Začenjata Ruta del Sol in "slovenski" Algarve

Začenjata Ruta del Sol in "slovenski" Algarve
17.02.2020 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Nov teden in spet sta na sporedu nadvse poznani in priznani etapni dirki. Ena je dirka po Algarveju, druga pa dirka po Andaluziji.

Portugalska
Pet dni dirkanja v različnih državah, a z zelo znanimi kolesarskimi imeni. Portugalska in Španija bosta v znamenju kolesarjev. Najprej pa poglejmo na Portugalsko, na dirko Volta ao Algarve. Lani je tu blestel Tadej Pogačar. V krstni sezoni med elito je slavil končno zmago.

Leta 2017 je bil tu najboljši Primož Roglič. Letos se obeta petdnevni boj od Portimaa do Lagoe. Letos na startu ne bo Slovencevm, bodo pa nekatera zelo znana imena. Sezono bo začel Miguel Angel Lopez, omenimo še kolesarje, kot sta dvakratna zmagovalca Geraint Thomas in Michal Kwiatkowski, pa Vincenzo Nibali, Mathieu Van der Poel, Bauke Mollema, Remco Evenepoel, John Degenkolb, Philippe Gilbert, Dan Martin, Tim Wellens, Luis Leon Sanchez, Maximilian Schachmann, Greg Van Avermaet, Matteo Trentin, Elia Viviani, Fabio Jakobsen, Rohan Dennis, Alexander Kristoff …

Povsem ravninske etape ni, vseeno pa bodo imeli sprinterji dovolj priložnosti. Že v prvi etapi, pa čeprav bo ta kar ragibana. Portimao bo gostil start, Lagos pa cilj. Druga bo gorska, s ciljnim vzponom na Alto da Foia. Klanec je dolg 7,4 km, povprečni naklon pa je 6-odstoten. Sprinterjem bo namenjena tretja etapa do Tavire. Četrta etapa bo razgibana. Kolesarji bodo morali premagati pet kategoriziranih vzponov. Tri tretje in dva druge kategorije, vključno z zaključnim, 2,6 km dolgim vzponom na Alto do Malhao. Ta je z 9,4-odstotnim povprečnim naklonom nadvse strm. Tudi zadnji dan bo zahteven. Na sporedu bo 20,3 km dolga posamična vožnja na čas. Lagoa bo gostila start in cilj.

Algarve, etape

  1. etapa, 19.2.: Portimao - Lagos, 195,6 km
  2. etapa, 20.2.: Sagres - Alto da Foia, 183,9 km (ciljni vzpon)
  3. etapa, 21.2.: Faro - Tavira, 201,9 km
  4. etapa, 22.2.: Albufeira - Malhao, 169,7 km (ciljni vzpon)
  5. etapa, 23.2.: Laoga - Lagoa, 20,3 km (posamični kronometer)


Ruta del Sol
Dirki po Andaluziji pravijo tudi Ruta del Sol oziroma dirka proti soncu. Tudi ta je petdnevna, a glede na profile etape vendarle še nekoliko težja, kot pa Algarve. Tudi ta se bo začela 19. februarja.

In tudi ta za mnoge kolesarje predstavlja eno izmed ključnih pripravljalnih preizkušenj pred enodnevnimi klasikami oziroma pred etapnimi dirkami, ki spadajo v serijo World Tour. Najbolj znamenito ime te dirke iz preteklosti je vsekakor Alejandro Valverde, saj jo je dobil že petkrat. Lani pa je zmagal Jakob Fuglsang, ki se leto vrača na dirko. To bo zanj tekmovalni uvod v novo sezono.

Startna lista sicer še ni znana, je pa jasno, da bo na startu devet World Tour ekip. Potrjen je tudi že nastop Mateja Mohoriča, ki bo član izredno močne ekipe Bahrain McLaren. Tu se bo namreč predstavil Mikel Landa. Omenimo še nekatere kolesarje: Fuglsang, Ion Izagirre, Mikel Nieve, Jack Haig, Dylan Teuns, Pello Bilbao, David De la Cruz …

Alhaurin de la Torre bo gostil start prve etape. Dirka se bo končala v Mijasu. Že prva etapa bo zelo zahtevna. Štirje vzponi tretje kategorije in tik pred ciljem 12,4 km dolg klanec s 6,5-odstotnim povprečnim naklonom. Ta je prve kategorije. Po prečkanju 1182 metrov visokega vrha vzpona Puerto de las Palomas se bodo kolesarji samo še spustili proti cilju. Tik pred ciljem pa bo sledil še krajši vzpon.

Naslednji dan bo dobrih deset kilometrov pretežno ravninske etape nova past za sprinterje. 8,8 km dolg vzpon s 3,6-odstonim povprečnim naklonom. Po spustu pa krajši vzpon, spet spust in še zaključni, 1,3 km dolg vzpon s 3,6-odstotnim povprečnim naklonom. Tretja etapa: Vzpon tretje kategorije ter po dva vzpona druge in prve kategorije. Zaključek pa spet nadvse zahteven. Tik pred ciljem bo tudi 1,3 km dolg klanec z 8,7-odstotnim naklonom.

Naslednji dan se bodo kolesarji na poti do Granade soočili s tremi kategoriziranimi vzponi. Najtežji bo po dobrih 105 kilometrih. To bo Alto del Purche. Dolg je 8,8 km, povprečni naklon pa je 7,8-odstoten. Sledil bo spust in potem še dobrih deset kilometrov ravnine do cilja. Mijas bo gostil start in cilj zadnje etape. Ta bo posamična vožnja na čas. Dolga bo 13 km. V prvem delu bodo morali kolesarji premagati tudi krajši makadamski odsek.

Ruta del Sol

  1. etapa, 19.2.: Alhaurin de la Torre - Grazalema, 173,8 km
  2. etapa, 20.2.: Siviglia - Iznajtar, 198,1 km
  3. etapa, 21.2.: Jean - Ubega, 175,9 km
  4. etapa, 22.2.: Villanueva Mesia - Granada, 125 km
  5. etapa, 23.2.: Mijas - Mijas, 13 km (posamični kronometer)
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ