Začenja tudi Jonas Vingegaard, ki se vrača v Španijo

Začenja tudi Jonas Vingegaard, ki se vrača v Španijo
19.02.2024 AVTOR: DZ, foto: Visma Lease a Bike

Sezono je že začel Remco Evenepoel. 22. februarja jo bo Jonas Vingegaard. V začetku marca pa jo bosta še Tadej Pogačar in Primož Roglič. Velika četverica ...

Remco Evenepoel je sezono začel na izjemen način. Dobil je dirko po Algarvu. Tadej Pogačar jo bo začel 3. marca na klasiki Strade Bianche, Primož Roglič pa dan kasneje na dirki Pariz-Nica. Bliža pa se začetek sezone za Jonas Vingegaarda.

Seveda govorimo o veliki četverici, o kateri se v zadnjem obdobju veliko govori predvsem zato, ker se bo med sabo udarila tudi na dirki po Franciji. A najprej je tu zanje začetek sezone. Jonas Vingegaard je bil v teh dneh ša na višinskih pripravah na Teideju. Zdaj pa bo z ekipo odpotoval v Španijo. Vrača se na etapno dirko prve kategorije O Gran Camino. Lani je tu povsem prevladoval, saj je dobil vse tri etape.

Prvo etapo so namreč zaradi sneženja morali 16 kilometrov pred ciljem odpovedati. "Še enkrat smo načrtno izbrali to dirko. To je izbira z oziroma na večjo sliko, ki jo imamo v mislih. Po tej dirki bo Jonas nastopil na dveh etapnih dirkah svetovne serije. To sta Tirreno-Adriatico in dirka po Baskiji. Camino je idelna dirka za pridobitev potrebnih težkih kilometrov po višinskih pripravah," je pojasnil športni direktor Robert Wagner.

Dodal je še, da jim je bila dirka že lani zelo všeč, saj so se Španci izkazali z organizacijo, etape pa so nadvse zahtevne. Poleg tega se vrača posamična vožnja na čas. "Na lanski dirki sem užival. Že na prvi dirki sezone sem dobil tri etape in zmagal v skupnem seštevku. Vedno se je lepo vrniti na dirko kot aktualni zmagovalec. Cilj je jasen. Braniti želimo zmago," je dejal Jonas Vingegaard.

Danec do dirke po Franciji - ta je njegov glavni cilj, saj bo napadal tretjo zaporedno zmago - ne bo dirkal prav veliko. V nogah bo imel štiri etapne dirke. Naprej tri do sredine aprila, potem pa bo pred Tourom nastopil samo še na dirki po Dofineji: "V zadnjih nekaj mesecih je šlo samo še za skupne priprave. Vse je potekalo zelo dobro. Na Tenerifu smo samo še izpilili vse skupaj za začetek sezone. Po lanskem lepem uvodu v Španiji komaj čakam, da prav tukaj spet začnem z dirkami."

Sicer pa bo prav Visma Lease a Bike na startu zelo močna. Vingegaard bo glavni adut, podprli pa ga boto še Cian Uijtdebroeks, Wilco Kelderman, Johannes Saune Mittet, Ben Tulett in Tijmen Graat. Na startu bodo kolesarji iz šestih World Tour ekip in šestih prokontinentalnih ekip. Večina ekip še ni potrdila imen kolesrjev, z zdi se, da bodo izmed tistih vidnejših v karavani tu nastopali še:

Carlos Rodriguez, Egan Bernal, Joshua Tarling, Ethan Hayter, Michal Kwiatkowski, Richard Carapaz, Neilson Powless, Rigoberto Uran, Lenny Martinez, David Gaudu … Dirka bo imela tudi letos štiri etape, začela pa se bo s 14,8 km dolgo posamično vožnjo na čas v A Coruni. Zadnja etapa bo glede na količino višinskih metrov najtežja. Poleg tega se bo končala z zelo strmim vzponom.

Etape na dirki O Gran Camino
1. etapa, 22. februar: A Coruna-A Coruna, 14,8 km (posamična vožnja na čas)
2. etapa, 23. februar: Taboada-Chantada, 151,2 km (2759 metrov nadmorske višine)
3. etapa, 24. februar: Xinzo de Limia-Castelo de Ribadavia, 173,2 km (2318 metrov nadmorske višine)
4. etapa, 25. februar: Ponteareas-Tui, 158,1 km (3290 metrov nadmorske višine, ciljni vzpon)

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ