Zadnja klasika pred Igrami Baukeju Mollemi

Zadnja klasika pred Igrami Baukeju Mollemi
30.07.2016 AVTOR: D. Z.
Bauke Mollema je po samostojnem pobegu dobil prestižno klasiko v San Sebastianu. Drugi je bil Tony Gallopin, tretji pa Alejandro Valverde. Nastopil tudi Luka Pibernik.

Nov vzpon v zaključku
Slab teden dni po dirki po Franciji že po tradiciji izpeljajo klasiko v San Sebastianu. Govorimo o 220 kilometrov dolgi zahtevni preizkušnji, na kateri prevladujejo predvsem mojstri za težke dirke. Dirka se začne in konča v San Sebastianu.

Vmes pa morajo kolesarji premagati številne vzpone, kot je Jaizikebel, letos pa prvič tudi vzpon na Murgil Tontorro, ki je bil zadnja ovira pred prihodom na cilj. Tudi tokrat se je na klancih zbralo ogromno baskovskih navijčačev in imeli so kaj videti. Zmago je branil Adam Yates, ki je tako nastopal tudi s številko ena. Favoriti pa številni kolesarji, ki so bili med najboljšimi že na dirki po Franciji.

Šest ubežnikov
Torej: Mollema, Gallopin, Van Avermaet, Rodriguez, Valverde, Daniel Martin … Na startu je bil izmed Slovencev je Luka Pibernik, sicer član Lampreja Meride. Pobeg dneva je uspel šestim kolesarjem. Ubežno skupinico so sestavljali:

Moreno Moser (Cannondale-Drapac), Mario Costa (Lampre-Merida), Pirmin Lang (IAM Cycling), Jacques Janse Van Rensburg (Dimension Data), Jamie Roson (Cajal Rural) in Loic Chetout (Cofidis). Glavnina pa jih je ujela, ko so se morali drugič povzpeti na Jaizikebel. Takrat sta napadla Dario Cataldo in Mikel Landa, a preostali so poskrbeli, da nevarna ubežnika prav daleč nista prišla. V glavnini so največ časa ritem narekovali člani moštev Movistar, Orica BikeExchange in Katjuša.

Na novem vzponu do odločilnega napada
30 km pred ciljem so na vzponu Arkale ostro pospešili člani Cannondale Drapaca, a kmalu so pobudo spet prevzeli Movistarjevi kolesarji, ki so pripravljali teren za Alejandra Valverdeja. Kolesarji so dobro vedeli, da bo do glavne selekcije prišlo prav na prej omenjenem vzponu, ki so ga morali letos prvič premagati.

Torej na Murgil Tontorri. Pred vznožjem so pobudo imeli člani moštva Orica BikeExchange, ki so pripravljali teren za brata dvojčka Adama in Simona Yatesa. A Britanca tokrat nista bila tako zelo suverena. Joaquim Rodriguez je napadel na vzponu, potem pa so mu sledili Mollema, Valverde in Gallopin. Sledil je najstrmejši odsek vzpona, ko je naklon znašal tudi 20-odstotkov. Mollema je napadel okrog osem kilometrov do cilja.

Neulovljivi Mollema
Mollema si je na vrhu vzpona privozil rahlo prednost, na spustu pa jo je povečal na dobrih deset sekund. Preostali so spust odpeljali preveč previdno in prepočasi. Tudi na ravninskem odseku proti cilju ga zasledovalna skupnica ni uspela več ujeti in Nizozemec se je lahko veselil zaslužene zmage. Vsekakor lepa nagrada, potem ko mu zadnji teden dirke po Franciji nikakor ni bil usojen.

Mollema je na tej dirki leta 2014 že zasedel drugo mesto. Takrat je zaostal za Alejandrom Valverdejem. Ta je tokrat napadal že tretjo zmago. Tokrat pa se je moral zadovoljiti s tretjim mestom. V sprintu za drugo mesto ga je namreč premagal Tony Gallopin. Za zmagovalcem sta zaostala za 17 sekund. Sledili so Rodriguez, Van Avermaet, Brambilla, Simon Yates, Slagter, Roche, Devenyns, Roux, Martin, Wellens, Hermans, Bennett, Adamy Yates … Luka Pibernik je bil 106.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ