.

Sicer se do tja cesta vseskozi rahlo vzpenja, a samega vzpona, tistega najstrmejšega dela je 1,6 km. Povprečni naklon je 7,7-odstoten. Četrta etapa se ne konča na vrhu klanca. Po 132 kilometrih dirkanja se bodo kolesarji postopoma pričeli vzpenjati Najtežji del vzpona je dolg 2,9 km, povprečni naklon pa je 12-odstoten. Na vrhu bodo kolesarji prišli po 140 kilometrih. Sledi še spust do cilja po 149 kilometrih.

Etape na dirki Saudi Tour
1. etapa: Winter Park - Winter Park, 198 km
2. etapa: Univerza Taibah - Abu Rakah, 163,9 km
3. etapa: Teyma Hadaj Well - Alula Old Town, 181,2 km
4. etapa: Winter Park - Skyviews of Harrat Uwayrid, 149,3 km
5. etapa: Alula Old Town - Alula Old Town, 138,9 km

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ